Cititorii raspund

Redactia
Cititorii Raspund. "Fratelui meu i se atrofiaza plamanii". (Raspuns pentru Buciuman Irina - Petrosani, F. As nr. 322). Psihosomatica este disciplina care studiaza modul in care problemele noastre sufletesti ne afecteaza corpul, biologicul. Cercetarile de profil au relevat ca problemele de c...

Cititorii Raspund

"Fratelui meu i se atrofiaza plamanii"
(Raspuns pentru Buciuman Irina - Petrosani, F. As nr. 322)
Psihosomatica este disciplina care studiaza modul in care problemele noastre sufletesti ne afecteaza corpul, biologicul. Cercetarile de profil au relevat ca problemele de comunicare cu semenii si cu sine ale unui individ se rasfrang deseori in afectiuni ale sistemului respirator. Aceste cercetari au ajuns la concluzia ca problemele cailor respiratorii pot sa denote: existenta unor tensiuni pe care persoana respectiva le resimte in spatiul ei vital (familie, prieteni) si care o sufoca psihic, ii "iau aerul" sau chiar refuzul de a trai (din diverse motive, ce nu sunt neaparat constientizate). Plamanii reprezinta viata nu numai in sens biologic, ci si in sens spiritual. S-ar putea ca fratele dv. sa fie "sufocat" psihic de cineva sau de o anumita situatie din viata sa (pot fi si elemente din trecut). Va sfatuiesc sa va adresati unui psihoterapeut bun, care sa investigheze aceste directii. Va recomand pe d-na dr. Irina Holdevici sau pe d-na dr. Iolanda Mitrofan, ambele cu mare experienta in domeniu. Le puteti contacta la Facultatea de psihologie a Universitatii Bucuresti. De asemenea, va recomand sa urmati sfaturile date de Uniunea Spiritual-Crestina "Biserica Icoanei" din Bucuresti si publicate in F. As nr. 323 la rubrica S.O.S. "Cititorii au cuvantul".
Lucia Lascu-Simion - Str. Caiusi nr. 19, Sector 1, Bucuresti

"Am un cancer de piele care recidiveaza"
(Raspuns pentru Rodica Radulescu - Pitesti, F. As nr. 322)
Folositi urmatorul ceai: coada soricelului - 15 g, galbenele - 10 g, frunze de nuc - 15 g, trei frati patati - 15 g, coada calului - 30 g, urzica - 10 g, lasnicioar - 5 g, brusture - 20 g. Prepararea: se amesteca bine toate plantele si se pune continutul ceaiului prescris in 1,5 litri de apa rece, se pune pe foc si se lasa sa fiarba 30 de minute, se lasa la infuzat 15 minute, apoi se strecoara. Se beau cate 50 ml de trei ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa. Extern: se aplica tinctura de arnica, daca nu sunt leziuni, apoi se aplica alifii de tataneasa, plop negru, galbenele si cetina de negi. Tinctura de arnica: se asaza arnica intr-un borcan prin presare cu mana. Se toarna apoi peste ea alcool dublu rafinat. Se pastreaza la macerat, in borcanul legat ermetic la gura. Dupa 10 zile se strecoara, apoi se pune in sticle bine astupate. Alifia de tataneasa: 10 linguri de radacina rasa de tataneasa (sau maruntita, asa cum se vinde la Plafar), 22 linguri de ulei comestibil natural, 11 linguri de seu de oaie. Se infierbanta uleiul si seul intr-o tigaie, apoi se adauga tataneasa. Se lasa sa se caleasca cateva minute, apoi se lasa 12 ore la racit. Se incalzeste pe baie de aburi si se strecoara. (Alifie de tataneasca, in combinatie cu catina si galbenele, se gaseste si la Plantavorel - Piatra Neamt: Radex). Alifia de galbenele: flori de galbenele - 15 linguri, frunze si tulpini de galbenele - 20 linguri, seu de oaie - 36 linguri, ulei comestibil - 76 linguri. Se incinge uleiul si seul, apoi se adauga plantele si se calesc pe foc mic. Se lasa la racit timp de 12 ore. Se incalzeste pe baie de abur si se strecoara. Se tine la rece, in borcanase de sticla. Mentionez ca eu nu am suferit niciodata de aceasta boala, dar tin in mana o carte care se numeste "Vindecarea cancerului si a bolilor de piele prin metoda Marcu". De aceea, am considerat ca este pacat sa nu va ajut macar cu un sfat.
Manoliu Liliana - Str. 9 Mai, Bl. 28, Sc. A, Ap. 10, Bacau

"Sufar de 8 ani de un herpes genital"
(Raspuns pentru Popescu R. - Focsani, F. As nr. 313)
Asa cum vi s-a spus de catre medic, herpesul genital este o afectiune ce poate avea transmitere sexuala, dar si alte cauze, boala fiind provocata de un virus. Daca este intr-o stare avansata, va sfatuiesc sa folositi urmatorul procedeu: daca bubele s-au format deja si aveti usturimi, tamponati-le cu ceai de musetel, apoi ungeti-le cu o alifie sulfamidata. Dupa ce usturimile mai cedeaza, tamponati locurile cu alcool de 60, pana la vindecarea definitiva. Concomitent, luati vitamine. Acelasi procedeu este valabil si pentru herpesul la gura si nas.
O. C. - Bucuresti

"Mama mea sufera de tumora ulcerata faringo-amigdaliana"
(Raspuns pentru Nitra Elena - Bucuresti, F. As nr. 311)
Pentru afectiunea de care sufera mama dv., va recomand un tratament alternativ cu flori de sanziene (dragaica) si salvie (jales). Ceaiurile se prepara la fel: o lingurita de planta se opareste cu un sfert de litru de apa, se lasa sa se infuzeze 3-4 minute, se strecoara. Tratamentul: se face gargara adanca, de 5-6 ori pe zi. Zece zile cu ceai de sanziene, 10 zile cu ceai de dragaica. Extern: folositi impachetari cu foi de varza alba zdrobite. Se aplica pe zona gatului, de seara si pana dimineata. Acest tratament se aplica in: amigdalite, inflamatii ale faringelui, boala glandei tiroide, gusa, paralizie a corzilor vocale, tumori canceroase pe laringe si esofag, precum si ulceratii de tot felul. Aceeasi reteta este valabila si pentru Rosca Maria - Sighetul Marmatiei, F. As nr. 311.
Olteanu Ilie - Str. Progresului nr. 6, Craiova

"Ma poate salva cineva de la moarte? Am cancer la gat"
(Raspuns pentru Ene Anghel - Craiova, F. As nr. 311
1. Radacina de brusture macinata in pulbere, se mesteca in gura vreme de 5 minute, dupa care se inghite cu putina apa calda (se ia inainte de mesele principale). Preparati urmatorul ceai: arnica - 10 g, cicoare - 15 g, turtita mare - 10 g, flori de soc - 10 g, lumanarica - 10 g, salvie - 5 g, muschi de piatra - 10 g, nalba mare - 10 g, sulfina - 10 g. Se fierb toate plantele in 1,5 litri de apa, vreme de 30 de minute. Se lasa sa se infuzeze, apoi se strecoara. Se bea de 3 ori pe zi, cu o jumatate de ora inainte de masa, cate 50 ml. Luati gaz distilat, dimineata si seara, cu o jumatate de ora inainte de masa (cate o lingurita).
A. Stoenescu - Bucuresti
2.
Puneti la macerat 1 lingurita din planta casul popii, intr-o ceasca de apa rece, peste noapte. A doua zi, lichidul se incalzeste (dar nu se fierbe), se strecoara si se toarna in termos, care se clateste cu apa fierbinte inainte de aceasta operatie. Pentru folosire, se reincalzeste, dar pe un vas de aburi. Se beau 4 cani, inghititura cu inghititura, in 24 de ore, iar cu 6 cesti se face gargara (tot in 24 de ore). Se spune ca pe baza acestui remediu boala se stinge, chiar daca este in ultimul stadiu. Resturile de planta ramase in termos se amesteca cu putina apa si faina de orez, pentru a rezulta un terci, care se incalzeste. Se aplica pe o carpa de in, apoi se leaga in jurul gatului si se acopera cu un fular. Alternativ, se aplica comprese cu flori fierbinti de dragaica (se scufunda, puse in sita, intr-un vas cu apa clocotita) si se face gargara adanca cu ceai de dragaica (1 lingurita de planta la o cana de apa). Rog sa-mi comunicati rezultatul la adresa:
Ing. Popa Nicolae - Str. Prof. Moise Nicoara nr. 36, Bl. D2, Sc. B, Et. 4, Ap. 76, sector 3, Bucuresti

"Fetita mea are dermatita atopica"
(Raspuns pentru Gabriela Manoliu - Bucuresti, F. As nr. 296)
Am vazut ca d-nei Manoliu ii recomanda cineva doua unguente impotriva dermatitei atopice. De aceasta boala am suferit si eu si baietelul meu, caruia eruptia i-a aparut pe corp la varsta de un an. Boala este ereditara si se manifesta ca o alergie la diferite alimente. Copilului meu ii aparuse din pricina laptelui. Schimbati-i fetitei tipul de lapte pe care i-l dati de obicei si urmariti evolutia. Mie, in schimb, mi-a aparut boala imediat ce am nascut, iar petele si mancarimile erau accentuate din cauza consumului carnii si a mezelurilor. Eu m-am vindecat printr-un regim alimentar foarte sever. Baietelului meu i-am dat un medicament, Ketotifen, care i-a ajutat, dar va recomand sa cereti sfatul si d-lui dr. homeopat Pavel Chirila (telefonul cabinetului Naturalia este 240.83.75), care - noua - ne-a fost de un mare ajutor. Eu cred ca unguentele doar amelioreaza boala, n-o si vindeca. Va urez multa sanatate!
Pentru alte amanunte, sunati-ma, va rog, la tel 778.76.04.
Florentina Petre - Bucuresti

"Doresc sa-mi operez glanda timica si nu stiu unde"
(Raspuns pentru Loredana - Brasov, F. As nr. 337)
Draga Loredana, eu stiu ca o astfel de operatie, de care ai tu nevoie, poate fi executata la spitalul Cantacuzino, la dl. dr. Motomancea. Poti obtine relatii suplimentare la tel. 01/679.27.23.
Avocat Irina Abagiu - Bucuresti