Cosul cu targuieli

Redactia
Bucatarie taraneasca din Alpi. Placinta de cartofi. Ingrediente (pentru 6 persoane): 750 g cartofi fierti (cu coaja), 150 g faina, sare, piper, grasime pentru forma, 150 g costita afumata (Bacon), 60 g ceapa, 20 g unt sau margarina, 175 g cascaval, 150 g smantana, 2 oua.. Mod de preparare: Se curata c...

Bucatarie taraneasca din Alpi

Placinta de cartofi
Ingrediente (pentru 6 persoane): 750 g cartofi fierti (cu coaja), 150 g faina, sare, piper, grasime pentru forma, 150 g costita afumata (Bacon), 60 g ceapa, 20 g unt sau margarina, 175 g cascaval, 150 g smantana, 2 oua.
Mod de preparare: Se curata cartofii (fierti) de coaja, se lasa sa se raceasca, se dau pe razatoare (sau se preseaza) si se amesteca cu faina pana ce se obtine un aluat. Se sareaza, se pipereaza si se apasa cu degetele pe fundul si marginile unei forme rotunde de prajituri, unsa inainte cu unt. Se pun deoparte 4-6 felii de costita, iar restul se taie fasii subtiri si se prajesc in unt sau margarina la foc mic. Se adauga ceapa taiata marunt si se lasa pana ce devine sticloasa. Apoi, se intind fasiile de costita si ceapa peste aluatul de cartofi, si deasupra se toarna ouale amestecate cu smantana si cascavalul ras. Se baga la cuptorul incins si se coace la 170 grade C, circa 60 de minute. Dupa 40 de minute se acopera cu o hartie, ca sa nu se arda deasupra. Restul de costita se rumeneste - fara grasime - intr-o tigaie si se asaza pe placinta coapta.

Galuste cu cascaval
Ingrediente (pentru 4 persoane): 400 g faina, 4 oua, 200 ml lapte, 400 g ceapa, 60 g unt, 200 g cascaval, sare, 1 varf de cutit de nucsoara.
Mod de preparare: Intr-o oala se pune sa fiarba apa (mai multa) cu sare. Se curata ceapa, se taie rondele si se prajeste in 30 g de unt, la foc potrivit (sa fie rumena). Se amesteca faina cu ouale, laptele, sarea si nucsoara. Din aluatul astfel obtinut se ia cate-o lingurita si se introduce in apa care fierbe. Se lasa cateva minute, apoi se scot galustele cu lingura de spuma si se lasa sa se scurga. Intre timp, se pune untul ramas intr-o tigaie, sa se topeasca. Se toarna galustele peste unt, se intorc pe-o parte si pe alta si se presara cu cascaval ras. Se acopera tigaia, se pune pe foc si se mai lasa putin, pana ce se topeste cascavalul. Se imprastie ceapa prajita peste galuste si se servesc imediat.

Cartofi la tigaie
Ingrediente (pentru 2 persoane): 1 kg cartofi fierti (din ziua precedenta, nu prea moi), sare, 30 g unt topit, 2 linguri lapte.
Mod de preparare: Se curata cartofii, se dau pe razatoarea mare si se sareaza. Se pune untul sa se topeasca intr-o tigaie mare de teflon si se adauga cartofii. Se apasa cu paleta pana ce se leaga, ca o placinta rotunda. Se stropesc cu lapte, se acopera tigaia si se lasa sa se prajeasca la foc potrivit, circa 30 de minute. Daca e nevoie, se intorc si pe partea cealalta, important este sa fie frumos rumeniti. Cand placinta e aproape gata, se ia capacul ca sa ramana crocanta. Se poate servi langa friptura, cu castraveti murati, salata verde sau hrean ras.

Salata elvetiana cu parizer
Ingrediente (pentru 4 persoane): 400 g parizer, 200 g cascaval, 2 castraveti acri (cca 80 g), 1 ceapa mijlocie, 1 legatura ridichi. Pentru sos: 1 lingurita mustar, sare, piper, 1 varf de cutit de zahar, 4-5 linguri otet, 4 linguri zeama din borcanul cu castraveti, 4 linguri zeama concentrata de carne (Knorr+apa), 5 linguri ulei, 1 legatura de ceapa verde (doar coditele).
Mod de preparare: Se decojeste parizerul, se taie mai intai felii, apoi fasii si la fel cascavalul si castravetii. Ceapa si ridichile se taie feliute. Se pun toate ingredientele intr-un castron si se amesteca cu sosul, care se prepara astfel: se amesteca mustarul, sarea, piperul si otetul, apoi se adauga zeama de la castraveti, zeama de carne si uleiul. Se lasa salata circa o ora sa se patrunda si inainte de a o servi, se presara deasupra coditele de ceapa verde taiate rondele.

Dulciuri

Prajitura fina cu mere
Ingrediente (pentru 12 bucati): Pentru umplutura: 75 g zahar, 1 lingura coaja rasa de lamaie, 3 linguri zeama de lamaie, scortisoara (intreaga), 500 g mere acrisoare, 200 ml apa. Pentru aluat: 200 g unt moale, 150 g zahar, 4 oua, coaja rasa de la o lamaie, 200 g faina. In plus: grasime pentru uns forma, 2 linguri pesmet si 1-2 linguri zahar pudra.
Mod de preparare: Umplutura - Se pune la fiert apa impreuna cu zaharul, coaja si zeama de lamaie si scortisoara. Se lasa sa dea cateva clocote si se stinge focul. Se curata merele, se scot semintele si partea lemnoasa, se taie felii si se introduc in zeama preparata. Se dau in clocot, se lasa sa fiarba incet 2 minute, dupa care se lasa sa se raceasca. Aluatul - Se amesteca (spuma) untul cu zaharul, se adauga ouale si coaja de lamaie, si la urma faina. Se unge o forma (cu diametrul de 24 cm), se tapeteaza cu pesmet si pe fund se intinde jumatate din aluat (cu degetele). Se scurg bine merele, se imprastie peste aluat si se acopera cu cealalta jumatate de aluat. Se baga prajitura la cuptorul incins (175 grade C) si se coace circa 40 de minute. Inainte de a o servi, se pudreaza cu zahar pudra.