Cititorii raspund

Redactia
Cititorii Raspund. "Mastoidita cronica se poate vindeca?". (Raspuns pentru Anisoara Panait - Galati, F. As nr. 313) . 1. Va sfatuiesc sa incercati in felul urmator: curatati mai intai minutios urechea de puroi, dupa care badijonati interiorul cu un betisor prevazut cu vata la capat, inmuiat in solutie...

Cititorii Raspund

"Mastoidita cronica se poate vindeca?"

(Raspuns pentru Anisoara Panait - Galati, F. As nr. 313)
1. Va sfatuiesc sa incercati in felul urmator: curatati mai intai minutios urechea de puroi, dupa care badijonati interiorul cu un betisor prevazut cu vata la capat, inmuiat in solutie de propolis. Repetati operatia de 2-3 ori pe zi, vreme de 8-10 zile. Tinctura de propolis se gaseste la magazinele Apimondia.
Magda Doana - Bucuresti
2. M-a impresionat suferinta copilului dv. si doresc sa va ajut. Si eu am suferit vreme de 10 ani de mastoidita, timp in care tratamentele medicale urmate nu mi-au fost de nici un folos. Cu ajutorul unor oameni de bine, am ajuns la cabinetul naturist al doamnei Aura Vasilache, care m-a vindecat. Va dau adresa si telefonul ei: B-dul Decebal, Bl. E2, Et. 6, Ap. 97, Piatra Neamt; tel: 033/21.24.75.

"Mi-a aparut un chist pe pleoapa superioara"
(Raspuns pentru Mihaela - Craiova, F. As nr. 313)
Se va unge chistul de pe pleoapa de doua ori pe zi, cu sucul portocaliu ce apare la ruperea unei tulpini de rostopasca (are floarea galbena, cu petale asezate-n cruce, ca varza), dupa ce mai intai se aplica un strat subtire de unguent de galbenele, pentru a nu se irita pielea. Cu aceasta metoda simpla, mie mi-a disparut un chist de pe pleoapa, in doua saptamani.
Magdalena Furdui - Str. Parang nr. 8, Ap. 7, Cluj

"Fiului meu i-a incaruntit parul"
(Raspuns pentru Constantina R. - Bucuresti, F. As nr. 313)
Se cumpara de la farmacie o sticluta de Tinctura de valeriana sau preparati-o dv. in casa: peste 20 gr. de radacina de odolean (valeriana officinalis) se toarna 100 gr. alcool de 70¡. Se macereaza 8 zile, dupa care se strecoara printr-un tifon. Lichidul se pune intr-o sticluta. In fiecare seara, inainte de culcare, picurati cu pipeta 5 picaturi sub limba, dupa care puneti pipeta alternativ in fata narilor, introducand-o putin inauntru si inspirati adanc, pana ce numarati la 10. Apoi expirati. Repetati operatia de trei ori, in total, sase inspiratii si expiratii. Pe langa efectul enuntat, tinctura de valeriana influenteaza benefic intregul sistem nervos. Veti avea un somn linistit si profund.
Eremia Saru Georgeta - Slobozia

"Baiatul meu sufera de constipatie cronica, cu dureri insuportabile"
(Raspuns pentru Dobrina Angelica - Craiova, F. As nr. 313)
1. Am avut aceeasi problema cu fetita mea, pe cand avea 4 ani si jumatate. Iesea afara la 5-8 zile, avand un scaun cu un diametru foarte mare. Am fost cu ea la Spitalul Sfanta Maria din Iasi, la renumitul dr. Aprodu si mi-a prescris urmatoarele: clisma 4 zile la rand, dupa care se administreaza 3 linguri de ulei de parafina pe zi (de la farmacie). Copilul trebuie asezat pe W.C. (nu pe olita) zilnic, la aceeasi ora, 10-15 minute, indiferent daca are scaun sau nu. Copilul trebuie sa consume cat mai multe fructe, iaurt, supe, borsuri si deloc dulciuri (ciocolata, patiserie) sau sucuri acidulate. Acest tratament poate dura 3-6 luni, trebuie multa rabdare, insa rezultatele nu vor intarzia sa apara. Sanatate din tot sufletul.
Elena Costrachievici - Str. Dacia, Bl. 22, Sc. C, Ap. 106, Piatra Neamt
2. Stimata d-na Dobrina Angelica, va rog sa ma contactati de urgenta la telefonul 628.71.86. Eu am primit de la fiica mea din Canada, un medicament pe baza de fibre de cereale si plante pentru combaterea constipatiei. Cred ca este bun si pentru copilul dv. Vi-l ofer gratuit cu multa placere. As fi fericita sa-i fie de folos si sa scapati de necazuri. Cu toata dragostea,
Lucia Rizescu - Str. Pantelimon nr. 369, Bl. A4/29, sector 2, cod 73542, Bucuresti
P.S. Transmit pe aceasta cale, intregului colectiv al redactiei "Formula As", sanatate, perseverenta in tot ce intreprindeti. Subiectele pe care le abordati sa fie mereu atractive si tratate cu aceeasi seriozitate.

"De unde se pot cumpara picaturile Beres?"
(Raspuns pentru Gheorghe Gheorghe - Galati, F. As nr. 313)
1. Picaturile de care va interesati se gasesc in farmacia noastra, la pretul de 19.800 lei sticluta. Ma numesc Pantea Mariana si sunt din localitatea Curtici, jud. Arad. Deoarece distanta dintre Curtici si Arad e mare, va sugerez sa-mi scrieti o scrisoare ca sa vedem cum sa intrati in posesia acestui medicament.
Pantea Mariana - Str. Horea nr. 19, Curtici, jud. Arad
2. La Satu Mare, medicamentul se gaseste in mai multe farmacii, dar ca sa fiti sigur, dati telefon la Centrul de distributie al medicamentelor, care are centrala 061/76.86.45, de unde cereti Farmacia centrului. Multa sanatate si mult respect pentru lucratorii revistei "Formula As".
B. Veronica - Satu Mare
(Mai pe larg, despre picaturile Beres, in numarul viitor al revistei.)

"Pe fiica mea o dor foarte tare pleoapele"
(Raspuns pentru Mic Maria - Craiova, F. As nr. 314)
Am avut si eu simptome asemanatoare. La 20 de ani eram si eu studenta si mi-a aparut un nodul tiroidian, care a progresat pe parcurs si mai ales la prima nastere. La 28 de ani au inceput sa ma doara ochii si incercam sa fac o legatura intre tiroida si durerile oculare, care erau tot mai pronuntate, si in special pe timp rece. Mi-am operat nodulul (la Clinica Chirurgicala nr. 3 din Cluj - dr. Paraianu Ioan) in urma cu 13 ani, nu am mai avut probleme cu tiroida, dar durerile oculare au persistat. Mi s-au recomandat ochelari presupunand o usoara miopie, dar fara rezultat. Am continuat consultul oftalmologic, ocular nu aveam nimic, dar s-a constatat o irigare sanguina deficitara a retinei. Mi s-a recomandat tratament cu Vincamine (3 tablete/ zi) si Difebiom (2 tablete/ zi), timp de doua saptamani in fiecare luna. Am urmat tratamentul doua luni, m-am simtit mai bine, insa am intrerupt tratamentul din cauza unei noi sarcini. Dupa cea de-a doua nastere, durerile s-au ameliorat, dar nu au disparut in totalitate, aparand doar pasager. De atunci, am incercat sa consum ceaiuri care stimuleaza circulatia sanguina, si am mai facut tratamente de durata mai scurta cu Oxybral (care contine Vincamina). Sper ca raspunsul meu sa va ajute in stabilirea unui diagnostic real si a unui tratament eficient. Daca doriti amanunte, puteti sa-mi scrieti pe adresa:
L. Ciobanu - Str. T. Vladimirescu, Bl. Lira, Et. 9, Ap. 58, cod 4700, Zalau, jud. Salaj

"Nepotelul meu a fost muscat de-o insecta si-a facut hemangiom"
(Raspuns pentru Baloi Valerica - Orsova, F. As nr. 314)
1. Se ia o foaie de patlagina adulta, nu frunzulita de-abia iesita, se bate cu o lingura de lemn pana devine zemoasa. Locul cu hemangiom se spala cu ceai de rostopasca (1 lingurita de planta uscata la 100 gr. apa), apoi se aplica de patru ori pe zi cate o frunza de patlagina. Ii dorim sanatate micutului.
Valeria Petriu - Str. Lacurilor nr. 12, cod 2200, Brasov
2. Un caz asemanator s-a intamplat cu nepotica mea in varsta de 5 ani, iar vindecarea am obtinut-o astfel: se iau 2 linguri de tamaie (smirna), de calitate foarte buna si se piseaza foarte, foarte fin. Doua linguri de ceara de albine solida se dau pe razatoare. Se amesteca bine cele doua ingrediente si se adauga 6 linguri de ulei de masline. Se pun la fiert pe baie de aburi pana devin lichide. Se ia vasul de pe foc si pana ce se raceste, se amesteca intruna cu o spatula. Compozitia trebuie sa aiba consistenta unei creme de fata. Daca iese mai tare, se mai pune pe foc si se mai adauga ulei de masline, apoi se raceste iar. Din acest preparat se pune un strat gros de aproximativ 5 mm pe locul afectat. Se acopera cu un tifon sterilizat, prins pe margini cu leucoplast. Nu se umbla la acest pansament 24-28 de ore. Dupa acest timp, se indeparteaza pansamentul, se arunca, se face pauza doua zile si se repeta, pana cand hemangiomul dispare. Dumnezeu sa va ajute.
Laza Ana - Str. Pacii nr. 2, Bl. P1, Sc. A, Et. 1, Ap. 5, cod 8800, Tulcea

"Fiica mea a fost incizata de chist pilomidal"
(Raspuns pentru Mihai Elena - Slobozia, F. As nr. 314)
Faceti-i fiicei dv. vaccin antistafilococic (dupa prospectul din cutie, doze progresive de 0,1; 0,2; 0,3 - o cutie pe luna, 2-3 luni), iar daca nu cedeaza definitiv, se poate face autovaccin preparat la Institutul Cantacuzino din Bucuresti, la fel ca si vaccinul antistafilococic.
Dr. Birghisan Ioana - Str. Gh. Doja nr. 21, Fagaras, jud. Brasov.