Implantul dentar

Andrei Cheran
Dr. Constantin Gaucan - Clinica de implantologie si parodontologie Gaudent - "Operatia de implant nu este deloc dificila. A doua zi, pacientul e bun de treaba".

- D-le doctor, suntem mandatarii cititorilor nostri, care vor sa afle amanunte despre implantul dentar. Termenul este la moda, dar semnificatia lui ramane neclara. In marea majoritate a cazurilor, procedeul este considerat un mijloc de corectie estetica: obtinerea de dinti frumosi.

- Povestea asta cu marii actori americani care si-au facut implante si de aceea zambesc frumos, este un mit. Dintii nu se pot scoate in orice imprejurare ca sa fie inlocuiti prin implant. Implantul dentar reprezinta ultimul castig al stomatologiei in domeniul restaurarii arcadelor dentare. El rezolva doar anumite situatii, nu este un simplu moft, nu poate fi facut oricand.

- In ce situatii se recomanda implantul dentar?

- Indicatiile majore sunt legate de o edentatie totala, mandibulara sau maxilara, in care proteza clasica nu sta. Cu ajutorul implantelor, aceasta proteza devine fixa, stabila.

- Cum se desfasoara o operatie de implant dentar?

- Operatia in sine nu este deloc dificila. Pacientul nu este scos din circuitul social sau de la locul de munca. A doua zi, este bun de treaba, ba au fost si cazuri cand, dupa operatie, pacientul a mers direct la serviciu.

- In ce consta, practic, implantul dentar?

- Implantul dentar este o operatie in doi timpi. Mai intai, se introduce in osul mandibulei sau al maxilarului implantul propriu-zis, care este o radacina artificiala, de diverse forme. Ele se acopera cu mucoasa, apoi sunt incorporate in tesutul osos, care creste in jurul lor. Dupa sase luni, cand radacina artificiala s-a contopit cu osul mandibular, i se adauga lucrarea protetica, respectiv dintii.

- Ce materiale se folosesc in implanturile dentare?

- Pe plan mondial, se folosesc implantele de titan. In ultimul timp, s-au adus perfectionari, care constau in fabricarea de implante dintr-un fel de os artificial, care le face sa se fixeze mai bine in oasele maxilarului si ale mandibulei. In rest, problema consta in a rezolva corect din punct de vedere tehnic lucrarea care se aplica peste implantele respective (partea vizibila, dintii propriu-zisi). Este nevoie de o protezare de foarte buna calitate. Cel mai reusit implant chirurgical se poate mobiliza daca lucrarea de deasupra e prost facuta.

- Operatia de implant prezinta si riscuri? Are contraindicatii legate de anumite boli?

- Riscurile tin de interventia chirurgicala in sine. Nu oricine poate sa se apuce sa puna implante. Este nevoie de un cabinet de chirurgie cu o dotare speciala, conditii de sterilizare absolut impecabile si, evident, cineva care sa fi facut niste cursuri de implantologie, care sa fi lucrat sub indrumarea unui maestru, in asa fel incat sa nu existe riscuri. Practic, ele constau in sectionarea nervului mandibular (la mandibula), asta insemnand anestezierea definitiva a osului si a dintilor, iar la maxilar, poti perfora sinusul sau fosele nazale, daca nu-ti iei niste masuri minime de radiografiere a osului, de alegere corecta a dimensiunilor implantelor. In rest, exista si un procentaj de esecuri, pe care de obicei si le asuma pacientii. Inainte de operatie, ii facem constienti de treaba aceasta.

- Va referiti la cazurile de eliminare a implantului?

- Nu se cunosc inca aceste cauze de eliminare a implantului dentar. Se asteapta ca noile cercetari sa aduca lumina in problema aceasta, spre finalul mileniului. Suntem aproape in anul 2000. Oamenii de stiinta au promis ca vor explica de ce o celula osoasa, in 90% din cazuri, se fizeaxa pe un implant, iar in 10% din cazuri, nu se fixeaza. Probabil ca in viitor, doritorii de implant vor fi supusi unor teste genetice, care vor arata clar daca un implant este admis sau nu (ca in cazul transplantului de organe). In ceea ce priveste starea de sanatate a pacientilor, in general diabeticii, cardiacii decompensati, psihopatii nu pot beneficia de implant, pentru ca riscul operator este mai mare decat beneficiul.

- Exista un program pe care bolnavul trebuie sa-l respecte dupa operatie?

- In primul rand, pacientii trebuie sa fie foarte bine instruiti in ceea ce priveste igiena bucala. Exista o boala a implantului, paradontopatia implantului, care se instaleaza datorita lipsei unei igiene locale corespunzatoare (aparitia unor inflamatii in jurul implantului). Astfel, implantul se poate pierde foarte usor. De fapt, pacientul trebuie sa devina un satelit al medicului. El este obligat sa vina la controale periodice, care sa-i asigure sanatatea gingiei in jurul implantului. Controalele periodice o data la trei luni sunt obligatorii, altfel pacientul este scos din evidenta si nu va mai beneficia de ingrijirea medicului respectiv, in cazul unor noi accidente.

- Majoritatea cititorilor care ne cer relatii despre implantul dentar sunt tineri. Exista recomandari speciale pentru ei?

- Adolescentilor care din pricina unor accidente isi pierd un dinte din fata, de pilda, nu le vine deloc usor ca la varsta lor sa-si mai slefuiasca doi dinti sanatosi, pentru ca sa li se faca o "punte" peste dintele lipsa. Implantul rezolva rapid o problema ca aceasta, fara nici un sacrificiu dentar suplimentar. sau, un alt exemplu: multi tineri nu pot sa suporte o proteza mobila, care prin natura ei (se pune si se scoate, se misca in gura) le creeaza complexe si atunci recurg la implant. Un om tanar accepta greu protezele mobile.

- Sunteti beneficiarul unor specializari la mari clinici occidentale de profil. Ce loc ocupa implantul astazi in lume, in raport cu tratamentele clasice?

- In general, toti specialistii de la care am invatat au un principiu: de cate ori ai ocazia sa faci o lucrare clasica, o faci. Implantul ramane rezerva pentru situatii grele.

- Dvs. ati opta pentru un implant dentar?

- Sigur ca da. Cel care aplica implantul dentar este cel mai in masura sa aprecieze avantajele lui. Daca situatia clinica m-ar face sa aleg intre o proteza mobila si o lucrare fixa, normal ca as alege-o pe aceasta din urma, chiar daca exista dezagrementul interventiei chirurgicale.

- O ultima problema, si nu cea mai simpla: care este pretul unui implant dentar?

- Preturile variaza, in functie de originea piesei protetice (costa intre 100 si 275-300 dolari daca este adusa din Sua). separat, se plateste si interventia chirurgicala in sine, care porneste de la 1.500.000 lei si pana la mai multe milioane, in functie de complexitatea operatiei.