Cititorii raspund

Redactia
Cititorii Raspund. "Baiatul meu, in varsta de 10 luni, slabeste intruna si este apatic". (Raspuns pentru Mihaela Ciolan - Iasi, F. As nr. 333). Fiind intr-o vizita de afaceri in Romania, am urmarit cu mult interes articolele din ziarul dv. Mi-a atras atentia in mod special scrisoarea d-nei...

Cititorii Raspund

"Baiatul meu, in varsta de 10 luni, slabeste intruna si este apatic"
(Raspuns pentru Mihaela Ciolan - Iasi, F. As nr. 333)
Fiind intr-o vizita de afaceri in Romania, am urmarit cu mult interes articolele din ziarul dv. Mi-a atras atentia in mod special scrisoarea d-nei Mihaela Ciolan din Iasi, care se plangea de faptul ca baietelul ei, in varsta de 10 luni, slabeste datorita unei boli de malabsorbtie. Sunt foarte la curent cu aceasta boala, mai ales ca este la "moda" si in Statele Unite. Venind in tara acum o luna de zile, am adus foarte multe produse alimentare, lipsite de gluten, pentru niste copii care sufera de aceeasi problema. Daca este posibil, as dori sa iau legatura cu d-na din Iasi, pentru ca vreau sa o ajut in problema copilasului ei. As putea sa-i trimit produsele necesare in doua saptamani, printr-o prietena care vine in tara (eu plec pe 7 noiembrie in Sua). Va las adresa si telefonul la care pot sa fiu contactata in Sua. Va multumesc si "Keep up the wonderful job that you guys are doing".
Gabriela Turkenkopf 1016 Poplar Street Lansdale, Pennsylvannia 19446, tel. 215-412-2966, e-mail address: vlad cp3.net

"Am o ciuperca la incheietura picioarelor"
(Raspuns pentru Elena - Motru, jud. Gorj, F. As nr. 321)
Am avut si eu o asemenea ciuperca, in urma cu 12 ani, si eram la fel de disperata. Dermatologul la care am apelat mi-a recomandat o reteta bazata pe alcool iodat si o alifie. Mai am si acum reteta respectiva, de frica sa nu-mi recidiveze boala. Daca doriti, v-o pot pune la dispozitie.
Parvan Stefania - Bucuresti, tel. 01/780.82.89

"Cum se poate pastra o cantitate mai mare de morcovi iarna?"
(Raspuns pentru Danila Ion - Bucuresti, F. As nr. 329)
Eu stiu ca in Bucuresti se gasesc morcovi toata iarna, dar daca aveti posibilitatea achizitionarii unei cantitati mai mari, pe care doriti sa o pastrati, iata o solutie: se pun morcovii intr-un borcan (sau mai multe) de 8-10 litri, fara apa, fara nimic altceva, iar deasupra borcanului se pune o strachina cu apa. Pe masura ce se evapora, apa din vas se completeaza.
Iulica Purcaru - Alexandria

"Sunt foarte sensibila si fac repede pneumonii"
(Raspuns pentru Elena - Pucioasa, F. As nr. 318)
1. Renuntati total la antibiotice. Ele au ca efect secundar slabirea organismului (scaderea imunitatii), pe langa neplacerile adresate organelor care le prelucreaza (ficat). Exista o binefacere a naturii - algele Spirulina Max si Chlorella Max. Ele au rol esential in regenerarea celulelor organismului. Contin vitaminele complexului B, vitaminele C si E. Au un apreciabil efect antibacterian, de aceea se folosesc in profilaxia si tratamentul infectiilor virale si microbiene. Va propun sa luati Chlorella Max 2x2 pe zi, asociat (sau nu) cu vitamina C 1000, una pe zi preventiv sau de la primele semne de imbolnavire. Contactati-ma la telefon 044/19.87.60.
Farm. Rodica Alexiu - Ploiesti
2. Sunt Liliana Trifan din Ploiesti, am aceeasi varsta cu d-na Elena din Pucioasa si am avut o problema relativ asemanatoare (ma imbolnaveam de viroze respiratorii la intervale extrem de mici). Iata raspunsul: incercati sa luati medicamentul Broncho-Vaxom (produs de laboratoarele Om din Elvetia), astfel: timp de trei luni pe an, cate 10 zile pe luna, se ia o pastila pe zi (dimineata, cu o jumatate de ora inainte de masa). Tratamentul se poate face si de doua ori pe an. Luati, totusi, legatura cu un medic, pentru dozaj si - eventual - contraindicatii. Medicamentul se gaseste in farmaciile noastre (cam scump, dar se compenseaza). Eu am urmat tratamentul doar o data pe an, si de trei ani nu mai stiu ce inseamna viroze respiratorii (la fel si sotul meu). Ideal ar fi ca toata familia dv. (mai ales adultii) sa faca o data pe an acest tratament. Va doresc sanatate.

"Baietelul meu sufera de o boala incurabila: neuropatie senzitivo-motorie ereditara"
(Raspuns pentru Gheorghe Elena Luminita - loc. Bals, jud. Olt, F. As nr. 318)
Am trecut si eu prin aceasta trauma fizica si psihica, care s-a produs intr-o perioada cand trebuia sa fiu cea mai fericita fiinta: in rastimpul de sarcini cu copiii mei. Cand am mers prima oara la doctor, deoarece mergeam din ce in ce mai greu, el i-a spus sotului ca in doi ani pot ramane imobilizata. Intai m-a cuprins disperarea. Apoi, am incercat sa analizez la rece situatia, spunandu-mi ca nu mi se poate intampla asa ceva, ca trebuie sa existe o portita de scapare, ca sa nu ajung o povara pentru familie. M-am pus in miscare imediat, ducandu-ma la o policlinica cu plata. Medicamentele prescrise mi-au dat o falsa stare de bine, pe timp limitat. Dintre toate medicamentele luate, Rodilemidul m-a ajutat sa ma simt aproape vindecata. Dar mi-a aparut o alergie insotita de tuse, de care cu greu am scapat. Prednisonul luat in cantitate mare mi-a redus celulele de aparare la 40%. Atunci m-am hotarat sa apelez la mama natura. Mi-am dezintoxicat singura corpul, apoi am apelat la dl Valeriu Popa, care mi-a prescris regimuri ce mi-au echilibrat organismul. Sunt in al 10-lea an de schimbare de alimentatie cu acelasi regim si pot spune ca mi-am imbunatatit mult situatia. Inainte de a apela la medicina naturista, nu mai stiam cum se merge normal. Il intrebam pe sotul meu cum se fac pasii. La biopsia musculara, medicul a spus ca nu a mai vazut asa ceva: muschiul era ca ciupit de molii. Contrar parerii unor medici ca nu trebuie sa fac gimnastica, eu am facut, si mi-am indreptat mersul. In concluzie: va recomand alimentatia exclusiv naturista - cu cat mai multe cruditati si cereale - si gimnastica. Eu inlocuiesc otetul cu lamaie, zeama de varza etc., zaharul cu miere, sarea cu sare marina, fara condimente iuti si bauturi alcoolice tari. Uleiul folosit este cel presat la rece, painea este de graham, secara sau integrala. Exista si ceaiuri de plante si bai care ajuta. Fiind foarte multe de spus pe aceasta tema, eu ma opresc aici, rugand-o pe d-na Gheorghe Elena sa ma sune acasa (telefonul se afla la redactie) daca doreste, eu neputand sa iau legatura cu dansa (telefonul suna mereu ocupat).
Speranta Liliana Anton - Bucuresti

"Caut un tratament homeopatic pentru traume emotionale"
(Raspuns pentru Nicolae M. - Orastie, F. As nr. 317)
Sunt dr. Constanta Iacob si pot sa va spun ca traumele emotionale reprezinta o problematica in care homeopatia are cele mai bune rezultate. Adresati-va cu incredere Fundatiei Similimum din Bucuresti, unde lucram un grup de medici homeopati. Se poate face programare la telefonul 619.26.39. Adresa: Str. Dinu Vintila nr. 5, Bl. 4, Sc. 2, Et. 1, Bucuresti.

"Maladia Schoerman se poate trata naturist?"
(Raspuns pentru Cosmin - Draganesti-Olt, F. As nr. 317)
La varsta de 14 ani, si mie mi s-a pus acelasi diagnostic. Eram slab, cu muschii spatelui nedezvoltati suficient, aveam lipsa de calciu si, ca urmare a purtarii ghiozdanului pe un singur umar, mi s-a deformat coloana vertebrala. Medicul Dinu Antonescu din Bucuresti, cel mai bun ortoped din Romania, mi-a spus: "Baiete, alegi intre a purta corset si a face gimnastica, pentru a-ti dezvolta muschii spatelui". Am reusit sa scap de corset, facand zilnic gimnastica - culturism - si pana acum n-am mai avut probleme cu coloana. Exercitiile au fost diverse, dar fara a ridica greutati mari, si le-am facut de doua ori pe zi, la o sala de gimnastica a spitalului (se pot face si acasa). Acum nu mai am nici un fel de probleme, am spatele drept si bine facut. Sfatuieste-ti prietena de bine: decat sa ramana cocosata, mai bine sa aleaga transpiratia efortului fizic.
Dan - Targu Jiu

"Se poate efectua la noi o angiofluorografie?"
(Raspuns pentru Cristina Ouatu - Iasi, F. As nr. 319)
1. Angiofluorografia este o analizata delicata a globului ocular, pe care am efectuat-o, la randul meu, la Clinica oftalmologica romano-americana, sub conducerea renumitului doctor Benone Carstocea. Deci: M.B.M. Optics Group srl - Str. Matasari nr. 14 A, sector 2, Bucuresti, tel. 01/323.18.98 si 323.18.75. Program zilnic intre orele 8.00-20.00.
Babonea Magdalena - Str. Bucea nr. 2, Bl. T.C.M., Ap. 117, loc. Campina, jud. Prahova, cod 2150
2. Daca vi se pare Clujul mai aproape decat Bucurestiul, puteti efectua o angiofluorografie la Centrul de diagnostic si terapie ambulatorie - str. Clinicilor nr. 3-5 (in incinta), tel. 064/43.17.45. Tot aici se pot efectua si alte analize: Laser Yag, Laser Argon, rezonanta magnetica nucleara, tomografie computerizata, scintigrafie, mamografie etc. Cu deosebit respect pentru redactia ziarului dv.,
Trif Rodica Daniela - Cluj

"Mama mea sufera de coxartroza bilaterala"
(Raspuns pentru Corfu Ioan - Piatra Neamt, F. As nr. 320)
Procurati produsul Apireven (fabricat de Institutul de cercetari apicole), care se gaseste in farmacii si la magazinele Apicola. Se aplica tratamentul dupa prospect. Da rezultate excelente. Spun asta din proprie experienta.
Trusca Maria - Str. Spatarului nr. 3, sector 2, Bucuresti

"Sufar de vezica urinara cu infiltrate"
(Raspuns pentru Ana-Felicia - Bucuresti, F. As nr. 320)
Si eu sufar de o cistita interstitiala, de vreo 14 ani, am fost cauterizat endoscopic, dar boala a recidivat dupa 6 luni, respectiv - usturimi in partea de jos a vezicii urinare, datorita neregenerarii mucoasei vezicale. Am incercat sa ma vindec, zadarnic, cu medicamente prescrise de doctori profesori din toata tara. De aproximativ 50 de zile, urmez un tratament bazat pe ceaiuri si miere, furnizat de Violeta Mocanu, maica-farmacista din Barsesti, jud. Vrancea (la 15 km de cascada Lepsa), prezentata pe larg intr-un interviu in "Formula As". Si iata ca in prezent, dupa un chin de 14 ani, sunt sanatos in proportie de 80%, desi tratamentul dureaza 3 luni. Va sfatuiesc sa mergeti acolo sau sa trimiteti pe cineva cu diagnosticul bolii si cu 1,5 kg miere de albine curata si sticle goale pentru 6 litri de ceai, si sunt convins ca va veti rezolva si dv. problema. Amanunte va pot da in scris sau la telefon, seara dupa orele 21.00. Multa sanatate.
Stanescu Neculai - cartier Mazepa Ii, Bl. Cl3, Ap. 30, Galati, cod 6200, tel. 036/43.09.12.