Cosul cu targuieli

Redactia
Bucatarie rapida. Salata verde cu ficatei de pui. Ingrediente (pentru 4 portii): 1/2 salata verde creata, 50 g salata verde (normala), 1 andiva, 2 portocale, 2 cepe de arpagic, 300 g ciuperci, 2 linguri ulei, sare, piper, 500 g ficatei de pui, 1 lingura faina, zeama de la o portocala, 1 lingura otet,...

Bucatarie rapida

Salata verde cu ficatei de pui

Ingrediente (pentru 4 portii): 1/2 salata verde creata, 50 g salata verde (normala), 1 andiva, 2 portocale, 2 cepe de arpagic, 300 g ciuperci, 2 linguri ulei, sare, piper, 500 g ficatei de pui, 1 lingura faina, zeama de la o portocala, 1 lingura otet, 4 linguri ulei fin, 50 g miez de nuca.

Mod de preparare: Se curata salata si andiva (desfacuta de foi), se cojesc portocalele cu pielita alba cu tot si se desfac feliile. Ceapa se curata si se toaca marunt. Se spala ciupercile, se taie in doua si se calesc in uleiul incins. Se adauga sare si piper, dupa care se scot din tigaie. Se spala ficateii, se zvanta, se dau prin faina, se prajesc 4-5 minute (pe toate partile), apoi se scot si ei. Peste uleiul din tigaie se toarna zeama de portocala si otetul. Se adauga uleiul fin, sare si piper. La urma se amesteca salata verde, andiva, ciupercile si ficateii cu sosul astfel preparat si se presara deasupra miez de nuca zdrobit.

Cartofi gratinati cu peste afumat

Ingrediente (pentru 4 portii): 750 g cartofi fierti, 200 g mazare (conserva), 150 g peste afumat, grasime pentru forma, 1/2 legatura de patrunjel verde, 1/2 legatura de codite de ceapa verde, 200 g smantana, sare, piper, nucsoara, 100 g cascaval ras.

Mod de preparare: Se curata cartofii de coaja si se taie felii. Se unge o forma si se asaza straturi, impreuna cu mazarea si pestele afumat (fasii). Se taie coditele de ceapa rondele, iar patrunjelul se toaca marunt, apoi se amesteca cu smantana, sare si piper si se toarna peste cartofi. Se presara cascavalul ras si se baga la cuptorul incins (200C). Se lasa 15-20 de minute si se serveste cu salata verde.

Castraveti umpluti

Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 castraveti mai mari, 1 ceapa, 400 g carne tocata (porc si vita), 1 ou, 2 linguri pesmet, sare, piper, 100 g costita afumata (bacon), 20 g unt sau margarina, boia dulce, 150 ml supa de zarzavat concentrata (Knorr + apa), 150 g smantana, 2 linguri mustar, 1 legatura de marar.

Mod de preparare: Se curata castravetii, se taie in doua (pe lung) si se scobeste miezul cu o lingurita. Ceapa, curatata, se toaca marunt si se framanta bine cu carnea, oul si pesmetul. Se umplu castravetii, se infasoara in feliile subtiri de slaninuta si se prajesc in grasime incinsa. Se toarna peste ei zeama de zarzavat si se lasa sa fiarba incet 25-30 de minute. Se scot castravetii si se tin la cald, se amesteca smantana in zeama in care au fiert si se lasa sa mai fiarba circa 5 minute. Apoi se adauga mustarul, sarea, piperul, boiaua si mararul tocat si se serveste sosul astfel preparat impreuna cu castravetii umpluti. Ca garnitura: cartofi fierti.

Dulciuri

Orez cu mere si nuci

Ingrediente (pentru 4 portii): 250 g orez (cu bobul rotund), 1 varf de cutit de sare, 1 baton de vanilie, 1 l suc de mere, 3 mere, 2 linguri zahar, 20 g unt sau margarina, 1 pahar (200 g) cu frisca, 2 linguri alune taiate.

Mod de preparare: Se pune la fiert sucul de mere cu orezul, sarea si batonul de vanilie. Cand da in clocot se face focul mai mic si se lasa sa mai fiarba 15 minute, apoi inca 10 minute (la foc foarte mic), sa se umfle. Se spala merele, se taie in patru, se scot samburii si partea lemnoasa, dupa care se taie felii. Intr-o tigaie se lasa sa se topeasca zaharul si untul (margarina), apoi se adauga merele, intorcandu-le pe ambele parti. Se incorporeaza - impreuna cu frisca - in orezul racit. Cand sunt usor caramelizate, se pun intr-un vas, peste orez. Deasupra se presara alunele usor prajite, fara grasime.

Tarta "Tatin"

Ingrediente (pentru 6 portii): 250 g faina, 150 g unt (moale), 300 g zahar, 1 ou, 2 kg mere, sare.

Mod de preparare: Puneti faina intr-un castron, faceti la mijloc o gropita si spargeti oul. Adaugati un varf de cutit de sare, 100 g zahar si 100 g unt. Amestecati bine cu varfurile degetelor pana obtineti un aluat. Inveliti-l intr-o folie si lasati-l 30 de minute sa se odihneasca in frigider. Curatati merele de coaja, taiati-le in patru si indepartati partea lemnoasa si samburii. Incalziti cuptorul la 180C. Puneti restul de zahar intr-o forma de metal si lasati-l sa se topeasca la foc mic, impreuna cu 50 g unt. Luati forma de pe foc si asezati pe fundul ei merele. Puneti-o iar pe foc si lasati sa se caleasca incet- fara sa amestecati - pana ce se caramelizeaza usor. Intindeti aluatul pe planseta infainata, avand grija sa depaseasca putin diametrul formei in care se afla merele, asezati-l peste mere si varati marginile spre interiorul formei. Intepati-l din loc in loc cu furculita si bagati forma la cuptor. Lasati tarta sa se coaca 25 de minute (pana se rumeneste). Scoateti-o din forma si serviti-o calda, eventual cu smantana.