Thimios Atzakas, castigatorul Festivalului de Chitara Clasica de la Sinaia, din nou in Romania

Iulian Ignat
Specializata in promovarea unor tinere valori, a unei muzici mai putin comerciale, casa de discuri "Tempo Music" a oferit o noua surpriza placuta: primul compact disc de chitara clasica al unui artist strain, realizat in Romania. In varsta de 27 de ani, Thimios Atzakas este castigatorul Marelui Premiu al Festivalului de Chitara Clasica de la Sinaia, oferit de revista "Formula As"

La inceputul lunii decembrie, chitaristul grec s-a intors atat pentru lansare, cat si pentru doua concerte: unul alaturi de Filarmonica din Arad si un recital pe scena Teatrului Nottara, oferit in seara lansarii. Albumul sau, ce inaugureaza colectia "Tempo Music" dedi-cata tinerilor chitaristi - "Young Masters of Guitar" - a fost imprimat in Bucuresti in numai cinci zile si cuprinde 10 piese superbe, compozitii J.S. Bach, Carlos Domeniconi, Isaak Albeniz si Mauro Giuliani. Noutati despre activitatea sa din ultimul timp ne va spune chiar Thimios.

- Ce ai mai facut dupa ce ai castigat Marele Premiu de la Sinaia? Cat de mult a contat acest premiu pentru cariera ta?

- Am calatorit mult, am dat concerte in Germania, Grecia, Cehia, Polonia, am participat la concursuri, am luat cateva premii frumoase, iar acum sunt pentru a treia oara anul acesta in Romania. Premiul a fost important pentru ca mi-a deschis o poarta catre oamenii de aici, a insemnat un motiv pentru a ma intoarce in Romania.

- Pe langa activitatea ta de solist, ai si un trio in Germania, trio "Vibrato".

- Da, este un trio format de mine anul trecut, cu doua chitare si o voce feminina. Cantam numai muzica secolului Xx, contemporana, piese compuse pentru alte instrumente pe care le reorchestrez. Avem si cateva piese compuse special pentru trio "Vibrato".

- Ai cantat in mai multe tari in fata unui public divers. Care crezi ca sunt particularitatile publicului romanesc?

- Oamenii sunt foarte calzi aici. Chitara clasica nu este atat de cunoscuta ca-n alte parti, iar mie imi place sa le cant oamenilor ceva cu care nu sunt obisnuiti. Reactia lor plina de entuziasm ma bucura. La Arad, de exemplu, am avut un concert pe care n-am sa-l uit repede.