Cosul cu targuieli

Redactia
Varza Acra. E foarte gustoasa, si fara friptura de porc sau carnati. Un pariu castigat, daca incercati retetele noastre . Supa de varza acra cu perisoare. Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 ceapa mica, 1 legatura de zarzavat pentru supa (morcov, patrunjel, telina), 250 g varza acra, 1-2 linguri de unt...

Varza Acra

E foarte gustoasa, si fara friptura de porc sau carnati. Un pariu castigat, daca incercati retetele noastre

Supa de varza acra cu perisoare
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 ceapa mica, 1 legatura de zarzavat pentru supa (morcov, patrunjel, telina), 250 g varza acra, 1-2 linguri de untdelemn, 1 litru de apa fiarta cu Vegeta sau Knorr, 200 g carne tocata (la alegere), 2 galbenusuri, 2 linguri de pesmet, 2 linguri de cascaval sau branza rasa, sare, piper, 1/2 lingurita nucsoara, 1 lingurita mustar.
Mod de preparare:
Se curata ceapa si se toaca marunt. Se curata zarzavatul pentru supa si se taie in cubulete mici. Se toaca varza murata si se afaneaza cu o furculita.
Se incinge untdelemnul intr-o oala de supa. Se pune sa se caleasca ceapa si zarzavatul de supa. Se adauga varza si apa fiarta cu Vegeta sau Knorr (concentrat de vita), apoi se lasa sa fiarba acoperit, vreme de 15 minute, pe flacara mijlocie.
Pentru perisoare, se amesteca carnea tocata cu galbenusurile, pesmetul si branza, se sareaza, se pipereaza, se adauga praful de nucsoara rasa.
Din compozitie se iau, cu palmele ude, cocoloase (cu diametrul de cca 3 cm) care se pun in supa si se fierb cam 10 minute.
Se dilueaza mustarul cu un polonic de supa, apoi se toarna in oala.

Placintele cu varza acra si sos
Ingrediente (pentru 4 persoane): 400 g cartofi (rezistenti la fiert), 300 g varza acra, 1 ou, 2 galbenusuri, 1 lingura de faina, sare, piper, 1 lingurita de chimen macinat, unt pentru prajit, 1 legatura de ceapa verde, 200 g smantana, 1 lingurita de frisca, 100 g unt.
Mod de preparare:
Se spala cartofii, se curata de coaja, se dau pe razatoarea mare si se storc. Se toaca marunt varza acra. Se amesteca varza cu cartofii, oul, galbenusurile de ou si faina. Se condimenteaza cu sare, piper si chimen.
Se topeste untul intr-o ulcica, apoi se strecoara si se pune intr-o tigaie la incins. Din compozitia de varza si cartofi se ia cu lingura de supa si se formeaza placintele (cat jumatate de palma), care se prajesc pe fiecare parte 3-4 minute.
Pentru sos: se spala ceapa verde, se usuca si se taie in ineluse subtiri. Se amesteca frisca cu smantana, sarea si piperul. Se adauga ceapa tocata. Se pun placintele in farfurie si se acopera cu sos. Alaturi, se poate servi o salata de legume, peste sau friptura.

Budinca de varza acra cu peste
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 cepe mici, 1 lingura unt, 800 g varza acra, 200 ml apa fiarta cu Vegeta sau Knorr, grasime pentru forma, 4 fileuri de peste (de cca 200 g fiecare), sare, piper, 800 g cartofi, 150 g smantana, 2-3 lingurite hrean ras.
Mod de preparare: Se caleste ceapa curatata si tocata marunt in unt, pana ce devine sticloasa. Se adauga varza taiata fideluta, apa cu Vegeta si se lasa sa fiarba 10 minute. Se strecoara varza prin sita, pastrandu-se zeama. Se unge o forma si se asaza varza in strat. Fileurile de peste se clatesc repede in apa, se zvanta intr-un servet, se sareaza, se pipereaza. Se curata cartofii de coaja, se taie felii subtiri si se fierb 5 minute in apa cu sare. Se scurg si se asaza (ca tiglele) peste fileurile de peste. Se da zeama de varza in clocot, se amesteca cu smantana si hreanul ras, se gusta de sare si piper si se toarna peste compozitie. Se baga in cuptorul incins si se lasa cca 40 de minute, pana se rumeneste.

Tarta de varza acra
Ingrediente (pentru 8 bucati): Aluatul: 250 g faina, 100 g unt, sare, putina faina pentru planseta. Umplutura: 600 g varza acra, 100 g slaninuta afumata (taiata felii), 1 lingurita anason, 3 oua, 200 g frisca batuta, sare, piper, nucsoara, 200 g cascaval.
Mod de preparare:
Aluatul: Se framanta un aluat neted din faina, unt, 1/2 lingurita de sare si 4 linguri de apa rece. Se inveleste aluatul intr-o folie de plastic si se lasa o ora la rece. Se intinde o foaie subtire pe tabla de prajituri data cu putina faina si se asaza intr-o forma de tarta (28 cm diametru), avand grija sa acopere si marginile. Se inteapa din loc in loc cu furculita si se coace cca 15 minute in cuptorul incins in prealabil.
Umplutura: Se stoarce bine varza acra si se taie fideluta. Se amesteca cu felioarele de slaninuta si anasonul. Se bat ouale, se incorporeaza frisca si se adauga sare, piper si nucsoara rasa. Se intinde umplutura de varza peste foaia de aluat si se toarna deasupra ouale amestecate cu frisca. Se presara cascavalul ras si se baga la cuptor. Se coace - la aceeasi temperatura - circa 45 de minute.

Dulciuri
Prajitura cu ciocolata si alune
Ingrediente (pentru 12 bucati): 100 g unt inmuiat (si inca putin pentru uns forma), 150 g zahar, 1 lingurita zahar vanilat, 2 oua, 3 linguri cacao, 125 g faina, 1 lingurita praf de copt, 50 alune (nesarate) pisate.
Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul si se unge bine o forma de tarta (diametrul de 28 cm) cu unt.
Se amesteca untul spuma cu zaharul si zaharul vanilat, apoi se adauga ouale si se amesteca bine.
Separat, se cerne cantitatea de cacao, se amesteca cu faina si praful de copt, se incorporeaza in crema.
Se adauga alunele pisate si se intinde uniform compozitia obtinuta in forma. Se coace 25 de minute. Cui ii place, poate sa puna deasupra (cand prajitura e gata) un strat de gem acrisor si frisca.