Cititorii intreaba

Redactia
Cititorii Intreaba. "Fiul meu are cancer la limba". Fiul meu este bolnav de cancer la limba. Medicii nu-l pot opera. Contra bolii nu i-au dat decat morfina, ca sa-i aline durerile. Va rog frumos sa ma ajutati. Poate cineva are mila si de fiul meu. E tanar si se sfarseste de suferinta. Va rog sa ma ier...

Cititorii Intreaba

"Fiul meu are cancer la limba"
Fiul meu este bolnav de cancer la limba. Medicii nu-l pot opera. Contra bolii nu i-au dat decat morfina, ca sa-i aline durerile. Va rog frumos sa ma ajutati. Poate cineva are mila si de fiul meu. E tanar si se sfarseste de suferinta. Va rog sa ma iertati daca n-am explicat prea clar, dar sunt taranca si n-am scoala. Va multumesc cu respect,
Breban Elena - com. Garojdia, nr. 179, jud. Timis, cod 1811

"Sotul meu are neoplasm esofagian"
Sotul meu are neoplasm esofagian mediotoracic cu adenopatii mediastinale multiple, confirmat de spitalul Grivita (Sf. Maria) din Bucuresti. Cancerul nu mai poate fi operat. Nu i s-a prescris nici un medicament care sa-i incetineasca evolutia bolii. Fac un apel disperat pentru salvarea lui, la oamenii de suflet care cunosc, eventual, un remediu sau tratament ce poate stagna evolutia bolii si poate amana deznodamantul. Va rog, transmiteti-mi prin revista sfaturile dv.
Oancea Victoria - Bucuresti

"Nu mai dorm de cateva luni"
Trimit acest S.O.S. catre dv. deoarece sunt disperata. Din data de 6 august, nu mai pot sa dorm. Mai precis: nu adorm. Cu exceptia a 3-4 zile, cand am dormit cca 3 ore pe noapte, in urma unor supradoze de somnifere si tranchilizante. Insomnia s-a instalat in urma unui tratament intensiv prin ionizari, curenti Trebant si ultrasunete la coloana lombara. Am inceput sa dorm tot mai putin, simteam furnicaturi in tot corpul, iar ultima sedinta mi-a fost fatala: tensiunea a crescut de la 110/80 la 160/80, am avut dureri ingrozitoare de cap, frisoane, voma. De atunci a inceput calvarul. Am consultat internisti, neurologi, psihiatri, am luat calmante - fara rezultat. Sunt la limita suportabilitatii din cauza insomniei. Va rog sa ma ajutati. As dori o explicatie medicala asupra fenomenelor descrise mai sus si o indicatie, la ce medic sa ma adresez sau ce tratament sa urmez. Daca a mai avut cineva simptome asemanatoare, il rog sa-mi spuna si mie ce a facut. Va rog frumos, dati curs cat se poate de repede acestei cereri disperate. Sunt pensionara si am 60 de ani.
Cecilia - Cluj

"Bunicii mele i s-a pus diagnosticul de limfom"
Va scriu aceste randuri cu speranta ca voi gasi prin intermediul revistei dv. un raspuns ce ma va ajuta. Anul trecut am primit raspunsuri la rubrica "Cititorii raspund" care m-au ajutat foarte mult si profit de aceasta ocazie pentru a va multumi. Dar acum este vorba despre bunica mea. Are 77 de ani si i s-a pus diagnosticul de limfom. Stiu ca este o boala maligna, deci sansele de vindecare sunt foarte reduse. Are un ganglion la baza gatului, iar la tomografie se vede unul si pe intestinul gros. A slabit foarte mult, dar are burta umflata. Actualmente este internata in spital si face un tratament, pe care il va repeta la anumite intervale. Va veni acasa in curand si vrem sa profitam, pentru a o ingriji cat mai bine. Dar nu stim ce sa-i dam, ca sa prinda putina putere si pofta de mancare. Daca exista cineva care s-a tratat de aceasta boala, altfel decat cu citostatice, il rog sa ma ajute. Va multumesc anticipat,
P. Cristea - Bucuresti

"Baiatul meu in varsta de 10 luni slabeste intruna si este apatic"
Am 27 de ani, sunt somera si ingrijesc singura de cei trei copii ai mei, in varsta de 5 ani, 2 ani si jumatate si 10 luni. Copilul cel mic, Vladut, a fost diagnosticat in luna iulie, la spitalul Sf. Maria din Iasi, cu sindrom de malabsorbtie, alergie la gluten, anemie carentiala, distrofie, rahitism. I-a fost prescris tratament cu Prednison, Calciu gluconic, Festal, Dicarbocalm. Tratamentul i-a facut insa foarte rau si am fost internata impreuna cu el la sectia de terapie intensiva a aceluiasi spital. Mentionez cu strangere de inima ca nu am o situatie materiala care sa-mi permita sa ofer o atentie unui medic, asa ca la rugamintile mele, medicii mi-au raspuns ca nu stiu ce are copilul meu, au contestat diagnosticul initial, sugerandu-mi ca ar fi vorba despre o enterocolita. Cu toate astea, la plecare mi s-a recomandat un tratament tot pentru primul diagnostic. Ca urmare, copilul a inceput sa aiba scaune proaste si varsaturi. Am cautat alte medicamente decat Smecta si Furazolidon, si am gasit foarte greu un medicament antidiareic pe baza de Loperamid, care da rezultate mai bune. Totusi, continua sa nu aiba digestie, desi ii dau in mod curent Festal. Ulterior, am facut toate analizele recomandate de medici si au iesit bine, exceptand hemoglobina (8). Sunt foarte contrariata de faptul ca intre medici nu exista o coordonare in ceea ce priveste diagnosticul. Am cautat in terapia naturista un leac si am gasit in cartea Mariei Treben o cura de doua saptamani cu ceai de galbenele, dar nu a aparut nici o ameliorare; copilul este palid si continua sa slabeasca (acum are 5 kg!), este apatic. Va rog mult de tot sa ma ajutati, pentru ca nu mai stiu cum sa-l hranesc si cu ce sa-l tratez, iar bani pentru medici nu mai am. Disperarea imi macina sufletul si gandul. Imi pun toata speranta in Dumnezeu si-n bunatatea cititorilor dv.
Mihaela Ciolan - Str. Strugurilor nr. 47, Iasi

"Sunt grav bolnava de inima"
Mi s-a depistat o aritmie extrasistolica ventriculara si cu tot tratamentul urmat, nici acum nu ma simt bine, ba din contra, mai rau. Poate cineva s-a confruntat cu aceasta suferinta si stie vreun leac de orice fel, sau poate sa-mi ofere un sfat. Precizez ca am incercat toate medicamentele antiaritmice, am facut bioenergie cu un chinez etc. Este cumplit sa simti cum ti se opreste inima si sa crezi tot de atatea ori ca ai sa mori. In numele bunului Dumnezeu, va rog sa nu minimalizati suferinta si deznadejdea mea si sa dati curs strigatului meu de ajutor.
Elena Ghiteanu - Str. Crinului nr. 5-15, Bl. A3, Sc. B, Et. 2, Ap. 53, cod 78419, Bucuresti, tel. 667.49.27
"As vrea sa stiu cum se simte cineva dupa revenirea la anus normal"
In luna martie a.c., la varsta de 78 de ani, am suferit o interventie chirurgicala, deoarece aveam o ocluzie intestinala, dar dupa o luna am facut o noua ocluzie, iar de data aceasta mi s-a facut anus artificial. Chirurgul care m-a operat, cand m-am prezentat la control, mi-a spus ca poate sa-mi faca revenirea la normal, dar intrucat am probleme cu inima, mi-a recomandat sa mai astept un timp, pentru a ma intrema mai bine.
As vrea sa cunosc un caz similar sau sa aflu cum se simte cineva dupa revenirea la anus normal. De la cei care au ramas cu anus artificial, as vrea sa aflu ce fel de pungi sau centuri speciale folosesc. Cum traiesc si ce preocupari au?
Ma gandesc ca ar fi bine sa infiintam o asociatie, asa cum au alti infirmi - nevazatorii, surdomutii si altii - pentru a ne putea ajuta reciproc si apara interesele. Raspunsul dv. il puteti transmite prin intermediul publicatiei care a gazduit cu generozitate apelul meu sau imi puteti scrie direct, pe adresa: Alexandru Stefanescu, Str. Marasesti nr. 31, Sc. C, Et. 1, Ap. 4, Suceava, cod 5800.
Am incredere in solidaritatea umana si va multumesc anticipat.