Asii adolescentilor

Iulian Ignat
Eveniment. O noua tinerete pentru Iris. "Noi nu cautam neaparat succesul, facem muzica asa cum simtim, iar daca s-a intamplat sa avem succes, se datoreaza faptului ca tot ce am facut, am facut din inima. Dedicam acest album tuturor suporterilor nostri.". Termenul "suporter" poate parea nepotrivit in m...

Eveniment
O noua tinerete pentru Iris


"Noi nu cautam neaparat succesul, facem muzica asa cum simtim, iar daca s-a intamplat sa avem succes, se datoreaza faptului ca tot ce am facut, am facut din inima. Dedicam acest album tuturor suporterilor nostri."

Termenul "suporter" poate parea nepotrivit in muzica, insa adevarul este ca Iris, ce a debutat pe scena rock in chiar anul plecarii din tara a Phoenix-ului, 1977, a fost mai iubita decat o echipa de fotbal. Concertul prilejuit de implinirea a 15 ani de la infiintarea trupei, la care 10.000 de spectatori au cantat "Multi ani traiasca!", putea insemna un varf al carierei, dar si un cantec de lebada pentru un simbol rebel al tinerilor in anii "de aur" "80.

Formatia nu-si spusese insa ultimul cuvant si dupa cateva incercari, noul drum a fost descoperit o data cu albumul "Luna plina" (1996), mult mai matur, cu un potential creativ net imbunatatit si cu pasiunea pentru rock ramasa intacta. Lansat in octombrie 1998, in aceeasi componenta - Cristi Minculescu (voce), Nelu Dumitrescu (tobe), Doru Borobeica (bas), Valter Popa (chitara) - noul album, "Mirage", prezinta o trupa proaspata, ce-si pastreaza personalitatea, fara a se sfii sa experimenteze si sa caute noi sonoritati.

"De ce ? Pentru ca oamenii trebuie ajutati sa ajunga la adevarata esenta a lucrurilor. In realitatea asta cenusie, degradanta si apasatoare in care traiesc, ei nu mai stiu sa deosebeasca lucrurile, sentimentele si starile reale de cele contrafacute, de Fete Morgana... Am vrea ca sa le vina cumva intr-ajutor". (Doru Borobeica)

"Ca si pe , este vorba despre lupta cu depersonalizarea intr-o societate in care chiar si supravietuirea biologica naste probleme." (Cristi Minculescu)

Daca "Luna plina" era un album amalgam, cu invitati, reluari, preluari, balade, piese hard-rock, "Mirage" este mult mai compact. Cristi Minculescu este convins ca formula de trei instrumentisti si un vocalist, formula de aur a anilor "60-"70, va reveni in forta, astfel ca "Mirage" suna foarte pur, fara clape sau alte instrumente aditionale, iar singurul "intrus" este acelasi Mihai Godoroja, ce a participat si la precedentul Lp la realizarea unor piese si a unor texte. Iata si o declaratie, data in exclusivitate revistei noastre, de Cristi Minculescu: "Imi pare bine ca tu zici ca-i un album unitar. Mi-e greu sa-ti spun cum de a iesit asa, pentru ca nu mai stiu sa explic starea pe care am avut-o cand am compus materialul; la inceput nu ne-am gandit sa-l facem asa compact, dar treptat lucrurile au venit de la sine. Am inceput lucrul in ianuarie, stiu ca era un frig cumplit, si l-am terminat in iulie, pe o caldura mare, si la propriu si la figurat. Nu poti sa scrii cantece la norma, sa spui , uneori lucrezi mai usor, alteori mai greu. Am lucrat foarte mult si la versuri. Eu am scris versurile mai intai in engleza, apoi dupa linia melodica le-am scris in romana, impreuna cu Mihai Godoroja. E drept, avem un an plin, cu album si turnee. Culmea e ca acum, cand am imbatranit si noi, se aglomereaza treaba si nu-i deloc rau!"

Si pentru ca "extensia albumului este concertul", Iris va pleca din nou intr-un turneu de cluburi, al doilea in acest an, ce va tine 15 zile si va trece prin orase precum Focsani, Onesti, Oradea, Arad, Timisoara, Targu Jiu, Craiova, Constanta.

Inainte de demararea acestui turneu, Iris a oferit celor 6.000 de spectatori ce s-au strans vineri, 23 octombrie, in Sala Polivalenta, unul dintre cele mai reusite show-uri date de o trupa romaneasca de rock. A fost vorba atat de lumini, explozii pirotehnice, regie de scena - ce a propus un superb moment acustic (Minculescu si Popa - chitara rece) si posibilitatea fiecarui "Iris" de a se exprima in solouri incendiare - cat si de aportul publicului ce a insotit recitalul-maraton in care s-au inclus piesele noului album, cantece de la inceputurile trupei, precum "Calatorul", "Valul" si alte hituri: "Pe ape", "Cine ma striga in noapte", "Floare de iris", "Somn bizar".