Societate

Redactia
Sexualitate. "Mi s-a spus ca am vaginita, dar tratamentul prescris n-a rezolvat nimic". M-am hotarat sa apelez la sfatul dumneavoastra, dupa multe ezitari ce au la baza, zic eu, motivatii obiective si in primul rand faptul ca ma simt jenata ca am lasat la voia intamplarii o problema cu multiple implic...

Sexualitate

"Mi s-a spus ca am vaginita, dar tratamentul prescris n-a rezolvat nimic"

M-am hotarat sa apelez la sfatul dumneavoastra, dupa multe ezitari ce au la baza, zic eu, motivatii obiective si in primul rand faptul ca ma simt jenata ca am lasat la voia intamplarii o problema cu multiple implicatii. Voi trece direct la subiect. In decembrie voi implini 22 de ani, iar viata sexuala am inceput-o de la 18 ani. Totul a decurs cat se poate de firesc si de frumos, mai ales ca aveam si am langa mine un om extraordinar. Pana la 19 ani, nu am avut nici un fel de problema. Trebuie sa precizez ca de la inceput am luat pilule anticonceptionale (Triquilar), recomandate de un medic de la un cabinet de planing familial Secs si nu am avut probleme nici din acest punct de vedere. Insa, dupa un an de viata sexuala normala, am inceput sa acuz dureri in timpul raportului sexual, care in timp au devenit insuportabile. In plus, aveam si am scurgeri albe abundente, ce uneori devin maronii, iar cand imi este frig la picioare am dureri in partea inferioara a abdomenului si parca simt cum mi se maresc ovarele (asta este senzatia).
Disperata, am facut un control la un medic ginecolog, care mi-a recoltat niste probe al caror rezultat a fost: Ex. microscopic - relativ frecvente Pmn, celule epiteliale, flora microbiana sub forma de coci, Candida; Cultura: Enterococ sensibil la penicilina, eritromicina, oxacilina, ampicilina, tarevid. (Ex. solicitat: secretie vaginala - frotiu, cultura).
Pe baza acestor rezultate, medicul mi-a prescris o reteta, unde in rubrica pentru diagnostic era scris vaginita, cu ovule preparate in farmacie, al caror continut nu-l cunosc, deoarece nu am inteles scrisul de pe reteta si, in plus, mi-a recomandat spalaturi vaginale cu ceai de musetel. Ceea ce m-a deranjat foarte mult a fost faptul ca nu mi s-a dat nici o explicatie despre boala pe care o aveam, totul a decurs ca in programele pentru surdo-muti. Bineinteles ca dupa 10 zile de tratament (aceasta era durata prescrisa) situatia nu s-a imbunatatit, am mai avut un raport sexual mai putin dureros, dupa care totul a revenit la starea initiala. Nu m-am mai dus la medic si am inceput sa incerc tot felul de leacuri babesti, cu fel de fel de ceaiuri, insa... De atunci, viata mea sexuala a luat sfarsit, nu m-am mai chinuit in nici un fel, mai ales ca prietenul meu a fost plecat in Spania cu o bursa de studii. S-a intors de curand si problema noastra a fost repusa pe ordinea de zi. As pacatui daca as spune ca el ma preseaza sau ca mi-e frica sa nu ajungem la despartire din cauza asta, dar vreau sa am o relatie normala si stiu ca pentru un barbat e mai chinuitor decat pentru o femeie, chiar daca face mult sport si are preocupari diverse si... ne iubim.
Va rog mult, ajutati-ne, asa cum o faceti zi de zi, pentru cei care va cer ajutorul! Va multumesc anticipat,
Coca
Grija pe care o porti propriei sanatati este demna de lauda. Tratamentul aplicat a fost probabil insuficient sau incorect. Rezultatul examenului secretiei vaginale arata necesitatea unui tratament cu administrare orala, atat pentru tine, cat si pentru partenerul tau, cu unul din antibioticele enumerate in antibiograma, asociat cu un tratament local, care trebuie sa contina substante antimicotice (pentru tratamentul Candidozei vaginale) si cu o foarte buna igiena locala, utilizand substante dezinfectante (oricum, altele decat ceaiul de musetel, care mai degraba agraveaza boala). Este, de asemenea, necesara evitarea contactelor sexuale neprotejate pe perioada tratamentului. Atat in cazul disparitiei simptomelor dupa tratament, cat si daca acestea persista, se impune efectuarea unui al doilea examen al secretiei vaginale pentru reevaluarea situatiei. Ai suficiente motive sa fii nemultumita, chiar dezamagita, dar nu uita ca lipsa de perseverenta in aplicarea unui tratament este si ea in detrimentul tau si a frumoasei tale relatii de dragoste.

"Fiica mea are metroragie juvenila"
Stimata redactie, va multumim mult pentru posibilitatea pe care ne-o oferiti de a ne adresa dumneavoastra, dar si celorlalti cititori in toate problemele pe care le avem (si sunt atat de multe...). Prin intermediul vostru ne simtim mai putin singuri si asteptam cu sufletul la gura raspunsurile pe care ni le transmiteti.
Problema pe care o ridic in aceasta scrisoare cred ca s-ar incadra la rubrica "Cititorii intreaba, cititorii raspund" dar, daca se poate, as avea nevoie si de un raspuns de la doctorul ginecolog, colaboratorul dumneavoastra.
Am o fiica in varsta de 15 ani si jumatate si are metroragie juvenila. Toti specialistii pe care i-am consultat (atat endocrinologi, cat si ginecologi) au recomandat folosirea anticonceptionalelor. Inainte de a trece la un asemenea tratament, vreau sa-mi dati un sfat: aceasta sa fie singura posibilitate de a regla ciclul? Mi-este teama de acest tratament forte (eu asa il consider), dar nici nu pot sa o las fara medicatia adecvata, deoarece se anemiaza. Poate exista o alternativa naturista; va rog din suflet daca stie cineva, sa ne indrume si pe noi.
Irina S. - Bucuresti
Perioada pubertatii si adolescentei se caracterizeaza printr-o serie de transformari somatice - uneori spectaculoase, uneori dramatice. Metroragiile functionale pe care le are fiica dv. reprezinta o disfunctie hormonala relativ frecvent intalnita si datorata functionarii "hazardate", dezechilibrate a ovarelor. Exista intr-adevar pericolul ca, in timp, aceste metroragii sa determine anemie, hipocalcemie si o serie de alte complicatii secundare, dar exista si sansa ca, incet, echilibrul hormonal sa se produca in mod natural. Un lucru e cert: a pune in pericol sanatatea copilului, contrar sfaturilor medicale de specialitate primite, numai pentru ca pilulele anticonceptionale reprezinta "un tratament forte", este putin exagerat. Cand afirmati acest lucru, aveti si o argumentatie corespunzatoare, sau mai degraba este ceea ce ati auzit de la rude, prieteni etc.? Poate cateva argumente medicale va vor ajuta sa luati in serios ceea ce medicii au recomandat deja. Pilulele anticonceptionale au in compozitia lor derivatii chimici ai celor doi hormoni pe care ovarul ii secreta si care sunt astfel sintetizati incat beneficiile, atat cele contraceptive, cat si cele non-contraceptive (cum este cazul fetei dv.), sa fie maxime, in timp ce riscurile pentru sanatatea organismului si pastrarea echilibrului hormonal si metabolic sa fie minime. In acest stadiu s-a ajuns dupa 50 de ani de cercetari in domeniu. Concret, in cazul metroragiilor juvenile, pilula contraceptiva regleaza dezechilibrul hormonal, ducand astfel la reglarea menstruatiei, atat ca ritm de aparitie, cat si in ceea ce priveste cantitatea; si mai mult decat atat, previne alte complicatii posibile, datorate dezechilibrului hormonal, de tipul chisturilor ovariene. In general, insa, este bine ca acest tratament sa nu fie prelungit peste un an, datorita faptului ca functia ovariana nu este inca matura la 16 ani, si la un moment dat trebuie lasata libera, tocmai in scopul maturizarii.

"D-na doctor m-a asigurat ca nu ma voi vindeca niciodata"
Am 23 de ani si de aproape un an ma confrunt cu o suferinta ce tinde sa chinuie tot mai multe femei, indiferent de varsta: trichomonas vaginalis si candida. Pot spune ca am incercat o multime de tratamente: Klion, Metronidazol (pastile si ovule), Macmiror forte, Gynozol etc. Toate nu au facut decat sa amelioreze putin efectele sacaitoare ale acestei suferinte. De asemenea, nici spalaturile zilnice cu ceai de galbenele si coada soricelului nu au prea facut minuni. Am uitat sa mentionez ca la cabinetul ginecologic d-na doctor nu a uitat sa ma asigure, dupa luni de tratamente si o multime de bani cheltuiti, ca aceasta afectiune nu va disparea niciodata! Ei bine, eu nu cred asa ceva, si de aceea va rog foarte mult sa ma ajutati si sa-mi publicati cat mai curand scrisoarea.
Va multumesc din suflet,
Mariana
Infectiile vaginale, in general, necesita masuri terapeutice combinate si coordonate cat mai eficient, astfel incat sa duca la vindecare. Acestea constau in efectuarea unui examen al secretiei vaginale cat mai corect, inaintea tratamentului, cat si dupa, pentru evaluarea rezultatelor obtinute, igiena locala stricta cu substante dezinfectante, tratament medicamentos cu administrare orala si locala si, nu in ultimul rand, tratamentul concomitent al partenerului si evitarea contactelor sexuale neprotejate pe perioada tratamentului. Atunci cand toate aceste masuri coroborate nu dau rezultate, este bine sa se efectueze o evaluare a starii generale de sanatate a ambilor parteneri, astfel incat sa se excluda existenta unor afectiuni debilitante care sa permita intretinerea infectiei. Se mai poate ca multitudinea tratamentelor efectuate sa fi afectat flora microbiana normala a vaginului si astfel imunitatea specifica a mucoasei sa fie diminuata, avand in vedere ca acest echilibru biologic este esential in pastrarea sanatatii locale. Si nu in ultimul rand, absenta unei igiene locale corespunzatoare sau igiena excesiva - spalaturi prea dese sau prelungite cu ceaiuri, dezinfectante sau sapun - pot intretine inflamatia mucoasei vaginale. In tot cazul, posibilitatea ca infectii de acest tip sa nu poata fi vindecate este aproape nula. Dr. Dana Podaru

Medic Planificare familiala

Tel. 638.08.88.