Cosul cu targuieli

Redactia
Dulciuri de Pasti. Patrate cu migdale zdrobite. Ingrediente (pentru 4 persoane): 250 g miez de paine uscata, 100 g zahar pudra, 3 linguri cacao, 50 cl lapte, 2 oua, 70 g migdale zdrobite, 20 g unt.. Mod de preparare: Se faramiteaza miezul de paine si se inmoaie in laptele caldut. Se lasa sa se imbibe c...

Dulciuri de Pasti

Patrate cu migdale zdrobite

Ingrediente (pentru 4 persoane): 250 g miez de paine uscata, 100 g zahar pudra, 3 linguri cacao, 50 cl lapte, 2 oua, 70 g migdale zdrobite, 20 g unt.

Mod de preparare: Se faramiteaza miezul de paine si se inmoaie in laptele caldut. Se lasa sa se imbibe complet, se faramiteaza cu furculita, se adauga cacao, zahar si ouale batute si se amesteca bine. Se unge cu unt o tava dreptunghiulara, se toarna in ea aluatul si se baga la cuptorul incins (180gr.C). Se coace 50 de minute. Se scoate din cuptor, se lasa sa se odihneasca 10 minute si se rastoarna pe un fund de lemn sau o planseta. Cand s-a racit prajitura, se taie patrate cu latura de 5 cm si se presara cu migdale zdrobite.

Biscuiti cu ciocolata si bostan

Ingrediente (pentru 4 persoane): 150 g ciocolata amaruie, 1 lingura smantana subtire, 1 bucata de bostan (100 g), 20 g unt, 120 g zahar tos, 1 varf de cutit de scortisoara, 80 g migdale pisate, 2 albusuri, 50 g faina.

Mod de preparare: Se toaca marunt bostanul si se amesteca cu 20 g de zahar si scortisoara. Se topeste ciocolata pe baie de aburi si se amesteca si ea cu bostanul si zaharul. Se bat bine albusurile cu migdalele pisate, se incorporeaza smantana si restul de zahar, pana ce amestecul devine spumos. Se toarna faina in ploaie si apoi se incorporeaza bostanul cu ciocolata. Se unge o foaie de hartie de copt cu unt, se intinde pe o tava si pe ea se aseaza gramajoare de aluat (se iau cu lingura). Se apasa cu o furculita uda. Se coc 10 minute in cuptorul incins (200gr.C). Se desprind de pe hartie si se lasa sa se raceasca pe un gratar.

Colaci marmorati

Ingrediente (pentru 6 persoane): 5 oua, 150 g unt, 300 g zahar tos, 300 g faina, 1 pachet de drojdie, 3 linguri de cacao pudra.

Mod de preparare: Se pune untul intr-un castron si se bate cu mixerul pana ce se face spuma. Se adauga 2/3 din zahar si se amesteca in continuare. Se separa albusurile de galbenusuri. Se introduc galbenusurile in castron, amestecand mai departe pana ce compozitia se ingroasa. Se adauga faina (in ploaie) si drojdia, amestecand intruna. Se bat albusurile cu restul de zahar si se incorporeaza cu o lingura in aluat. Jumatate din compozitie se amesteca cu cacao. Cealalta jumatate se toarna intr-o tava rotunda (speciala pentru colaci), unsa si tapetata cu faina. Deasupra se toarna jumatatea cu cacao si se inteapa cu o furculita (prin ambele straturi), pentru a se obtine efectul de marmura. Se baga la cuptorul incins (200gr.C) si se coace o ora. Se rastoarna imediat pe un fund de lemn sau pe un gratar.

Tort Moka

Ingrediente (pentru 6-8 persoane): Blatul - 6 oua, 180 g zahar, 1 pachet zahar vanilat, 75 g faina + inca 1 lingura, 75 g amidon, 20 g unt. Crema - 165 g zahar, 3 galbenusuri, 2 linguri cafea tare (lichida), 200 g unt moale. Pentru decorat - 50 g migdale pisate, 20 g migdale taiate, 5 boabe de cafea, bomboane colorate.

Mod de preparare: Se separa albusurile de galbenusuri si se bat galbenusurile cu zaharul (pudra + vanilat) pana ce isi dubleaza volumul. Se incorporeaza faina si amidonul, batand in continuare. Separat se bat albusurile, se amesteca usor cu compozitia de galbenusuri cu zahar, se toarna intr-o forma de tort unsa cu unt si tapetata cu faina si se coace 40 de minute in cuptorul incins dinainte (150gr.C). Se scoate forma, se lasa blatul 10 minute sa se raceasca si se rastoarna pe un fund de lemn. Se prepara crema in felul urmator: se pune zaharul sa fiarba vreme de 5 minute cu 13 cl de apa, pana ce la suprafata apar basicute. Se freaca galbenusurile si se toarna in ele putin cate putin din siropul preparat anterior, amestecand in continuare, pana ce compozitia se raceste. Apoi se incorporeaza cafeaua si untul moale taiat bucatele, amestecand intruna. Se taie blatul in trei. Se unge prima felie (primul disc) cu un strat de crema, se aseaza deasupra felia a doua, se unge si ea si se procedeaza la fel si cu cea de-a treia, in final acoperindu-se cu crema toata suprafata tortului. Se decoreaza cu migdale zdrobite (marginile), iar la mijloc se pun feliute de migdala, boabele de cafea si se presara cateva bombonele colorate.

Spuma de ciocolata

Ingrediente (pentru 6 persoane): 250 g ciocolata amaruie (de menaj), 100 g unt moale, 5 galbenusuri, 10 albusuri, 50 g zahar tos, 2 linguri fructe confiate, 100 g zmeura sau visine (din dulceata), frunze de menta (facultativ).

Mod de preparare: Se rupe ciocolata bucati si se lasa sa se topeasca pe bain-marie, apoi se amesteca cu untul moale. Se adauga galbenusurile, unul cate unul, amestecand in continuare. Se bat spuma albusurile, introducand zaharul putin cate putin. Se varsa amestecul de galbenusuri si ciocolata peste albusuri, amestecand usor si avand grija sa se incorporeze bine. Se toarna spuma intr-un vas (o cupa mai mare) si se tine 4 ore la frigider. Inainte de-a o servi, se decoreaza cu fructele zaharisite, zmeura sau visine, si frunze de menta.