Cosul cu targuieli

Redactia
Bonjour, Provence!. In sudul Frantei se gateste magnific, cu arome divine, legume proaspete si carne tavalita prin picanterii. Incercati si dv. retetele pe care vi le propunem, fiindca sunt lesne de preparat si nu contin ingrediente sofisticate si scumpe. Ardei copti cu sardele si masline. Ingrediente...

Bonjour, Provence!

In sudul Frantei se gateste magnific, cu arome divine, legume proaspete si carne tavalita prin picanterii. Incercati si dv. retetele pe care vi le propunem, fiindca sunt lesne de preparat si nu contin ingrediente sofisticate si scumpe

Ardei copti cu sardele si masline
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 ardei capia, 2 catei de usturoi, o ramurica de rozmarin, 8 fileuri de sardele in ulei, 3 linguri de untdelemn, 20 de masline negre fara samburi, piper proaspat macinat, sare.
Mod de preparare: ¥ Se spala ardeii si se pun la copt pe plita sau pe un fund de metal. Se baga intr-un vas, se sareaza si se pune capac, ca sa li se scoata pielita mai usor. Se curata de coaja, apoi se taie fiecare in doua si li se scot semintele. ¥ Se curata usturoiul si se taie cat mai marunt. Se marunteste rozmarinul (daca-l cumparati din comert si-l gasiti sub forma de praf, puneti un varf de cutit). Se clatesc fileurile de sardele in apa si se lasa sa se zvante. Se ia un vas plat, rezistent la foc, se unge fundul cu untdelemn, si se astern jumatatile de ardei copti, unele langa altele. Se sareaza, se pipereaza. Se randuiesc deasupra fileurile de sardele si maslinele. Se presara usturoiul tocat si rozmarinul. Se pipereaza si se sareaza din nou (foarte putin). Se stropeste continutul vasului cu untdelemn si se baga 10 minute in cuptorul gata incins. Se serveste la masa caldut.

Placinta frantuzeasca cu ceapa
Ingrediente (pentru 8 bucati): 225 gr. faina, 1 lingurita de zahar, 2 lingurite rase de sare, 8 gr. drojdie proaspata, 1 kg de ceapa zemoasa (de apa), 2 catei de usturoi, 5 linguri de untdelemn, 3 ramurele de cimbru, 1 foaie de dafin, faina pentru tabla de prajituri, 2 linguri de pasta de peste (din tub), 12 masline negre.
Mod de preparare: ¥ Faina, zaharul si sarea se pun intr-un lighenas, se amesteca si se face o gropita la mijloc. Se faramiteaza drojdia si se pune in ea, apoi se amesteca cu 0,8 litri de apa calduta. Se acopera vasul si se pune intr-un loc cald, vreme de 10 minute, apoi se amesteca toate ingredientele si se framanta cu mana pana se obtine un aluat uniform. Se pune din nou vasul la loc cald, acoperit cu un servet umezit, vreme de o ora. ¥ Intre timp, se curata ceapa si se taie in doua, apoi se taie in rondele subtiri. Se caleste usturoiul zdrobit, in trei linguri de untdelemn incins. Se adauga ceapa taiata, frunzulitele de cimbru si foaia de dafin, si se lasa toate sa se caleasca vreme de 10 minute, amestecand mereu, pana ce ceapa devine aurie si moale (sa nu se arda). ¥ Se mai framanta o data aluatul cu mana si se intinde pe o tabla de prajituri, data cu faina. ¥ Se unge o tava (30x40 cm) cu grasime, apoi se intinde aluatul in ea, formand pe pereti o mica margine. Se mai lasa aluatul din tava sa dospeasca 20 de minute. Cand e gata, se intinde pe el un strat subtire de pasta de peste (sa aiba gust bun), deasupra se intinde ceapa, iar peste ea se asaza maslinele. Se stropeste cu restul de untdelemn ramas si se baga in cuptorul bine incins, vreme de 25 de minute.

Fileuri de salau (cod), in crusta de ierburi
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 ciuperci mijlocii (champignon), 4 cepe mici de arpagic, cate 1/2 legatura de patrunjel, busuioc si ceapa verde (de arpagic, cu codite cat mai subtiri si fragede), 100 gr. unt, 2 linguri de pesmet, 1 galbenus de ou fiert tare, 4 fileuri de salau sau de cod (sa aiba piele pe o parte), sare, piper, grasime pentru forma, 100 ml vin sec, 1 lingura suc de lamaie.
Mod de preparare: Se spala ciupercile, se curata si se taie marunt. Se curata ceapa si se toaca. Se spala patrunjelul si busuiocul, si li se rup frunzulitele. Cateva frunze de patrunjel se pun deoparte, pentru decor. Se taie foarte fin patrunjelul si busuiocul. Se taie ceapa verde in ineluse subtiri, cu codite cu tot. Toate ingredientele prezentate se amesteca cu untul inmuiat, pesmetul si galbenusul de ou, zdrobit cu furculita. ¥ Se clateste pestele, se usuca in hartie de servetel, se sareaza, se pipereaza. Se asaza cu partea acoperita de piele intr-o tava unsa cu grasime. Deasupra fileurilor de peste se intinde amestecul de ciuperci cu ierburi. Se toarna vinul si se baga tava in cuptorul incins, vreme de cca 15 minute. Cand e gata, se presara cu frunze de patrunjel.

Dulciuri
Tarta provensala cu mere
Ingrediente (pentru 8 bucati): Aluatul: 125 gr. faina, 1 lingura de zahar, o priza de sare, 60 gr. unt sau margarina, 1 ou. Umplutura: 600 gr. mere, faina pentru uns fundul de lemn, grasime pentru forma, 80 gr. miere de salcam.
Mod de preparare: Aluatul - ¥ Se amesteca intr-un castron faina cu zaharul si sarea, se face la mijloc o gropita, in care se baga oul si untul taiat cu cutitul in bucatele mici. Se amesteca toate ingredientele, apoi se framanta bine, pentru a obtine un aluat uniform. Se formeaza un bulgare care se pune, invelit intr-un servet, vreme de o ora la frigider. Umplutura: ¥ Se curata merele, se taie in patru, li se scot samburii si casuta, apoi se taie in felioare cat mai subtiri. ¥ Se intinde aluatul intr-o foaie subtire. Se unge o forma de tarta (diametru cam 24 cm), se asterne in ea aluatul, ridicandu-l pe marginea formei in sus (putin mai inalt decat grosimea umpluturii). Se inteapa cu furculita in mai multe locuri. Se asaza feliile de mere in forme de cerc - de la margini spre centru - apoi se baga forma in cuptorul incins. Se coace cca 50-70 de minute. Intre timp, se pune mierea sa se topeasca intr-o cana bagata in apa fierbinte. Cand prajitura e gata, imediat ce se scoate de la cuptor, se toarna peste ea mierea fierbinte.
6. medvet