Medicina naturista

Redactia
Din misterioasa lume a ierburilor de leac. Spanzul. Retete pe baza de spanz. Spanzul La Masa Verde\. Planta toxica, cu o componenta otravitoare, care in egala masura salveaza viata dar provoaca si moartea, Spanzul trebuie sa patrunda in atentia cercetatorilor nostri, farmacisti, medici si biologi. Inter...

Din misterioasa lume a ierburilor de leac

Spanzul
Retete pe baza de spanz
Spanzul La Masa Verde</b>\

Planta toxica, cu o componenta otravitoare, care in egala masura salveaza viata dar provoaca si moartea, Spanzul trebuie sa patrunda in atentia cercetatorilor nostri, farmacisti, medici si biologi. Interesul starnit de consemnarea unor tratamente in paginile revistei, precum si riscul practicarii lor fara supraveghere calificata, ne-au determinat sa asezam Spanzul la "Masa Verde", printre specialisti. Concluziile dezbaterii nu se lasa asteptate: "otrava care vindeca" nu poate fi folosita decat sub strict control medical.

La marginea padurilor de fag, brad sau molid, in zonele de deal si de munte, ne va intampina in primele luni de primavara (martie - inceputul lui aprilie) o planta neobisnuita. Mare, gri-rosiatica la exterior si verzuie in interior, floarea sa arata ca o frunza la inceputul adolescentei, o frunza care nu a reusit sa se metamorfozeze intr-o floare. Aceasta este floarea spanzului (Helleborus species). Alaturi de podbal, este printre primele flori care apar in noul an dupa ghioceii si brandusele de primavara. Frunza sa este mare, foarte adanc crestata, inconfundabila. Radacina este puternica, formata din mai multe "fire" bine ancorate in pamant. Tulpina este inalta de 20-40 cm, rar mai mult. Are putine frunze. Dupa perioada de inflorire (martie-aprilie), planta ramane doar cu 2-3 frunze. Adesea cresc in asociatii de 4-5, de unde si un aspect de tufa. Anumite varietati ale spanzului au dimensiuni impresionante. Uneori florile sunt complet verzui, alteori bat spre negru sau violaceu (mai ales in Transilvania).

In lumea ierburilor de leac traditionale romanesti, dar si europene, spanzul ocupa un loc cu totul aparte. Aspectul sau mai putin obisnuit, faptul ca apare foarte timpuriu - aproape din zapada - toxicitatea sa foarte ridicata, precum si virtutile sale curative deosebite i-au dat o "personalitate" aparte. El este consemnat in legendele populare romanesti, dar si in scrierile alchimistilor din Evul Mediu. Rar vom intalni o planta atat de respectata ca enigmaticul spanz. Proprietatile sale curative deosebite sunt recunoscute deopotriva de medicina culta si cea populara.

Spanzul in medicina veche romaneasca

In popor, aceasta planta a fost utilizata din vechime de catre acei cativa vraci sau vindecatori ai satelor, care cunosteau cu precizie virtutile sale terapeutice si chiar magice. Din ceea ce a ramas consemnat privitor la utilizarile populare ale spanzului (care, asa cum se va vedea, sunt mai multe decat cele descoperite pana acum de medicina culta), mentionam in continuare cateva mai frecvent folosite.

Spanzul, in special radacina, era utilizat (in multe zone se foloseste si azi) intern, pentru tratamentul bolilor de inima, al amenoreei (absenta ciclului menstrual) si al herniei. Radacina de spanz plamadita in alcool (adica tinctura) era folosita in tratamentul paraliziilor si a altor boli ale sistemului nervos. Extern, era folosit pentru tratarea reumatismului, a sciaticii si a migrenelor. In caz de infectie, frunzele sau radacina, aplicate pe piele sub forma de cataplasma, grabeau vindecarea si alinau durerea.

Toate leacurile interne se administrau si erau filtrate foarte atent. Se spunea ca daca scapa o radacina de spanz si este bauta de bolnav impreuna cu fiertura sau cu plamadeala, atunci "se sparg matele" .

La animale, erau trecute fire de spanz prin ureche sau prin boabele de cereale pe care le consumau, pentru a fi vindecate de boli. Gama de boli vindecate cu aceasta planta era foarte larga, de la guturai la pesta (ciuma).

Un leac alchimic

Celebrul medic, chimist si alchimist Paracelsus facea din frunzele acestei plante asa-numitul elixir de viata lunga, care se pare ca a dat rezultate, din moment ce faima sa a ajuns prin veacuri pana la noi. Plecand de la aceasta informatie, cercetatorii au descoperit, relativ recent, ca frunzele acestei plante au o actiune deosebit de favorabila asupra activitatii cardiace.

O planta magica

Spanzul nu este numai o planta medicinala, ci este si o planta magica. Ceva din magia acestei plante a fost remarcat si de cei care au descoperit Boicilul, care au observat ca doze foarte mici de spanz aveau efecte neobisnuit de puternice.

In popor se vorbeste de o putere ascunsa a spanzului, putere care, ca si la alte plante, poate fi orientata in bine sau in rau, in functie de gandurile mai mult sau mai putin curate ale celui care il foloseste. In popor exista credinta ca plante ca matraguna, cucuta sau spanzul se pot "razbuna" pe cel care le foloseste in scopuri malefice sau care le culege atunci cand este tulburat de ganduri necurate. Iata de ce culegerea acestei plante era facuta in vechime doar de cei ce postisera si se rugasera inainte, pentru a beneficia de puterea ei vindecatoare. Nu este recomandata culegerea acestei plante pe luna plina (cu jumatate de zi inainte si dupa momentul de luna plina), deoarece puterea magica a spanzului ar fi greu de controlat in aceasta perioada de catre vindecator.

In tinutul Fagarasului, spanzul se scotea inainte de Sfantul Gheorghe (23 aprilie) si numai de catre o copila sau o batrana. Ea trebuia sa spuna de trei ori Tatal Nostru si de trei ori Nascatoarea si abia apoi putea scoate radacina.

Spanzul in medicina moderna

In medicina culta (oficiala), radacina de spanz este folosita in fabricarea medicamentelor de sinteza, ca stimulent in bolile cardiace, avand o actiune terapeutica foarte puternica (comparabila cu a digitalelor) in ischemia cardiaca si in aritmia cardiaca.

Extern, el este folosit contra reumatismului si a migrenelor, sub forma de unguent. Exista un produs romanesc - Boicilul - bazat pe substante active extrase din spanz. Unguentele pe baza de spanz se aplica pe locul dureros, avand o actiune curativa rapida. Interesant este ca efectele se obtin cu doze mici din aceasta planta (cu concentratii ale principiilor active aproape homeopatice). Spanzul are o intensa actiune antireumatica si antiinflamatoare. Principiile sale active intervin la nivel enzimatic, deteminand modificari pozitive in metabolismul local, ceea ce explica intr-o anumita masura actiunea sa puternica in cazurile de reumatism.

Extractele de spanz aplicate extern au actiune antiinflamatoare si asupra nervilor, fiind folosite in tratamentul sciaticii si al nevralgiei de trigemen.

De curand, s-au identificat principii active ale spanzului care reduc starile inflamatorii si durerea in infectiile cutanate. ("Plante medicinale, fitochimie si fitoterapie", de prof. I. Ciulei, E. Grigorescu si Ursula Stanescu, Ed. Medicala, Bucuresti, 1998)

Administrarea

Administrarea plantei pe cale interna se face cu foarte mare prudenta si se recomanda sa fie realizata intotdeauna sub indrumarea medicului. In general, doza minima de pulbere este de 0,25 g pe zi, iar doza maxima de pulbere este de 1 gram de radacina pe zi, aplicate in functie de varsta, greutate si starea de vitalitate. Doza de tinctura, in concentratie de 20%, este de maximum 3 mililitri pe zi. La infuzare sau decoctie se pun maximum 2 grame la un litru de apa, iar infuzia se filtreaza cu mare grija, astfel incat bucatile de radacina sa nu ajunga in lichidul strecurat.

Empiric, se folosesc si cantitati mai mari. Cu toate acestea, riscul este enorm, si de aceea nu este recomandata folosirea acestei plante fara supraveghere medicala competenta, si in alte doze decat cele prescrise.

Intoxicatia cu spanz

Desi spanzul poate produce efecte terapeutice remarcabile, in cazul utilizarii gresite el poate provoca adevarate catastrofe. Trebuie stiut faptul ca intoxicatia cu spanz in doze mari este mortala! Doza admisibila este de 1 gram pe zi maximum. De la 3-5 grame in sus (in functie de masa corporala), apar primele semne toxice. Peste 10 grame, apar efectele foarte grave, mortale.

Iata simptomele intoxicatiei cu spanz, in functie de gravitatea acesteia si in ordinea evolutiei sale cronologice: 1. salivatie abundenta; 2. greata, varsaturi repetate, dificultate la inghitire; 3. colici abdominale, diaree; 4. ameteli, senzatie de greutate exagerata a capului; 5. adinamie, somnolenta; 6. sughit, tremuraturi, convulsii, dilatarea patologica a pupilei; 7. slabirea pulsului, dispnee; 8. moarte.

Tratamentul si primul ajutor in caz de intoxicatie

Cel mai usor "tratament" este o foarte mare atentie in utilizarea acestei plante. Daca din neatentie sau ignoranta se ajunge la intoxicatii, se va cere imediat ajutorul personalului medical competent. Orice "inovatii" in tratamentul acestui tip de intoxicatie pot avea efecte catastrofale.

Primul ajutor consta in realizarea cat mai urgenta a spalaturilor stomacale. Se administreaza purgative puternice si cu actiune rapida. Se administreaza carbune activ, medicamente care stimuleaza centrii nervosi ce coordoneaza activitatea respiratorie si cardiaca.

Epilog

Patrimoniul medicinii populare trebuie cat mai rapid redescoperit si valorificat de medicii si farmacistii nostri.

Rezultatele remarcabile obtinute de-a lungul secolelor de medicina populara romaneasca cu aceasta planta, la care se adauga semnalarile tot mai frecvente ale unor cazuri (mai ales de paralizie si afectiuni neurologice) vindecate, fac necesara reconsiderarea spanzului. Dincolo de scepticism sau de prudenta necesara profesiunii medicale, exista puterea rezultatului, a exemplului viu si a traditiei. Cand natura ofera solutii pentru vindecarea unor suferinte naprasnice, cand oameni disperati pot fi intorsi de pe drumul mortii, sa te faci ca nu stii despre existenta lor doar pentru ca ridica unele probleme este o abatere de la obligatia medicului de a vindeca. Ar fi una din cele mai grave greseli sa nu valorificam ceea ce deja avem in acest domeniu, cand la nivel mondial se tinde spre reconsiderarea terapiilor naturale. Nu trebuie uitat ca un fapt experimental poate distruge o teorie, dar o teorie nu poate distruge realitatea unei vindecari, cu atat mai putin a mai multor vindecari, realizate pe cale naturala, cu aceeasi planta.
Ing. Ilie Tudor

top





Retete pe baza de spanz

Spre cercetarea exclusiva a biochimistilor, a medicilor si a terapeutilor deschisi catre terapiile naturale

Reteta pe care o publicam a fost realizata pe calculator, pornind de la dozele-limita indicate de prof. dr. Constantin Parvu in volumul "Universul plantelor", Mica Enciclopedie, Editura Enciclopedica - Bucuresti.

Reteta Pentru Copii

Doza De Spanz Admisa Pentru Copii: 0,1-0,25 g/zi

Prepararea:
Un litru de ceai se obtine astfel:
In 1200 ml de apa clocotita se pun 0,4-1 g de radacina de spanz.
Se lasa sa fiarba 5 minute, dupa care se lasa sa se raceasca.
Se filtreaza cu mare atentie (de preferinta printr-un tifon).

Administrarea:
Ceaiul se tine la frigider si se administreaza astfel:
In prima zi, se ia cate 1 lingurita de trei ori pe zi (dimineata, la pranz si seara, intotdeauna inainte de masa cu 10-15 minute).
A doua zi, se iau cate 2 lingurite de ceai de spanz, de trei ori pe zi.
Se mareste progresiv doza cu cate 3 lingurite pe zi, asa incat in a douazecea zi se iau 20 lingurite de ceai de trei ori pe zi, dupa care se opreste tratamentul.

Elemente suplimentare:
Se face pentru inceput doar 1 litru din acest ceai, atunci cand se termina preparand o noua cantitate.
Daca mai este necesar, acest tratament poate fi repetat dupa 10 zile de pauza, cu conditia sa nu fi aparut simptome secundare (greturi, varsaturi, diaree, dureri de ficat).
Doza poate fi stabilita doar de un cadru de specialitate, in functie de varsta, greutatea corporala si vitalitatea pacientului.



Reteta Pentru Adulti

Doza De Spanz Admisa Pentru Adulti: 0,25-1 g/zi

Prepararea:

Un litru de ceai se obtine astfel:
In 1200 ml de apa clocotita se pun 1-4 g de radacina de spanz.
Se lasa sa fiarba 5 minute, dupa care se lasa sa se raceasca.
Se filtreaza cu mare atentie (de preferinta printr-un tifon).

Administrarea:
Ceaiul se tine la frigider si se administreaza astfel:
In prima zi, se ia cate 1 lingurita, de trei ori pe zi (dimineata, la pranz si seara, intotdeauna inainte de masa cu 10-15 minute).
A doua zi, se iau cate 2 lingurite de ceai de spanz, de trei ori pe zi.
Se mareste progresiv doza cu cate 3 lingurite pe zi, asa incat in a douazecea zi se iau 20 lingurite de ceai, de trei ori pe zi, dupa care se opreste tratamentul.

Elemente suplimentare:
Se face pentru inceput doar 1 litru din acest ceai, atunci cand se termina preparand o noua cantitate.
Daca mai este necesar, acest tratament poate fi repetat dupa 10 zile de pauza, cu conditia sa nu fi aparut simptome secundare (greturi, varsaturi, diaree, dureri de ficat).
Doza poate fi stabilita doar de un cadru de specialitate, in functie de varsta, greutatea corporala si vitalitatea pacientului.



Date Tehnice Suplimentare Pentru A Dovedi Viabilitatea Retetei Din Punctul De Vedere Al Dozajului

In ziua de maximum se iau 60 lingurite; o lingurita are un volum de 3-4 ml. Luand in calcul volumul maxim al linguritei (4 ml), rezulta ca in ziua a douazecea se iau 60 x 4 ml = 240 ml. In 250 ml de ceai de spanz intra maximum 1 g de planta, deci doza este respectata, atunci cand se beau 240 ml.

La copii in 250 ml de ceai intra maximum 0,25 g (la un litru intrand maximum 1 g), deci doza este respectata atunci cand se beau 240 ml.



Spanzul La Masa Verde

"In dilutii foarte mari si administrat de oameni competenti, spanzul nu prezinta nici un pericol"

In Romania creste o singura specie de spanz, Helleborus Purpurascens, raspandit in mai toate zonele tarii: este o planta de padure, de tufisuri, si poate fi intalnita pe la altitudinea de 500-600 m, in tot lantul carpatic si pe dealurile pericarpatice. Glicozidele de tip bufanolidic imprima produselor farmaceutice obtinute din rizomii si radacina de spanz o actiune cardiotonica, dar limita intre doza cardiotonica si cea cardiotoxica este foarte apropiata. Datorita acestui fapt, produsele pe baza de spanz pot fi administrate numai sub supravegherea medicilor specialisti. Rezultatele care apar pot fi destul de bune. Datorita unor substante din grupa saponozidelor, spanzul este iritant, este un purgativ drastic si stimuleaza concentratiile musculaturii uterine, pana la avort. In medicina populara veterinara, radacina uscata de spanz se utilizeaza in pesta porcinelor si ovinelor. In dilutii foarte mari, spanzul este folosit la om in medicina homeopatica din diferite tari. La noi, extract total de spanz se regaseste in Boicil Forte, recomandat in afectiunile reumatice si in migrene esentiale. Principalul merit al metodei era ca dr. Boici aplica injectiile cu Boicil in punctele de pe meridianele de acupunctura din medicina traditionala chineza. In dilutii extrem de mari, spanzul nu prezinta nici un pericol. Si numai administrat de oameni foarte competenti. Daca doza este depasita cu numai o zecime de miligram, devine mortala. Celor interesati in urmarea unui tratament pe baza de spanz, le recomand sa se adreseze specialistilor fitoterapeuti din tara, profesorilor de farmacologie, cercetatorilor - adica in institutele de medicina si farmacie din tara.
Dr. farmacist Ovidiu Bojor
Tel. 01/230.89.71

"In conditii de mare rigoare stiintifica, spanzul trebuie sa constituie obiect de studiu pentru specialisti"
Spanzul este o planta veninoasa, atat proaspata, cat si uscata. Administrata controlat, anesteziaza sistemul nervos datorita continutului sau in heleborina (un saponozid). Daca doza terapeutica este depasita, nu te mai trezesti. In doze homeopatice (de la dilutia centizimalei a cincea la a noua) are efect cardiotonic. La tara, cu spanz se vindecau animalele.

Revenind la oameni, declar deschis ca eu nu utilizez plante toxice. Ca atare, spanzul nu m-a preocupat decat ca subiect informativ, in cercetare. L-am experimentat, in cateva situatii particulare, cu maximum de precautie si sub stricta supraveghere. O singura data, am recomandat spanzul unui bolnav caruia nu i-a ajutat nici un tratament, din cauza ca era plin de viermi intestinali. Cata medicatie i s-a administrat si tot nu a scapat de ei! Atunci, i-am preparat o singura caseta, continand 0,5 g radacina pisata de spanz si 0,5 g argila. A luat, inainte, o bucatica de zahar si, dupa aceea, caseta cu pricina. Dupa cateva zile, mi-a comunicat ca a eliminat un ghemotoc de viermi si mi-a multumit. Mi-a cerut sa-i mai fac cateva casete, sa le aiba in casa, de rezerva, dar nu m-am incumetat sa-i mai indeplinesc si acea rugaminte. Zaharul a anulat efectul otravii. Glicozizii actioneaza mai lent, iar otrava nu-si face efectul. Este suficient sa va spun ca Rasputin nu a murit tocmai datorita acestui fapt, cianura de potasiu fiind inglobata in prajitura. Pornind de la retete populare, cu alta ocazie, am ajutat o prietena care isi provocase avort. I-am pregatit un amestec din spanz pisat, sare si tarate, in parti egale. O singura caseta de 1 g a fost suficienta pentru ca prietena mea sa-si revina si sa se intremeze. In conditii de mare rigoare stiintifica, spanzul trebuie sa constituie obiect de studiu pentru specialisti, pentru cercetatori in biochimie, in principal.
Dr. Ing. Virginia Faur
Tel. 056/35.28.91

"Nu incepeti tratamentul cu spanz, decat sub atenta supraveghere a unui terapeut"
Daca nu este folosit intr-o doza corespunzatoare, datorita toxicitatii sale mari, spanzul poate provoca moartea. In ordine crescatoare, efectele sunt urmatoarele: greata, voma, diaree (se pot combate cu purgative, vomitive, carbune activ) pana la stop cardiac. Cu toate acestea, daca este bine condus de catre specialisti, tratamentul cu spanz da rezultate notabile. Doza recomandata de terapeuti porneste progresiv de la 0,25 g, pentru a ajunge, dupa 20 de zile, la 1 g. In timpul curei cu spanz se interzic categoric carnea, alcoolul, cafeaua, fumatul si alimentele conservate. Daca bolnavului i se administreaza si medicamente alopate, acesta nu poate urma cura cu spanz, decat dupa ce medicul a oprit medicatia. Recomand ca terapia cu spanz sa fie facuta numai sub supravegherea unui terapeut. Sub nici o forma, actul medical nu trebuie sa se transforme in comert, in care cineva profita de disperarea si naivitatea oamenilor.

Cunosc o persoana, medic de profesie, care dupa aparitia articolului despre spanz din "Formula As", s-a hotarat sa urmeze o cura. Este femeie si avea diagnosticul: neoplasm al colului uterin, stadiul Ii. In urma tratamentului cu spanz, testele au evidentiat o normalizare a starii de sanatate, semn ca merge spre vindecare. Oricum, manifestarile tratamentului, la care am asistat, au produs efecte foarte puternice, chiar si numai dupa cateva lingurite de infuzie: greata, irascibilitate, tulburari de echilibru si concentrare, efect puternic narcotic. De aceea, repet: nu incepeti o cura cu spanz, decat sub atenta indrumare a unui terapeut sau medic.
Dr. Cristian Boerescu
Tel. 01/685.01.32




"O speranta pentru oamenii aflati in situatii-limita"
Acest remediu a aparut si a fost aplicat in conditiile in care medicina alopata nu le mai oferea aproape nici o sansa bolnavilor de cancer. Cazurile clinice existente si care au fost consemnate in presa trebuie temeinic verificate. Pe de alta parte, dozele care sunt cunoscute (0,25-1 g/zi) trebuie respectate, deoarece se cunoaste ca in cazul oricarui remediu "doza face otrava".

Atrag atentia asupra pericolului pe care il prezinta spanzul in cazul persoanelor cu boli hepatice. In cazul acestora, se impune o supraveghere medicala stricta si chiar renuntarea la tratamentul cu spanz, daca nu poate fi suportat.

Pana in prezent, informatiile pe care le avem il indica drept tratament de electie in tumorile cerebrale, fara a putea preciza alte forme de cancer cu raspuns favorabil la acest tratament. Proba timpului va fi aceea care va arata in ce forme de cancer este spanzul folositor, deoarece este clar ca nu exista nici un panaceu universal. Este necesar ca medicii specialisti sa fie deschisi la aceasta noua terapie, sa sistematizeze si sa prelucreze datele despre ea, pentru a putea afirma cu certitudine ce cazuri se preteaza la aceasta forma de tratament.

Tratamentul cu spanz este departe de a fi singura solutie. Toti cei care vor totusi sa il urmeze, trebuie sa apeleze la sfaturile unui medic naturist curant. Un tratament cu spanz nu poate suplini celelalte elemente de tratament (alimentatie, cure de dezintoxicare, vitaminizare, echilibrare psihica etc.), care vizeaza o eliminare radicala si profunda a bolii.

Sper ca acest mic miracol care este spanzul sa nu fie nici supraevaluat, dar nici ignorat de catre medicii si farmacistii nostri. Nu trebuie sa ne temem de spanz, deoarece pana la a fi utilizat contra cancerului, a fost utilizat in mod curent (mai ales acum cateva decenii) in tratamentul bolilor de inima, al isteriei si in anumite afectiuni ale sistemului nervos.
Dr. Petrea Alexandrina - Iasi



"Eu fac tinctura din spanz si adaug doua-trei picaturi la un litru de sirop"
Cand eram mic, tata ma lua cu el la treaba, la animale. Uneori, vitele se mai imbolnaveau si atunci le "lasam sange" - cum se zice - adica le crestam cu briceagul o ureche si le intepam la o vena de la piept, iar acolo bagam sub piele spanz tanar (tulpina frageda si frunze) zdrobit intre degete, cat un bat de chibrit. Daca animalul avea infectie in corp, se strangea acolo tot puroiul si se facea o galma mare, cat un cap de copil. Cand se intarea, crestam pielea si curatam rana de puroi. Ce, inainte erau medicamente pentru animale? Toti taranii numai spanz foloseau; multi il mai folosesc si azi.

- Dar in tratamentele pe care le prescrieti, utilizati si spanz?

- Da, l-am utilizat mereu, dar nu pentru o afectiune anume, ci numai inclus in compozitia siropului pe care il prepar. Eu fac tinctura din spanz si adaug doua-trei picaturi la un litru de sirop. Face tare bine la inima, la reumatism si in constipatie. In cazul bolilor infectioase, acolo unde este cazul, maresc doza de tinctura de spanz. Altfel, este periculos. Pentru reumatism, am preparat o alifie cu spanz, iar pacientii care au folosit-o se simt foarte bine.
Nica Micu
vindecator popular, com. Ivesti, jud. Galati




"Datorita interesului deosebit creat pe aceasta tema, incepand din primavara vom planta un lot experimental de spanz"

- D-le Manea, in calitate de biochimist, ce ne puteti spune despre spanz si efectele lui in tratament?

- Spanzul este o planta utilizata de mult timp, in special in domeniul veterinar. La sate, taranii il folosesc empiric. Preventiv, ca prevaccin, se administreaza radacina uscata de spanz in hrana animalelor, avand rol de declansare a unor toxine in organismul lor, dandu-i astfel posibilitatea sa fabrice anticorpi specifici. Astfel, daca animalul paste accidental o cantitate mai mare de spanz, el nu se mai intoxica. De asemenea, se foloseste in pesta porcinelor si ovinelor, introducandu-se o bucatica de radacina intr-o incizie facuta pe piele. Prin acest procedeu se obtine un abces de fixatie, care elimina infectiile masive din organismul bolnav. La cai, se obtin rezultate remarcabile in tratarea dalacului.

In medicina populara, datorita continutului de glicozide, spanzul are intrebuintari indeosebi in uzul extern, sub forma de tincturi si alifii, pentru ameliorarea unor forme de reumatism. In ce priveste actiunea lui in uz intern, datorita toxicitatii accentuate pe care o prezinta, spanzul nu se poate utiliza decat in regim controlat, numai sub supravegherea medicilor si farmacistilor.

- Totusi, retetele populare si-au dovedit eficienta. Cu ajutorul spanzului s-au tratat cancere, leucemii, infectii interne grave etc...

- Eu nu contest valabilitatea retetelor populare. De altfel, o serie de produse ale societatii noastre s-au nascut pornind de la cercetarea riguroasa a unor astfel de retete. Dar, uneori, ele sunt periculoase. Este posibil ca spanzul sa vindece cele mai neasteptate afectiuni. Din pacate, pana in prezent, noi nu am avut in vedere cercetarea stiintifica a acestei plante. De aceea, nu recomand folosirea spanzului in tratament. La acest nivel empiric, fara sa se cunoasca cu exactitate concentratia de substanta activa benefica organismului, fara sa se probeze stiintific actiunea lui intr-o anumita afectiune, fara sa se stie care sunt efectele tratamentului asupra celorlalte organe, tratamentul cu spanz este riscant.

Oricum, pe linia colaborarii dintre Hofigal si revista "Formula As", datorita interesului deosebit creat pe aceasta tema, incepand din primavara vom planta un lot experimental de spanz, pentru cercetarea principiilor active, a momentului optim de recoltare si pentru a vedea efectul lui in diferite afectiuni. Voi reveni cu amanunte la timpul potrivit.

Manea Stefan - director S.C. Hofigal S.A.



"Cu toate efectele surprinzator de bune ce apar in tratamentul cu spanz, mi-e teama ca oamenii nu respecta doza si-ar putea muri"
Eu stiu inca de la bunici si parinti ca spanzul este deosebit de toxic, de aceea, imediat ce planta a fost culeasa, mainile trebuie spalate indelung cu apa. Stiam ca spanzul este folosit la tara, in tratarea oilor si-a porcilor cu galbeaza. In schimb, pentru tratarea oamenilor, imi este frica sa-l folosesc.

Va pot spune, totusi, cum poate fi administrat fara, insa, a fi depasita doza: la o cana de 250 ml cu apa se foloseste o bucatica de 2-3 mm de radacina de spanz sau 1-2 bucatele de frunza de 2-3 mm fiecare. Se face o infuzie (in apa clocotita se pune planta si se lasa 2-3 minute acoperit, cu focul stins). Se strecoara, se raceste si se beau 3-4 lingurite/zi. Mai mult nu, si nu tot deodata! Nu se va bea pe stomacul gol. Portionarea lichidului se face astfel: ora 10 - 1 lingurita; ora 14 - 1 lingurita, apoi cate una la ora 17 si la ora 21. Intotdeauna intre mese. Se ia timp de 3-4 zile, pauza 3-4 zile si iar se repeta, dar nu se depaseste o luna. Se face pauza o luna si se repeta din nou.

Nu este bine ca spanzul sa fie folosit in amestec, pentru ca nu poate fi administrat uniform, existand pericolul de-a "scapa" mai mult spanz.

In urma unei retete recomandate de o cititoare in "Formula As" (nr. 328/sept. 98), a venit la noi la cabinet mama unei fetite de 8 ani, cu tumora la creier. Ea ii administrase singura fetitei infuzie de spanz. In ziua a 8-a, fetita a vomat si a facut febra. In acel stadiu era cand mama ei a venit la noi. Eu i-am recomandat sa faca pauza o saptamana si i-am dat ceaiuri depurative pentru aceasta pauza. A reluat apoi tratamentul cu spanz, conform judecatii mele. Fetita a tinut o pauza de 3 zile, apoi a reluat ciclul de 4 zile. Dupa trei saptamani, tumora a disparut, iar la ecograf a iesit rezultatul perfect.

Repet: doza de spanz folosita in tratarea fetitei a fost de 2-3 mm de radacina. Dar cu toate efectele surprinzator de bune ce apar in tratarea cu spanz, eu nu-l recomand concret: mi-e teama ca oamenii nu respecta doza si-ar putea muri...
Ing. Ioan Groza
Tel. 057/28.09.46


top