O intrecere cu staif - Concursul Enescu

Claudiu Ionescu
Coplesit de miscarile sindicale, Guvernul Romaniei intarzie emiterea unei hotarari pentru finantarea (de la buget) a celei de-a Xiv-a editii a Concursului International "George Enescu". Programat a se desfasura pe trei sectiuni - vioara, canto si pian - concursul va avea loc in intervalul 24-31 octombrie a.c.

Taxa de participare la concurs este de 100 de dolari. Valoarea marelui premiu este de 10.000 dolari, iar a premiului al doilea de 6000 dolari. La sectiunea de pian, va mai fi decernat un premiu, in valoare de 6000 dolari, pentru cea mai buna interpretare a uneia din cele doua sonate de Enescu. Premiile vor fi decernate in ultima zi a concursului, iar laureatii vor sustine concerte cu acompaniament de orchestra. Finalistii concursului vor fi invitati in cadrul editiei urmatoare, din 2001, a Festivalului Enescu. Se poate afirma ca laureatii concursului Enescu sunt deja lansati in lumea muzicala internationala; se stie ca este un concurs foarte puternic, un concurs al elitelor, care si-a mentinut exigentele in ciuda sinuozitatilor istoriei, in ciuda festelor pe care finantele le-au jucat de-a lungul timpului. La fiecare sectiune se pot inscrie maximum 36 de concurenti.

Celebra soprana Ileana Cotrubas, cunoscuta melomanilor din toate colturile lumii, va prezida juriul sectiunii de canto a concursului. Juriile celorlalte sectiuni vor fi conduse de Tibor Varga (vioara) si de Arie Vardi (pian).