Pavarotti canta la Bucuresti

Claudiu Ionescu
Cel mai important si mediatizat eveniment al anului 1999 - eclipsa din 11 august - va fi marcat in domeniul artistic de prezenta la Bucuresti a celui mai mare tenor, pe care toti ne-am dorit sa-l ascultam "pe viu": Luciano Pavarotti.

El va concerta in aer liber, in fata Casei Poporului. Programul va cuprinde cantonete si arii. Organizatorii estimeaza 20.000 de spectatori. Piata din fata Casei Poporului va fi amenajata corespunzator unui asemenea eveniment. Pretul biletelor este cuprins intre 200 si 50 de dolari pentru fiecare loc, iar biletele "in picioare" vor fi vandute cu 15 dolari. Pentru a se pazi de inventivitatea legendara a romanilor, organizatorii au prevazut biletele pentru acest concert cu mai multe elemente de siguranta, greu reproductibile. Biletele vor fi puse in vanzare in cursul lunii martie si se vor gasi la Sala Palatului, la agentiile de turism din tara, membre ale Anat (Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism), la Simpa Turism si la oficiile Visit Romania. Chiar daca eclipsa este gratuita, concertul, destul de "piperat" pentru buzunarele romanilor, se bucura deja de cereri imense de bilete. De aceea, este bine sa va grabiti. Agentia Artexim este organizatorul concertului. Tibor Rudas, impresarul lui Pavarotti, a mai descoperit o reteta a succesului: dupa "modelul" celor trei tenori celebri (Pavarotti - Domingo - Carreras), Rudas a creat un nou "triplet", de asta data feminin, compus din sopranele Kathleen Cassello, Kallen Esperian si Cynthia Lawrence. Concertul sopranelor va avea loc la Sala Palatului, pe 20 martie. Cei care vor cumpara bilete pentru Pavarotti, vor avea accesul asigurat si la acest concert. Chiar daca sunt mai putin cunoscute la noi, cele trei soprane sunt in top, cantand pe cele mai importante scene lirice ale lumii. Contributia romaneasca la aceste evenimente deosebite nu este numai organizatorica, ci si una artistica. Orchestra Nationala Radio ii va acompania pe interpreti in cele doua concerte. Atat Pavarotti, cat si sopranele vor veni cu dirijorii lor.


***


La telefon, primavara

Maria Vaduva"Ne este dor de spectatori"
M-ati sunat chiar de ziua fiului meu - Romeo Vaduva. Astazi implineste 31 de ani. Din pacate, e asa de departe! Sa fii mama si sa nu poti sa-l strangi in brate... Romeo traieste la Montreal, in Canada, si nu l-am mai vazut de patru ani. Ne alinam dorul, impreuna cu sotul meu, ascultandu-i Cd-urile pe care le-a scos acolo, peste mari si tari. I-a cucerit pe canadieni si pe americani cu sunetul naiului lui fermecat... In rest, ce sa va mai spun? Si noi, cantaretii de muzica populara, traim aceeasi <tranzitie> interminabila! Ne este dor de spectatori. Spectacolele de folclor s-au imputinat. Lumea nu mai are bani.Si e mare pacat, pentru ca la noi muzica populara este atat de iubita... Lumea se consoleaza ascultand discurile vechi. Isi canta amintirile si mai trece o zi... Pentru ca a venit primavara, au inflorit ghioceii si zambilele, as vrea sa le pot darui tuturor femeilor cate o floare. O floare de cantec prahovean! Acum lucrez la doua albume - unul de cantece de petrecere si romante, iar al doilea va cuprinde doar material folcloric original. Ca intotdeauna, am pus in ele tot sufletul meu.

Veta Biris"Cantec ardelenesc fara dor si fara istorie nu se poate"
Ce sa fac?! Pot spune ca... bine! Deja am inceput munca pe langa casa si prin gradina. La noi, la tara, venirea primaverii scoate toata lumea afara. E multa truda. Dar cand anul ce s-a incheiat ti-a adus multe bucurii, altfel muncesti! Pe plan muzical, lucrez la un nou album (compact disc si caseta). Nu i-am pus inca titlul, dar mi-ar placea sa se numeasca "Sub falnic gorun". Va cuprinde poezie, cantece de dragoste si cantece de istorie. Cantec ardelenesc fara dor si fara istorie nu se poate! Daca da Dumnezeu, albumul o sa apara pana in vara asta, la Media Pro Music. In rest, drumurile mele sunt prin tara. Imi port cantecele in desaga la Cluj, la Ramnicu Valcea, Fagaras, Targu Mures... Ma bucur foarte tare cand munteni, ardeleni se lasa in voia cantecelor mele!