Cultura

Claudiu Ionescu
Festivalul Enescu - in plina desfasurare. Festivalul a debutat cu un regal: prezentarea in concert a operei "Oedip" , de Enescu, in interpretarea Orchestrei Nationale de France, sub bagheta lui Lawrence Foster. Rolul titular a fost interpretat de bas-baritonul american Monte Pederson, care a mai fos...

Festivalul Enescu - in plina desfasurare

Festivalul a debutat cu un regal: prezentarea in concert a operei "Oedip" , de Enescu, in interpretarea Orchestrei Nationale de France, sub bagheta lui Lawrence Foster. Rolul titular a fost interpretat de bas-baritonul american Monte Pederson, care a mai fost aclamat in acest rol la Deutsche Oper Berlin si la Staatsoper din Viena.
Pe lista invitatilor in festival sunt nume de prim rang mondial. Datoram aceasta, in primul rand, agentiei de impresariat Artexim, organizatorul manifestarii. Lord Yehudi Menuhin este presedintele onorific al festivalului, iar directorul artistic este dirijorul Lawrence Foster. Bugetul festivalului depaseste 4 milioane dolari.
Din pacate, actualul ministru al culturii a gafat dur, chiar in prima seara: in cuvantul de deschidere ne-a invitat sa ascultam "Oedip Rex". Eh, regalistul nostru ministru... "Oedip Rex" nu a fost compusa inca, iar "Oedipus Rex" este creatia lui Igor Stravinski. Enescu a scris doar o singura opera - "Oedip". Cu toata simpatia fata de marele si seducatorul actor, dar trebuie sa spun ca aceasta nu a fost singura gafa din speech-ul d-lui Caramitru...
Marii barbati de stat si ai lor consilieri au venit "in par" doar la deschidere; la celelalte concerte insa... au disparut. In schimb, am remarcat - regulat - o prezenta deosebita, din alt orizont decat cel al politicii: domnul Ioan Holender, directorul Staatsoper din Viena.
Royal Opera House Covent Garden din Londra a donat Operei bucurestene drepturile de a prezenta productia lui Franco Zeffirelli cu "Cavalleria rusticana", de Mascagni si "Paiate" de Leoncavallo. Aceasta montare, realizata de celebrul regizor in 1959, a fost adaptata de Cristina Cotescu ("Cavalleria rusticana") si Stefan Neagrau ("Paiate"). Cei doi au lucrat dupa versiunea originala filmata, trimisa de Covent Garden. "Pentru a putea respecta intocmai montarea lui Zeffirelli, Opera Nationala Romana a colaborat cu Circul de Stat din Bucuresti: pe scena apar, la un moment dat, saltimbanci, acrobati, inghititori de sabii si o caruta trasa de un cal", a declarat pentru "Formula As", dirijorul Rasvan Cernat, directorul general al Operei Nationale. Premiera a inceput cu o intarziere de 30 de minute, din cauza calului.
Dintre toti artistii invitati, doar pianistul Radu Lupu a refuzat sa fie inregistrat. Noroc ca nu a avut doar un recital; mai are un concert (pe 19 septembrie, alaturi de Filarmonica din Chicago). Concertul va fi televizat, datorita dirijorului Daniel Barenboim.
Dupa cum stiti, concertele importante au loc la Sala Palatului. Numai ca numita sala a fost construita pentru congrese, deci este "moarta" din punct de vedere acustic. Sute de milioane de lei din bugetul festivalului au fost cheltuite pentru a proiecta si construi (doar pentru scena) un fel de scoica acustica. Organizatorii s-au gandit, in primul rand, la muzicieni: fiecare trebuie sa-i auda pe toti ceilalti, ceea ce era imposibil fara aceasta incinta acustica. Cu toate astea, noi, melomanii din sala, parca simtim nevoia "sa dam mai tare"...
Programul festivalului, plin de fotografii, are pana si poza presedintelui Emil Constantinescu, sub al carui patronaj se intampla manifestarea. Lipseste, insa, o fotografie deosebit de importanta - cea a lui George Enescu, caruia ii este inchinat festivalul!

Datorita maestrului Lawrence Foster, cateva concerte sunt sustinute si in alte orase: Cluj, Iasi, Constanta si Sinaia. Foster doreste sa poata participa cat mai multa lume la festival. La Sinaia, concertele au loc la Castelul Peles, readucand spiritul muzicii in acel loc ales.