Spiritualitate

Redactia
Cine este Iisus Cristos?. Stimata doamna directoare,. Sunt un abonat si cititor al revistei dv. Urmaresc pas cu pas tot ceea ce scrie in ea si gasesc multe lucruri interesante si folositoare. Dar dupa cuvantul unui mare predicator german, cardinalul Faulhaber, care spunea: "Cand lupii vegheaza, pasto...

Cine este Iisus Cristos?

Stimata doamna directoare,
Sunt un abonat si cititor al revistei dv. Urmaresc pas cu pas tot ceea ce scrie in ea si gasesc multe lucruri interesante si folositoare. Dar dupa cuvantul unui mare predicator german, cardinalul Faulhaber, care spunea: "Cand lupii vegheaza, pastorii n-au voie sa doarma!", eu ma simt dator a da un raspuns potrivit la unul din articolele publicate intr-unul din numerele trecute, "Iisus in India". Va rog a fi buna si a-l publica in intregime, asa dupa cum a fost redactat.
Va multumesc cu anticipatie si va doresc mult succes in frumoasa si nobila dv. munca.
Preot Anton Bisoc
Voievodeasa, jud. Suceava

Din ziua cand Iisus Cristos a aparut pe acest pamant, o intrebare nu si-a gasit mereu linistea: Cine este El? Ce este El? Milioane si miliarde de oameni L-au recunoscut ca Fiul lui Dumnezeu; propriul sau popor din care se tragea L-a dat la moartea crucii, deoarece El s-a dat pe sine ca Fiul lui Dumnezeu, ceea ce era pentru dansii o mare blasfemie.
Este Iisus Cristos Fiul lui Dumnezeu sau nu? Ca sa dam raspuns la aceasta intrebare, ne vom folosi de Noul Testament, acea carte scrisa de catre apostolii si ucenicii sai si pe care toata lumea o citeste cu respect si cu spirit de credinta. Nu trebuie uitat ca cei care au fost in preajma lui Iisus si au predicat apoi invatatura sa, au platit un pret cam scump: si-au dat viata pentru asa ceva.

a) Ce ne spune mai intai Iisus Cristos despre sine insusi?
In evanghelia Sf. Ioan gasim mai multe marturii excelente. Iisus spune: "Eu si Tatal una suntem. Tatal este in mine si eu sunt in Tatal. Cine crede in mine, nu in mine crede, ci in Acela care m-a trimis, iar cine ma vede, il vede pe Acela care m-a trimis. Eu am venit ca lumina in lume, pentru ca oricine crede in mine sa nu ramana in intuneric. Precum Tatal are viata in El, tot asa i-a dat si Fiului sa aiba viata in El". "Eu sunt invierea si viata; cel ce crede si traieste in mine, nu va muri in veci". Cine oare a putut face despre sine vreodata o atare afirmatie?

b) Ce spun faptele pe care Iisus le-a savarsit?
Tot la Sf. Ioan gasim scris: "Faptele pe care le fac in numele Tatalui meu, ele insele dau marturie despre mine. Eu si Tatal una suntem". Iisus Cristos, prin puterea sa, a savarsit fapte iesite din comun, din sfera puterii omenesti si a legilor naturale. A vindecat orbi carora le-a redat lumina ochilor, a vindecat paralitici, oameni cuprinsi de boala leprei. Dar mai presus de toate, a inviat morti. Vede o mama care-si conduce fiul la mormant. El o opreste si-i spune: "Nu mai plange!" Si-i reda viata celui dus la mormant. Merge la mormantul prietenului sau, Lazar. Sora mortului ii spune: "Doamne miroase, caci e deja mort de patru zile!". Dar Iisus il striga si Lazar revine la viata. La fel se petrece cu fiica lui Iair. El inmulteste painile, schimba apa in vin la nunta din Cana. Potoleste furtuna pe mare incat apostolii, mirati, se intreaba: "Cine este acesta, caci si marea si vanturile asculta de dansul?". Dar cea mai mare si rasunatoare minune este invierea sa din morti. Toti apostolii sai proclama sus si tare ca El a inviat din morti, a vorbit si a mancat cu dansii dupa invierea sa.

Sf. Pavel scrie celor din Corint: "Cristos a murit pentru pacatele noastre potrivit Scripturilor, a fost inmormantat si a treia zi a inviat. I s-a aratat lui Chefa, apoi celor doisprezece. Pe urma s-a aratat la peste cinci sute de frati deodata dintre care cei mai multi sunt inca in viata, pe cand unii au murit...". Bine spune marele teolog Karl Adam: "Invierea lui Cristos este aprobarea (Amin-ul) lui Dumnezeu pentru tot ceea ce Iisus a facut pe pamant".

c) Dar Iisus a fost si un mare profet. El a spus mai dinainte ceea ce i se va intampla. El vesteste patima si moartea, precum si invierea Sa din morti. Sf. Matei scrie asa de clar asupra acestui lucru: "Cum se urca la Ierusalim, pe drum, Iisus ii lua pe cei doisprezece la o parte si le zice: ".
El prevesteste distrugerea Ierusalimului care, de fapt, s-a si intamplat in anul 70 d. Cr. Bine spunea Pascal: "Implinirea tuturor profetiilor este o minune continua".

d) Sa vedem acum ce spun aceia care au fost in preajma lui Iisus Cristos, apostolii si ucenicii sai.
Iisus ii intreaba pe ei: "Cine spune lumea ca este Fiul Omului?". Iar ei ii raspund: "Unii zic ca este Ioan Botezatorul, altii Ilie, Ieremia sau vreunul dintre profeti!". "Dar voi, cine ziceti ca sunt eu?". Simon Petru ia cuvantul si raspunde: "Tu esti Cristos, Fiul lui Dumnezeu cel viu!". Si drept raspuns, Iisus ii zice: "Ferice de tine Simon, fiul lui Iona, caci nu carnea si sangele ti-au descoperit acestea, dar Tatal meu care este in Ceruri".
Apostolul Toma, caruia Iisus ii apare si-l dojeneste pentru slaba sa credinta, ii raspunde: "Domnul meu si Dumnezeul meu!".
Sf. Ioan scria primilor crestini: "Oricine marturiseste ca Iisus este Fiul lui Dumnezeu, Dumnezeu ramane in el si el in Dumnezeu".
Sf. Pavel scrie crestinilor din Filipi: "In numele lui Iisus sa se plece tot genunchiul, al celor din Cer, de pe pamant si de sub pamant, iar orice limba sa dea marturie ca Domn este Iisus Cristos spre marirea lui Dumnezeu Tatal".
Ce frumoasa si solemna este incheierea evangheliei Sf. Matei! Iisus apare la apostoli pe un munte in Galileia si le zice: "Mi s-a dat toata puterea in Cer si pe Pamant. Mergeti asadar, faceti discipoli din toate natiunile, botezandu-i in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, invatandu-i sa pazeasca toate cate v-am poruncit eu voua. Iata, eu sunt cu voi pana la sfarsitul lumii"
Toate acestea sunt numai o parte din acele marturii si dovezi care s-ar putea aduce in favoarea lui Iisus Cristos: ca El nu este un om, dar insasi Dumnezeu. Si ca atare, n-a avut nevoie sa mearga nici in India, Himalaya sau in alta parte, spre a primi si culege anumite invataturi...

Putem incheia cu acele semne petrecute la moartea lui Iisus pe Golgota, cand un mare intuneric se facu pe tot pamantul, catapeteasma templului s-a sfasiat in doua de sus pana jos, iar pamantul s-a cutremurat si stancile s-au despicat. Centurionul si cei ce pazeau au fost cuprinsi de teama si la cele petrecute au zis: "Intr-adevar, acesta era Fiul lui Dumnezeu!".

Preot Anton Bisoc