Cititorii intreaba

Redactia
Cititorii Intreaba. "Va rugam sa ne ajutati ca planta numita Tapasnic sa ajunga la Institutul de biologie al Academiei Romane". Intr-una din zilele primei decade a lunii octombrie, am surprins o convorbire la radio, privitoare la o "plantuta" miraculoasa, numita Tapasnic sau Tapas...

Cititorii Intreaba

"Va rugam sa ne ajutati ca planta numita Tapasnic sa ajunga la Institutul de biologie al Academiei Romane"
Intr-una din zilele primei decade a lunii octombrie, am surprins o convorbire la radio, privitoare la o "plantuta" miraculoasa, numita Tapasnic sau Tapasnic, despre care se spunea in emisiune ca ar vindeca cumplitul cancer. Desi ma ocup de 40 de ani de plantele salbatice si in ultimul timp si de cele medicinale, marturisesc ca nu am intalnit pana in prezent acest nume. Dupa o scurta documentare, am aflat ca ar fi vorba de specia Galeopsis ladanum, inrudita cu izma. Este o planta cu flori mari, rosiatice, dispuse la subsuoara frunzelor din partea superioara a tulpinei, asemanatoare cu florile de gura leului. Planta creste prin miristi si tufarisuri, mai ales la deal si campie, fiind cunoscuta in multe locuri: imprejurimile Pitestiului, Buzias, Chitila, Racatau, Brezoi, Onesti, Calinesti etc. Problema este urmatoarea: daca planta descrisa mai sus coincide cu Tapasnicul, planta vindecatoare de cancer despre care s-a vorbit la radio, le rog pe autoarele emisiunii, d-nele Andrei sau Frateanu, precum si pe d-na care a vorbit despre respectiva planta, sa faca in asa fel ca planta sa ajunga la Institutul de Biologie al Academiei Romane, pentru a fi identificata corect si a sti unde creste. Sunt atatia bolnavi de cancer, ar fi mare pacat sa nu beneficieze si altii de virtutile ei. Ne intereseaza si alte informatii, in cazul cand cititorii revistei cunosc Tapasnicul.
Dr. G. Dihoru, Institutul de Biologie al Academiei Romane, Splaiul Independentei nr. 296, Bucuresti

"Fiul meu a baut insecticid"
In urma cu trei luni, unul din cei doi copii ai mei a inghitit din neatentie o cantitate destul de mica de insecticid pentru combaterea gandacilor de colorado. Chiar daca vina imi apartine in mare masura, regretele sunt tardive. Necazul este ca nici un medic consultat pana acum nu a putut sa-i stabileasca un diagnostic corect micutului meu, pentru simplul motiv ca nu se stie ce efecte are aceasta substanta asupra organismului uman. Ceea ce am putut afla este doar ca insecticidul se mai numeste Deltametrin si face parte din grupa a treia de toxicitate. M-ar interesa (Alin, in varsta de 5 ani, trebuie sa plece la o clinica din Germania) care sunt efectele acestei substante, ce rele poate provoca si cum poate fi combatuta o astfel de solutie de "ingestie si contact". Alin are de peste doua luni unele tulburari de vedere, a pierdut mult din greutate si acuza dureri abdominale in fiecare seara.
Cu deosebita stima,
Vasile Grigorescu - Alexandria
P.S. - produsul se fabrica la "Oltchim" Ramnicu Valcea, dar acolo nimeni nu a vrut sa dea vreo relatie despre toxicitatea si efectele Deltametrinului asupra oamenilor.

"Fetita mea are un nodul tiroidian"
Fetita mea, in varsta de 8 ani, are diagnosticul de nodul tiroidian in lobul stang, regiunea gusei. Dupa mai multe investigatii, se pare ca singurul remediu ar fi o interventie chirurgicala, care prezinta insa pericolul atingerii coardelor vocale. Stiti cumva alt remediu naturist sau medicamentos care sa dea rezultate? Va multumesc mult si sper in ajutorul dv.
Croitoru Cezar - comuna Macesu de Sus, jud. Dolj, cod 1235

"La 27 de ani, e bolnav de limfom malign gradul Iv"
Sunt o pasionata cititoare a revistei "Formula As" si mi-as dori ca prin intermediul dv. sa pot ajuta pe cineva care este tanar, bolnav si-i este frica de moartea care-l pandeste. Acest tanar are numai 27 de ani si este bolnav de limfom malign gr. Iv, de aproape 4 ani. Este al doilea baiat din familia unor prieteni, care s-a imbolnavit de aceasta cumplita boala. Parintii nu mai sunt in stare de nimic, privesc cu disperare in suflet la ceea ce ii asteapta atat pe ei, cat si pe singurul baiat care le-a mai ramas. V-as ruga ca la rubrica "Cititorii intreaba" sa-si gaseasca loc si aceasta scrisoare, poate exista totusi cineva care sa-l ajute sa-si amelioreze boala, macar pentru un timp. Va multumesc.
Stuparu Ana - loc. Lalosu, sat Mologesti, nr. 7, jud. Valcea, cod 0952

"Am o boala care ma sperie: artrita temporo-mandibulara"
Va scriu in speranta ca asa cum ati ajutat atatia oameni, o sa ma puteti ajuta si pe mine. Am 21 de ani si ma confrunt de cativa ani cu o problema care ma sperie si ma demoralizeaza. Doctorii au numit-o artrita temporo-mandibulara dreapta. Ea se manifesta prin faptul ca noaptea, cand dorm, mandibula mi se deplaseaza inapoi, spre spate, doar in partea dreapta, iar dimineata cand ma scol, nu pot sa deschid gura mai mult de 2 cm. Mentionez ca nu am dureri si nu mi se blocheaza gura deschisa, cum se intampla in majoritatea cazurilor. Dimineata, imi pun mandibula cu mana la loc. In ultimul timp, mi se deplaseaza si cand mananc si parca simt un fel de dureri in articulatie. In aceste cazuri, nu mai pot sa deschid gura decat putin, si nu mai am forta masticatoare. Problema este mai veche, insa mi s-a agravat acum un an, cand mi-am scos doua masele de minte, intr-o singura operatie. Un timp am facut infiltratii, raze, am avut dintii legati, insa fara nici un efect. Am reusit in schimb sa slabesc foarte mult, si de atunci nu-mi mai revin. Va rog foarte mult, daca stie cineva vreun specialist in domeniu care ar vrea sa ma ajute, insa fara eforturi financiare foarte mari, pentru ca nu am posibilitati materiale, sau daca exista cineva care s-a vindecat de o boala asemanatoare, il rog din inima sa ma ajute.
Radulescu Cristina - b-dul C-tin Brancoveanu nr. 15, bl. B17, sc. 2, ap. 46, sector 4, Bucuresti, tel. 636.25.62

"La 26 de ani, fiul meu nu mai poate sa mearga"
Am un baiat pe care il cheama Adrian. La varsta de 16 ani a inceput sa aiba un dezechilibru la mers, care s-a accentuat asa de tare, incat in prezent, la 26 de ani, nu mai poate sa mearga decat sprijinit. Dar cel mai grav este ca desi am fost cu el la tot felul de medici din tara - Bucuresti, Timisoara, Iasi, Cluj - nu i s-a gasit nici un remediu. Acum o luna am fost din nou la Spitalul Dr. Gh. Marinescu, si ni s-a spus ca au fost afectati cativa nervi periferici, de radiatiile de la Cernobil. Suntem in ultimul hal de disperare, atat noi, parintii, cat si el. Tot timpul imi spune ca s-a saturat de trait, deoarece este constient din toate punctele de vedere: citeste, este lucid, are tinere de minte, judeca normal, are forta, doar reflexele de coordonare sunt atacate. Baiatul a fost consultat si de niste medici neurologi din America, care au spus ca poate fi recuperat in proportie de 80-90%, dar intr-o clinica de acolo, ceea ce pentru noi ar fi imposibil, avand in vedere situatia noastra materiala precara. Am apelat la dv., in speranta ca l-ar putea ajuta cineva cu vreun tratament (homeopatic, acupunctura, naturist etc.) sau cineva care a trecut prin acelasi groaznic necaz. Va rog mult de tot, atat eu, ca mama, cat si fiul meu, ajutati-ne!
Maria Maxim - str. Panselelor, bl. 8, sc. B, ap. 4, tel. 034/13.94.14, Bacau