Medicina Naturii. Terapii cu insecte.

Florentin Popa
Dr. doc. biolog Mircea Ciuhrii . "Cresterea insectelor trebuie sa fie extinsa in proportii de masa". Dl Mircea Ciuhrii a fost oasptele revistei noastre intr-un interviu publicat in urma cu aproape doi ani.

O noutate pe drept cuvant "senzationala" ne-a fost relevata cu-acel prilej: posibilitatea de-a ne vindeca prin insecte. Unduitoarele rame, larvele de fluturi si alti gandacei chemati la viata de soarele din laborator pot deveni medicamente eficiente in tratarea a numeroase boli. Rostite de noi, afirmatiile acestea pot sa para un basm. Dar dl Ciuhrii este un om de stiinta de valoare recunoscuta, membru al mai multor academii internationale, si afirmatiile Domniei Sale trebuie luate in serios. Deci...

- D-le Ciuhrii, ce s-a mai intamplat cu cercetarile dv. in rastimpul care-a trecut de la precedentul nostru interviu? Ati trecut la prepararea unor produse noi?

- In ultimul timp, am efectuat multe experiente, foarte interesante. Am fost in Franta, intr-un centru mondial de patologie comparata, unde am efectuat o serie intreaga de cercetari in domeniul ingineriei genetice. Pe baza experientelor facute, am reusit sa descoperim o serie intreaga de substante biologic active noi, care isi gasesc aplicatie in industria biofarmaceutica. In paralel, am facut unele analize ale substantelor pe care le folosesc in preparatele mele, analize pe care nu le puteam face in tara, datorita lipsei de dotare din laboratoarele noastre. In prezent, 12 preparate sunt in stadiul de patentare. Am ajuns la partea cea mai grea, aceea de organizare a unei industrii capabile sa realizeze aceste produse. Se impune dezvoltarea unei ramuri de crestere in masa a insectelor, pentru obtinerea materiei prime necesare extragerii substantelor biologic active pe care le folosim. Dar insectele au nevoie de conditii speciale de inmultire si crestere, deci trebuie asigurate hrana si mediul de dezvoltare propice etc. Or, toate acestea necesita o finantare serioasa.

- Va rog sa faceti o prezentare a produselor dvs., pentru cititorii nostri care nu le cunosc.

- In primul rand, as aminti faptul ca formulele vechilor produse au beneficiat de imbunatatiri, deoarece - pe langa substantele extrase din insecte - am inclus in compozitia lor si principii active extrase din plante, care le maresc eficienta. In cele ce urmeaza, voi incerca sa fac o specificare a lor, in functie de bolile carora li se adreseaza.

Hepatite cronice, infectii hepatice

Infectiile cauzate de virusurile hepatitei A, B si C sunt foarte raspandite in randul populatiei. Dupa infectie, de cele mai multe ori apar complicatii grave, care provoaca disfunctii hepatice. Aceste complicatii sunt de lunga durata si obliga pacientul sa respecte un regim alimentar foarte strict. Hepato-liz este un preparat realizat pe baza unor enzime extrase din mai multe specii de insecte si are capacitatea de a distruge virusurile hepatitei A, B si C, influentand regenerarea celulelor hepatice. Ficatul isi revine complet, iar bolnavul poate sa-si reia activitatea, in plus fiind capabil sa revina la o alimentatie normala. Durata tratamentului este de 14 sau 28 de zile, in functie de gravitatea bolii.

Escare (ulcere de decubit)

Escarele (ulcerul de decubit) apar, de regula, la bolnavii imobilizati in pat si se datoreaza lipsei de oxigen la nivelul epidermei bolnavului, care sta in permanenta lipit de saltea, factor ce favorizeaza aparitia si dezvoltarea unor bacterii anaerobe, rezistente la tratamentele cu antibiotice. De aceea, am elaborat un nou preparat - Escara-liz - sub forma unui unguent cu efect antibacterian si cicatrizant. Proteinele extrase din insecte sunt capabile sa distruga orice forma de bacterie rezistenta la tratamentul cu antibiotice si sa regenereze tesutul deteriorat. Tratamentul dureaza cateva zile. In cazuri foarte grave, poate continua pe durata a 2-3 saptamani.

Cheloizi, cheratoze, alunite, polipi, urticarii

Toate aceste maladii se manifesta prin formatiuni cutanate, provocate de cele mai multe ori de virusuri. Pana in prezent, tratamentele aplicate pentru eradicarea lor (cu acizi, azot lichid, prin cauterizare sau metode chirurgicale) au dat rezultate nesatisfacatoare. Canalizand cercetarile in aceasta directie, am reusit sa izolez unele substante biologic active din tesuturile mai multor specii de insecte, cu proprietati keratolitice. Sub actiunea lor, pielea isi recapata structura si elasticitatea normala. In componenta unguentului Kerato-liz am inclus glicerina, lanolina si extracte din nuci verzi si mere. Durata tratamentului difera de la boala la boala, dar rezultatele sunt mult mai bune decat in cazul cauterizarii sau interventiei chirurgicale.

Micoze bucale, micoze vaginale, micoze unghiale

In Romania, infectiile micotice sunt foarte des intalnite, mai ales in orasele-porturi, unde umiditatea accentuata favorizeaza dezvoltarea fungilor. Pe primul loc se afla Candida albicans - o ciuperca foarte cunoscuta, prezenta in organismul uman inca de la nastere, care provoaca o serie de infectii foarte dure, cu localizari diferite, foarte greu de tratat. Am descoperit in insecte un grup de proteine care distrug coloniile de ciuperci. Astfel, am elaborat produsul Mico-liz, care se adreseaza acestor boli. Pentru micozele bucale, preparatul este inclus in capsule de gelatina. Pentru micozele vaginale si unghiale am preparat un unguent special, care nu este toxic pentru organismul uman. In functie de localizarea si extinderea micozelor, se prescriu diferite metode de aplicare a tratamentului, o data cu unele restrictii alimentare si cu reguli speciale de igiena. Durata tratamentului depinde de situatia pacientului: cazurile usoare se rezolva in 30-40 de zile, iar cele mai grave - in 5-6 luni.

Infectii cu stafilococi si streptococi

Cele mai frecvente infectii cutanate sunt provocate de stafilococi si streptococi, sursa principala de raspandire fiind atingerea obiectelor contaminate de purtatorii cronici si de bolnavii infectati. Trebuie subliniat faptul ca majoritatea stafilococilor si streptococilor au devenit rezistenti la actiunea antibioticelor. Datorita faptului ca aceste infectii pot produce complicatii majore, foarte greu vindecabile, am studiat cateva specii de insecte si am descoperit o substanta biologic activa care distruge bacteriile gram-pozitive. Am realizat produsul Bacterio-liz sub forma de unguent si capsule speciale, putand fi folosit atat pentru infectiile cutanate, cat si pentru distrugerea bacteriozelor din aparatul respirator si digestiv. Durata tratamentului este de 14-30 de zile, in functie de caz.

Herpes, Zona Zoster

Herpesul este o maladie virala foarte des intalnita, care de cele mai multe ori se localizeaza in regiunea cavitatii bucale sau genitale si produce leziuni ce genereaza diverse inflamatii ale tesutului cutanat.

Zona Zoster este o infectie virala care produce dureri insuportabile. Apare in diferite zone ale organismului si se manifesta printr-o eruptie veziculo-pustuloasa. Pana acum, infectiile virale au fost considerate incurabile. Si in acest caz, am reusit sa elaborez un preparat de mare eficienta - unguentele antivirale Herpes-liz si Zona Zoster-liz. Durata tratamentului difera de la caz la caz. Durerile acute intalnite in Zona Zoster dispar dupa cateva ore din momentul aplicarii unguentului.

Alte produse noi

Varice, tromboflebita, ulcere varicoase - Varico-liz 1 si Varico-liz 2

Reumatism, spondiloze, ciocuri pe coloana - unguentele Reumato-liz, Cioco-liz si Spondi-liz. Tratamentul consta in masaje aplicate asupra zonelor afectate. Sunt necesare minimum 12-14 masaje. Pentru dizolvarea ciocurilor de pe coloana, se recomanda efectuarea masajelor de catre un specialist.

Prostatita, adenom de prostata - Adenomo-liz. Preparatul se gaseste in doua variante - capsule si unguent. Tratamentul dureaza 22-24 de zile. In acest timp, adenomul de prostata se micsoreaza, ceea ce se poate constata cu ajutorul unui examen ecografic. Noaptea, pacientul se va trezi de mai putine ori, iar presiunea urinei va creste evident.

- Care sunt preturile produselor dvs.?

- Unguentele au ramas la acelasi pret de acum doi ani: 60.000 lei/cutia cu 30 g. Capsulele costa 10.000 lei/bucata. Pensionarii beneficiaza de o reducere de 30%, elevii si studentii - 50 %, iar o mare parte de oameni nevoiasi le primesc gratuit.



Persoanele interesate pot lua legatura cu dl dr biolog Mircea Ciuhrii la cabinetul "Insect-Farm", str. Vulturi nr. 46, sector 3, Bucuresti, tel. 620.47.86, 092/62.07.87.