Societate

Redactia
O asociatie cu nume de basm - "Micul Print" - ocroteste mamele cu probleme. Copiii au fost si vor fi intotdeauna victimele cele mai sigure ale razboaielor dintre parinti, ale nepriceperii si lipsei de instructie a acestora, ale comunitatilor aflate in deriva. Aspectele sunt cu mult mai dramatice atun...

O asociatie cu nume de basm - "Micul Print" - ocroteste mamele cu probleme

Copiii au fost si vor fi intotdeauna victimele cele mai sigure ale razboaielor dintre parinti, ale nepriceperii si lipsei de instructie a acestora, ale comunitatilor aflate in deriva. Aspectele sunt cu mult mai dramatice atunci cand mamele si tatii, parintii acestia, sunt ei insisi niste copii scapati din infernul unor familii dezorganizate si intrati in alt comsar - acela al lipsei unui adapost, al hranei incerte, al absentei oricarei afectiuni ori sustineri morale.

Asociatia umanitara Sinergii vine in sprijinul persoanelor aflate in dificultate prin programele complexe pe care le deruleaza in Bucuresti, Timisoara si Medias. Asociatia functioneaza din 1995 si este coordonata de asociatia franceza Handicap International, care isi desfasoara proiectele umanitare in Romania incepand din 1990. Doamna Cristina Popescu, cordonatorul Centrului Maternal "Micul Print", ne ofera cu amabilitate si competenta toate detaliile:

- In localul Cresei Berceni Iii, aflat pe str. Mirea Mioara Luiza la nr. 1, se desfasoara activitatea Centrului de consiliere mama-copil (subordonat asociatiei Sinergii), care orienteaza si acompaniaza familiile aflate in dificultate de natura educationala, relationala sau sociala. O atentie deosebita acordam sustinerii femeilor gravide, a mamelor cu copii mici, a mamelor minore provenite din categorii sociale defavorizate.

Centrul Maternal "Micul Print" gazduieste, acompaniaza si consiliaza mamele lipsite de resurse financiare materiale si familiale.

- Cat timp le puteti gazdui pe aceste femei?

- Centrul ofera gazduire pentru o perioada limitata de maximum 6 luni pentru femeile insarcinate sau mamelor impreuna cu copiii lor mai mici de 3 ani. Avem 10 spatii individuale mobilate, prevazute cu spatii de recreere si joaca, in care putem primi 10 mame impreuna cu copiii lor. Trebuie sa va spun insa ca proiectul nostru mai are o componenta la fel de importanta ca si gazduirea. Este vorba despre asistarea si consilierea unor familii care trec prin grave probleme psiho-sociale, economice, care ar putea duce la abandonul copiilor.

De fapt, obiectivele principale ale activitatii Centrului sunt: evitarea abandonului si a institutionalizarii copiilor si crearea premiselor reintegrarii familiale, profesionale si sociale a mamelor.

- Cine finanteaza activitatile Centrului?

- Proiectul este cofinantat de catre Comunitatea Europeana, in cadrul Programului Phare-Protectia Copilului. De asemenea, colaboram cu mai multe Ong-uri si organisme guvernamentale si neguvernamentale, cu Departamentul de protectie a copilului din Primaria Bucuresti. Ne ajuta si Ministrul Sanatatii prin Directia Sanitara a Municipiului Bucuresti, Organizatia World Vision si Organizatia Handicap International.

- Centrul functioneaza de putin timp. Cum au aflat oamenii de existenta lui?

- Functionam din luna octombrie a anului 1996. Familiile care au primit si primesc in continuare ajutorul nostru ne sunt trimise de spitale, maternitati, de Ong-uri, de autoritati (chiar Presedintia), de mass-media sau pur si simplu de alte persoane care au auzit de noi.

- Cate persoane au beneficiat de ajutorul dvs.?

- Am ajutat si asistat 190 de familii cu 282 de copii si am gazduit 31 de familii cu 39 de copii. 30 dintre familiile gazduite au fost ajutate sa se integreze social si profesional, si sunt inca in atentia noastra. O singura mama a parasit Centrul si n-am reusit sa aflam nimic despre ea dupa aceea. Vreau sa va spun ca noi gazduim mamele sau gravidele cu probleme, dar activitatea noastra nu se reduce la atat. Facem, in perioada celor sase luni de gazduire, toate demersurile administrative, juridice si financiare pentru a le ajuta sa-si gaseasca un loc de munca, o meserie, o casa.

- Cum le ajutati pe mamele minore?

- Am avut si asemenea cazuri, de fete insarcinate, mame minore, alungate de familie. Un numar de trei beneficiare ale programului nostru si-au continuat studiile (liceul seral si facultatea) sau alte cursuri de calificare si specializare. Sigur ca in aceste cazuri lucrurile sunt mai delicate. Noi asiguram aici un spatiu de tranzitie si de cele mai multe ori avem rolul de intermediari intre mama si copilul ei, intre mama si familie (mai ales cand mama e foarte tanara si necasatorita), intre mama si partenerul ei. Ajutorul nostru este adaptat fiecareia, tinem cont de problemele, de educatia ori situatia sociala a fiecareia.

- Cine va ajuta in aceasta activitate atat de complexa?

- Avem o echipa pluridisciplinara formata din asistenti sociali (Marian Constantin, Eugen Lucan), un psiholog (Bianca Stefanescu), educatori puericultori (Laura Neagu, Rodica Bica), coordonata de un medic. Ne ajuta mult si echipa administrativa (bucatari, sofer, supraveghetori de noapte) condusa de Catalin Gomoescu.

- Ce se intampla cu mamele si cu copiii gazduiti la Centru dupa trecerea celor 6 luni?

- Scopul nostru este ca aceasta perioada de 6 luni sa fie una in care sa luptam si noi, dar si mamele pentru integrarea lor in comunitate, in familie, sa cream impreuna conditiile necesare unei autonomii individuale si familiale. Pe scurt, familiile pe care noi le-am gazduit beneficiaza si de o supraveghere, acompaniere post-rezidentiala. Evitam, astfel, abandonarea sau institutionalizarea copiilor ce-au fost gazduiti de Centru. Unii copii (9 in prezent) ai familiilor gazduite continua sa frecventeze Cresa Berceni Iii. Cei mai multi dintre ei sunt si membrii Clubului pentru parinti si copii - "Iedera", unde de doua ori pe saptamana, marti si joi de la ora 16.00 la ora 19.00, pot petrece momente placute intr-o atmosfera de destindere si joc. La Club vin copii pana la varsta de 6 ani impreuna cu un adult care-i supravegheaza. Ii primim cu bucurie si pe viitorii parinti pentru consiliere.

- Care este activitatea acestui Club?

- Copiii au la dispozitie jocuri, jucarii, reviste, casete video, se cunosc intre ei, leaga prietenii, comunica, se obisnuiesc sa se joace intr-un cadru organizat si, cu siguranta, pentru acesti copii - ca si pentru parintii lor - prima zi de gradinita nu va mai fi stresanta. Vreau sa va spun ca imprumutam carti, casete video, jocuri si jucarii pentru o perioada determinata, parintilor care nu-si pot permite sa le cumpere pentru copiii lor.

Ii rog si pe cititorii dvs. sa ne ajute la completarea fondului de carte, a videotecii, sa ne ajute cu jucarii. De fapt, avem nevoie de orice, nu refuzam nici imbracamintea si nici alimentele. Am fost impresionati zilele trecute cand o doamna, care ne-a mai ajutat si alta data, ne-a cumparat un set de clame de rufe. Si sa stiti ca ne-au prins bine.

- Care sunt perspectivele Centrului?

- Datorita activitatii sale, Centrul a fost solicitat ca loc de desfasurare al stagiului practic pentru studentii Universitatii Bucuresti de la Facultatile de Sociologie, Psihologie si Pedagogie.

In iunie 1997 a fost emisa ordonanta de guvern nr. 26, in care este legiferata ca alternativa la institutionalizarea copilului institutia denumita Centrul Maternal. In acest sens, Centrul pentru mama si copil "Micul Print" este considerat de catre Departamentul pentru Protectia Copilului ca un Centru de referinta. Prin urmare, Centrul reprezinta loc de stagiu si suport tehnic pentru echipele ce vor lucra in Centrele Maternale guvernamentale nou infiintate.

- Va doresc cat mai multe realizari.

- Multumesc. Dati-mi voie sa reamintesc adresa noastra pentru cei care au nevoie de ajutor:

Centrul pentru mama si copil
"Micul Print" - Cresa Berceni Iii, str. Mirea Mioara Luiza nr. 1, tel. 683.60.87.


Documentar realizat de <b> Otilia Sitaru