Cosul cu targuieli

Redactia
Cosul Cu Targuieli. Trei retete de sezon. Supa de vin cu ciuperci. Ingrediente: 200 g ciuperci proaspete (cat mai mici), 2 linguri unt, 1/2 legatura de patrunjel verde, 1/2 l apa fiarta cu concentrat de pasare, 250 g smantana, 1/4 l vin alb sec, 1 1/2 linguri zeamil, 5 galbenusuri de ou, sare, piper pr...

Cosul Cu Targuieli

Trei retete de sezon

Supa de vin cu ciuperci
Ingrediente: 200 g ciuperci proaspete (cat mai mici), 2 linguri unt, 1/2 legatura de patrunjel verde, 1/2 l apa fiarta cu concentrat de pasare, 250 g smantana, 1/4 l vin alb sec, 1 1/2 linguri zeamil, 5 galbenusuri de ou, sare, piper proaspat macinat.
Mod de preparare:
Se curata ciupercile, se spala si se taie in feliute subtiri. Se topeste untul intr-o tigaie si se incinge (pe foc mai mic, ca sa nu se arda). Se calesc ciupercile in el, apoi se scot intr-un vas si se tin la cald.
Se spala patrunjelul, se zvanta si se toaca marunt.
Se da in clocot apa cu concentratul de pasare, se adauga in ea 200 g smantana si vinul. Se trage oala deoparte. Se amesteca zeamilul cu putina apa si se incorporeaza in lichid.
Se pune vasul din nou la fiert, dar pe flacara mica, amestecand mereu, pana ce lichidul se ingroasa. Se stinge focul.
In alt castron, se amesteca bine galbenusurile cu putina supa, apoi se pun si ele in oala. (Supa nu mai are voie sa fiarba, fiindca se taie). Se sareaza, se pipereaza. Smantana ramasa se pune in farfurii, peste ea se serveste supa, iar deasupra se presara ciupercile calite si patrunjelul tocat.

Gulas unguresc
Ingrediente: 600 g pulpa de vita, piper, 200 g ceapa, 2 catei de usturoi, 3 linguri de unt topit, 1 lingurita de paprika dulce, 1 lingurita de paprika iute (boia), sare, 2 foi de dafin, 1 lingurita de otet, 1 conserva mica de rosii cojite (240 g), 2 ardei iuti, 300 g cartofi, 1 lingurita de faina, 2 linguri de smantana.
Mod de preparare:
Se spala carnea, se zvanta, se taie bucati potrivite (ca pentru o tocana obisnuita), se pipereaza. Se curata ceapa si usturoiul. Ceapa se taie in sferturi mici, usturoiul in feliute.
Se pune untul sa se incinga in cratita si se prajesc pe rand bucatile de carne (cat sa ia putina culoare). Se adauga ceapa si usturoiul si se lasa sa se caleasca impreuna cu carnea. Se adauga paprika, sarea, frunzele de dafin, otetul, rosiile cojite, 700 ml de apa fierbinte. Se pune totul la fiert, vreme de o ora si jumatate, pe foc mic.
Separat, se curata de seminte ardeii iuti, se spala si se taie in fasii cam de 1 cm. Se curata cartofii, se spala, se taie in bucatele de 2 cm. Dupa o ora de fiert, se baga ardeii iuti in gulas, iar cu 15 minute inainte ca mancarea sa fie gata, se adauga si cartofii.
Se amesteca faina cu putina apa si se baga in gulas. Se adauga si smantana. Se gusta de sare si de piper. (Mancarea e picanta si se potriveste la fix cu un pahar de vin rosu sec).

Galete de malai cu salam
Ingrediente (pentru 4 persoane): 800 ml apa, 250 g malai, 100 g unt, 16 felii de salam (la alegere), 3 rosii, 2 linguri de ulei fin, 1 catel de usturoi, cateva frunzulite de busuioc uscat, sare, piper.
Mod de preparare:
Se pune apa sa fiarba cu sare si piper, iar cand clocoteste se trage pe flacara mica si se toarna malaiul in ploaie, amestecand. Cand mamaliga e fiarta, se rastoarna pe o planseta umezita (ca sa nu se prinda de ea) si se intinde intr-un strat uniform de circa 1 cm grosime. Se lasa sa se raceasca.
Separat, se oparesc rosiile, se curata de coaja si se taie marunt. Intr-o craticioara se pune uleiul sa se incinga, se adauga usturoiul tocat si rosiile. Se lasa sa fiarba potolit circa 10 minute pe foc foarte mic.
Se pune untul sa se incinga intr-o tigaie. Se taie salamul felii, iar din mamaliga rece se decupeaza discuri cu ajutorul unui pahar. Mai intai se trec (usor) prin untul incins feliile de salam, apoi se prajesc in el galetele de mamaliga pana ce se rumenesc. Se pun pe o farfurie si se acopera cu rosiile calite si feliile de salam. Se sareaza, se pipereaza, se servesc calde, presarate cu busuioc.

top

Retete de post

Macaroane cu masline
Ingrediente (pentru 5 persoane): 1 ceasca masline negre, 1 ceapa tocata, 1/2 ceasca de ulei, 1 ardei verde, 1/2 kg rosii decojite si taiate felii mici, 1/2 ceasca de vin alb, sare, piper, 1/2 kg melcisori sau taietei lati, verdeata.
Mod de preparare: Se scot samburii maslinelor, se pun in apa rece, se fierb 5 minute si se strecoara. Se caleste ceapa in ulei pana se rumeneste. Se adauga apoi ardeiul si rosiile. Sosul obtinut se fierbe 15 minute. Se adauga sarea si piperul. Catre sfarsit se pun si maslinele. Macaroanele se fierb in apa cu sare si se strecoara. Se rastoarna pe platou si se garnisesc cu sosul de masline. Se servesc fierbinti.

Macaroane cu ciuperci
Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g macaroane, 500 g ciuperci, 1/2 ceasca de ulei, 2 capatani de usturoi pisat, 1 ceapa tocata marunt, 1 pahar (pentru apa) de vin alb, 1 lingura de faina, 2 linguri de margarina, 100 g mazare, patrunjel.
Mod de preparare: Se spala ciupercile, se taie felii si se pun intr-o cratita cu uleiul, usturoiul si patrunjelul. Se fierb pana scad bine. Se adauga vinul, sarea, mazarea si se lasa acoperite, la foc mic, inca 30 minute. Separat, se fierb macaroanele si se strecoara. Se asaza pe platou, se toarna deasupra margarina topita si apoi sosul de ciuperci.
top

Dulciuri

Tarta cu mere
Ingrediente (pentru 6 persoane): o foaie de aluat fraged (congelat, se gaseste in comert), 1 kg de mere, 160 g zahar, 2 oua, 50 g stafide, 60 ml rom, 100 g zahar pudra, 100 g migdale macinate.
Mod de preparare: Se inmoaie stafidele in romul caldut si se lasa sa se umfle. Se curata merele, se taie felii si se pun la calit in unt (50 g), la foc mic, amestecandu-se din cand in cand. Cand sunt moi, se zdrobesc cu furculita, se adauga stafidele si romul si se amesteca bine. Se intinde aluatul intr-o forma de tarta si se toarna deasupra merele cu stafidele. Se topeste restul de unt si se bate bine cu ouale, zaharul pudra si migdalele macinate. Se intinde crema astfel obtinuta peste umplutura de mere si se baga tarta la cuptorul bine incins (210 grade C). Se coace 40 de minute. Cand e gata, se lasa sa se odihneasca putin inainte de a o rasturna. Se serveste calduta.

top