Cosul cu targuieli

Redactia
Retete cu oua. Salata norvegiana. Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 oua, 3-4 castraveciori murati (marunti), 1 lingurita mustar, 150 g maioneza, 50 g smantana, 2 varfuri de cutit praf de curry, 30 g capere, 1 lingura ceapa prajita.. Mod de preparare: Se fierb ouale tari, se curata de coaja si se toaca...

Retete cu oua

Salata norvegiana
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 oua, 3-4 castraveciori murati (marunti), 1 lingurita mustar, 150 g maioneza, 50 g smantana, 2 varfuri de cutit praf de curry, 30 g capere, 1 lingura ceapa prajita.
Mod de preparare: Se fierb ouale tari, se curata de coaja si se toaca cu un cutit. Castraveciorii se taie cubulete marunte. Se amesteca mustarul, maioneza, smantana si praful de curry si se incorporeaza in sosul astfel obtinut ouale, castraveciorii si caperele bine scurse. La sfarsit, salata se presara cu ceapa prajita bine rumenita si se serveste - eventual - pe paine de secara. Este foarte gustoasa!

Clatite cu spanac
Ingrediente (pentru 4 persoane): Umplutura: 1 kg spanac proaspat (sau 500 g spanac congelat), 1 ceapa, 1 catel de usturoi, 30 g unt sau margarina, sare, piper, 200 g branza grasa de vaci. Clatitele: 1/4 l lapte, 2 oua, 150 g faina, sare, 1 varf de cutit de zahar, cca 20 g unt (margarina) pentru prajit si pentru uns forma. Sosul: 20 g faina, 30 g unt sau margarina, 400 ml lapte, 2 galbenusuri, 60 g parmezan (cascaval) ras, nucsoara.
Mod de preparare: Umplutura: Se curata spanacul si se spala in mai multe ape. Ceapa si usturoiul se toaca marunt si se pun intr-o oala mai mare, sa se caleasca in grasimea incinsa. Cand au devenit sticloase, se adauga spanacul ud (sa picure apa din el), se acopera oala cu capac si se fierbe putin la foc iute, pana ce se inmoaie. Se sareaza, se pipereaza, se lasa sa se raceasca si se amesteca cu branza de vaci. Clatitele: Se bat ouale cu laptele, faina, sarea si zaharul. Se pune cate putina grasime in tigaie (diametrul 15-18 cm) si se prajesc clatitele, pe rand, cat mai subtiri. Se ung apoi cu un strat de spanac, se ruleaza si se asaza una langa alta intr-o forma unsa. Sosul: Se prajeste putin faina in untul incins, se adauga laptele amestecand usor si se lasa sa dea un clocot. Se iau 4 linguri din compozitie, se amesteca cu galbenusurile, dupa care se toarna in sos (fara sa se mai fiarba). Se incorporeaza 40 g de parmezan ras, se gusta de sare, piper si nucsoara, se toarna peste clatite si deasupra se presara restul de parmezan. Se baga la cuptorul incins (200 grade C) si se coc circa 20-25 de minute.

Mic dejun taranesc
Ingrediente (pentru 2 persoane): 500 g cartofi fierti, 1 ceapa, 60 g costita afumata (Bacon), 20 g unt topit, sare, piper, 4 oua, 4 linguri lapte.
Mod de preparare: Se curata cartofii (fierti) de coaja si se taie rondele. Ceapa, curatata, se toaca marunt. Se taie costita fasii, se prajeste la foc mic in untul incins, apoi se scoate din tigaie si se pune deoparte. Se pun cartofii in tigaie - in grasimea incinsa - si se lasa sa se prajeasca la foc potrivit. Se adauga ceapa tocata si se rumeneste si ea impreuna cu cartofii. Se adauga sare si piper. Se bat ouale cu laptele, se sareaza, se pipereaza, se toarna peste cartofi si se lasa putin sa se intareasca (focul sa nu fie prea mare). Se presara deasupra fasiile de costita, se desprind cartofii (cu paleta) de pe marginea tigaii si se servesc cu castraveti murati.

Rosii umplute cu oua
Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 rosii mari (de cate 150 g fiecare), sare, 1 ceapa, 1 catel de usturoi, 3 crengute de cimbru, 2 linguri ulei, 1 lingura pulpa de rosii (din conserva), piper, grasime pentru forma, 8 oua, 20 g cascaval ras.
Mod de preparare: Se spala rosiile, se sterg bine, se taie capacelul si se scobesc cu o lingura. Se sareaza in interior si se lasa sa se scurga circa o ora cu gura in jos. Usturoiul zdrobit, ceapa tocata si cimbrul se calesc in uleiul incins, pana ce devin sticloase. Miezul de rosii se toaca mai mari, se amesteca cu pulpa de rosii si se pun pe foc sa dea cateva clocote, amestecand intruna (cca 5 minute). Se adauga sare, piper si se toarna intr-o forma unsa. Se asaza rosiile scurse- una langa alta - in sos si se pipereaza in interior. Se sparg pe rand ouale intr-o ceasca si se lasa sa alunece usor in cate-o rosie. Se presara deasupra cascavalul ras si se lasa in cuptorul incins (180 grade C) cam 25 de minute, sa se intareasca. Se servesc cu paine sau cu risotto.

Dulciuri

Mere in aluat
Ingrediente (pentru 4 persoane): 80 g faina, 1 varf de cutit praf de copt, 1 ou, 1/8 l lapte, 1/2 baton de vanilie, 1 varf de cutit sare, 1 varf de cutit zahar, 4 mere (de cate 170 g fiecare), ulei pentru prajit, 1/2 lingurita scortisoara, 4 linguri zahar.
Mod de preparare: Se amesteca faina, oul, laptele, praful de copt, sarea, zaharul si vanilia (rasa cu cutitul) pana ce se obtine un aluat subtire. Se curata merele de coaja si de partea lemnoasa si se taie felii groase de 1/2-1 cm. Se incinge uleiul si cand face basicute, se dau merele prin aluat, se scurg putin si se prajesc pe rand pana ce se rumenesc frumos. Se lasa putin sa se scurga (pe hartie absorbanta) si se servesc calde, presarate cu zahar si scortisoara pisata, eventual cu sos sau inghetata de vanilie. Sunt excelente!