Foileton

Redactia
Adunati-va gandul!. Evenimentele se precipita ca la gura pilniei. Bomba neamorsata gasita la podul Izvor inainte de defilarea de 1 Decembrie explodeaza o saptamina mai tirziu in Piata Romana, ucigind oameni, lasindu-i pe altii fara casa si inducindu-ne ideea ca mai totul e o bomba. Cnn-ul ne demonstr...

Adunati-va gandul!

Evenimentele se precipita ca la gura pilniei. Bomba neamorsata gasita la podul Izvor inainte de defilarea de 1 Decembrie explodeaza o saptamina mai tirziu in Piata Romana, ucigind oameni, lasindu-i pe altii fara casa si inducindu-ne ideea ca mai totul e o bomba. Cnn-ul ne demonstreaza ca am incalcat si embargoul impus Irakului. Adica, avem atitea feluri de bombe ca ne-am gasit, in marea noastra iresponsabilitate, sa-i mai vindem si lui Saddam. Patronii ziarelor, care cred deja in principiul "cu cit mai rau, cu atit mai bine pentru tiraje si vinzari", o tin pe a lor si umplu paginile intii de catastrofe. Sa fie ei acolo, sper ca gazeta noastra sa nu faca vreodata o astfel de eroare.
In acest timp, de fapt, sintem in Postul Craciunului si ar trebui sa ne adunam gindul, sa postim cu simturile si sa ne infrinam pacatoasele ginduri. In loc sa scotocim prin uriasele gramezi de deseuri acumulate de societatea noastra pe la toate colturile (si de cocioabe si de palate), mai bine ne-am calatori cu gindul la Bari, in sudul Italiei, la moastele Sfintului Nicolae.
Daca din toata saracia ati pus ceva in ghetutele copiilor, bucurati-va de bucuria lor, caci alta mai mare nici nu exista.
Nu luati in seama rectificarile de buget care smulg sute de milioane de la Sanatate si le dau la Armata. Asta in timp de pace. Probabil ca, in caz de - Doamne fereste - razboi, la noi va fi invers.
Nu luati in seama dorinta ministrului transporturilor de a reface, pe urmele gindirii lui Ceausescu, canalul Dunare-Bucuresti.
Nu luati in seama previziunea reprezentantului societatii de gaze din Bucuresti, care sustine ca o explozie cu urmari tragice, ca aceea din Piata Romana, se poate repeta oricind si oriunde, chiar daca s-ar putea sa aiba dreptate. Rugati-va doar sa nu se intimple, ca bani de inlocuirea tevilor cu unele noi nu sint.
Nu luati in seama, in general, nici Casandrele, nici ispitele, ci doar adunati-va gindul.

Mircea Nedelciu