Cosul cu targuieli

Redactia
Adio, la vinete!. Brumele lui noiembrie musca deja in carnea legumelor ramase neculese de prin gradini. Profitati de ultimele vinete autohtone (mult mai gustoase decat cele care provin din import), pentru a va oferi un regal culinar. Preparati retetele pe care vi le propunem si-o sa crestati ziua in...

</b><b>Adio, la vinete!
Brumele lui noiembrie musca deja in carnea legumelor ramase neculese de prin gradini. Profitati de ultimele vinete autohtone (mult mai gustoase decat cele care provin din import), pentru a va oferi un regal culinar. Preparati retetele pe care vi le propunem si-o sa crestati ziua in care le mancati in rabojVinete cu mozzarella (sau telemea)
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg de rosii, 3 vinete, 1 bucata de mozzarella (rotunda, cum se vinde in comert) sau 250 g de branza telemea mai moale, 3 ramurele de cimbru proaspat, 1 cl de supa de pasare (concentrat de pasare fiert in apa), untdelemn fin, sare, piper.
Mod de preparare: Spalati rosiile, taiati-le capacul de sus, apoi taiati-le si pe ele in rondele, pe toa-ta suprafata lor. Puneti sa se incinga in tigaie o lingura de untdelemn si caliti feliile de rosii in el, vreme de 5 minute. Sarati, piperati. Spalati vinetele (alegeti-le cat mai lunguiete) si taiati-le felii cam de un deget, pe lat. Incalziti cuptorul la maximum. Intr-un vas rezistent la foc, uns cu putin untdelemn, asterneti rosiile, rondea langa rodea. Peste ele, asezati vinetele, presarati cimbrul, sarati, piperati, stropiti-le din abundenta cu untdelemn si supa de pasare. Peste toate asezati mozzarella sau telemeaua, taiate felii subtiri. Bagati vasul la cuptor si lasati-l vreme de o ora si jumatate. Serviti mancarea fierbinte, cu putin cimbru presarat pe deasupra.

Salata de vinete cu usturoi
Se prepara in modul stiut: se coc vinetele, se curata de coaja, dar in loc de ceapa tocata se foloseste un sos de usturoi cu lamaie (2 catei de usturoi rasi se amesteca cu sucul unei lamai), care se incorporeaza dupa ce salata e batuta cu untdelemn. Se serveste cu paine prajita. Fulgi de vinete
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 vinete subtiri, untdelemn pentru prajit, sare, piper, faina, 1 ou batut, un sos picant la alegere (ketchup).
Mod de preparare: Se spala vinetele, se sterg, apoi se taie in rondele subtiri. Se sareaza, se lasa sa stea 15 minute. Se zvanta intr-un servet, se tavalesc prin ou, apoi prin faina si se prajesc ca snitelele, in untdelemn. Se scot din tigaie cu lingura gaurita (de spuma), ca sa se scurga grasimea. Se servesc ca garnitura la carne sau ca felul intai, asezonate cu ketchup. Macaroane cu vinete (Melanzane)
Ingrediente (pentru 4 persoane): 3 vinete subtiri, 3 catei de usturoi, 2 linguri de untdelemn, 1 cutie de rosii cojite (400 g), sare, piper, 1 legatura de busuioc, untdelemn pentru prajit, 300 g paste (la alegere), 250 g telemea, 80 g cascaval ras.
Mod de preparare: Se curata vinetele de codite, se spala, se zvanta, se taie in patru pe lung, apoi fiecare parte se taie pe lat, in feliute subtiri. Se sareaza, se lasa sa stea 30 de minute. Se curata usturoiul, se prajeste intreg, in ulei incins. Cand se caramelizeaza (la culoare), se scoate afara, in locul lor punandu-se in tigaie rosiile, care se lasa sa dunstuiasca 15 minute. Se sareaza, se pipereaza, se rup marunt frunzulitele de busuioc si se amesteca in rosii. Separat, se usuca bine intr-un stergar feliutele de vinete, apoi se prajesc in untdelemn incins (in alta tigaie) 3 minute. Se fierb macaroanele, se strecoara. Se taie telemeaua in bucatele, se amesteca cu macaroanele si 1/3 din sosul de rosii. Intr-un vas rezistent la foc, se pun 3 linguri de sos de rosii si jumatate din vinetele prajite. Se varsa macaroanele si restul de vinete prajite. Se pune restul de sos de rosii, se presara cu cascaval ras. Se baga la cuptor 30 de minute.

Vinete marinate
Ingrediente (pentru 4 persoane): 3 vinete mijlocii, sare, 250 g lapte acru (batut), 1 lingurita de chimen macinat, 1 plic de ceai de menta, 125 ml untdelemn bun, patrunjel tocat.
Mod de preparare: Se curata vinetele de coaja si se taie pe lung, in felii de cca 1/2 cm. Se sareaza si se pun deoparte 30 de minute. Intre timp, se amesteca bine laptele acru cu chimenul macinat si sarea. Se rupe pliculetul de ceai si se presara menta din el in compozitia din castron. Se usuca bine feliile de vinete intr-un servet si se prajesc pe rand, in ulei incins, pe ambele parti pana devin maronii. Bucatile prajite se pun pe o hartie absorbanta (de sugativa), apoi se asaza pe-o farfurie un rand de vinete, un strat de lapte batut. Deasupra se presara patrunjel. Dulciuri cu gutui
Gutui coapte
Ingrediente: 4 gutui mari, 1 lingura nuci taiate marunt, 2 linguri marmelada, 1 lingurita stafide, zahar pudra.
Mod de preparare: Se spala si se sterg gutuile. Se scobesc mai adanc la un capat si se curata samburii si partea carnoasa. Se amesteca nucile cu marmelada si stafidele, si se umplu gutuile. Se asaza in tava si se coc la foc potrivit. Se servesc caldute, pudrate cu mult zahar.

Pistil de gutui
Ingrediente: 1 kg gutui, 400 g zahar.
Mod de preparare: Pistilul se mai numeste si chitonag. Fructele, taiate marunt sau date pe razatoare, se fierb cu zahar, pana se obtine o pasta groasa. Pasta va fi strecurata, dupa care urmeaza uscarea ei: pe un fund de lemn umezit, ca sa nu se lipeasca, se intinde pasta intr-un strat subtire de un centimetru grosime. Se usuca cateva zile, dupa care se taie in bucati si se pudreaza cu zahar.

Crema de gutui
Ingrediente: 4 gutui mari, 1 cana smantana, 5-6 linguri amidon de porumb, 2 lingurite ulei, 200 g miere de albine.
Mod de preparare: Se spala gutuile, se taie cubulete mici, se asaza intr-o cratita, se acopera bine cu un litru si jumatate de apa si se pun la fiert. Se lasa sa se fiarba bine. Se freaca amidonul cu ulei si smantana, si se toarna peste gutui. Se amesteca incontinuu pentru a nu se prinde, pana se ingroasa ca o crema. Se stinge focul, se adauga mierea de albine si se freaca pana cand mierea este incorporata.