Cosul cu targuieli

Redactia
Cosul Cu TarguielI. Retete de sezon. Supa de branza cu paine si salam. (Reteta elvetiana). Ingrediente (pentru 4 portii): 2 catei de usturoi, 3 linguri de unt, o lingura cu varf de faina, 1 litru de apa fiarta cu Vegeta, 150 g cascaval, 200 g smantana groasa, sare, piper macinat, nucsoara rasa, 2 cepe,...

Cosul Cu TarguielI

Retete de sezon

Supa de branza cu paine si salam
(Reteta elvetiana)


Ingrediente (pentru 4 portii): 2 catei de usturoi, 3 linguri de unt, o lingura cu varf de faina, 1 litru de apa fiarta cu Vegeta, 150 g cascaval, 200 g smantana groasa, sare, piper macinat, nucsoara rasa, 2 cepe, 1/2 legatura de ceapa verde, 4 felii de paine intermediara (sau neagra), putin unt pentru uns, 18 feliute subtiri (taiate cu masina, la magazin) de salam de vara (ingust).

Mod de preparare: Se curata usturoiul si se toaca marunt. Se caleste in 2 linguri de unt fierbinte si se presara deasupra faina. Se amesteca incontinuu, adaugandu-se putin cate putin apa fiarta cu Vegeta. Se lasa 10 minute sa fiarba pe foc mic, amestecand din cand in cand. Se da cascavalul pe razatoare, se amesteca cu smantana si se baga in supa. Se amesteca pana ce cascavalul se topeste complet. Se sareaza supa, se adauga piperul macinat si nucsoara. Se curata ceapa si se taie in ineluse subtiri. Se caleste in lingura de unt ramasa si se pune deasupra supei, inainte de-a o servi. La sfarsit se adauga si ceapa verde, taiata fin. Se ung feliile de paine cu unt si se astern cu felii de salam. Se mananca alaturi de supa.

Turta de carne tocata, cu ceapa

Ingrediente (pentru 4 portii): 500 g ceapa, 1 lingura de untdelemn, 1 lingurita de ace de rozmarin (sau chimen), 1 catel de usturoi, 1 lingurita boabe de piper, 600 g carne tocata amestec (vita + porc), 1 ou, 75 g pesmet alb, 1-2 linguri mustar semi-iute, sare, un varf de cutit de paprika dulce, 1 legatura de patrunjel, 1 bucata de branza topita (triunghi invelit in staniol), 100 g ardei grasi murati sau castraveti murati.

Mod de preparare: Se curata ceapa si se toaca marunt. Se caleste in ulei incins. Se adauga acele de rozmarin sau chimenul impreuna cu usturoiul zdrobit si se lasa la calit cu ceapa inca un minut. Se da tigaia deoparte ca sa se raceasca. Ceapa tocata se amesteca cu boabele de piper pisate, carnea tocata, oul, mustarul si pesmetul. Se gusta de sare si de paprika. Jumatate din patrunjelul tocat se pune in compozitie. Tocatura se prelucreaza cu mainile pentru a i se da o forma de placinta rotunda. Se pune intr-o tava, pe o hartie de pergament. Se fac cu degetul mici gropite pe suprafata "turtei", in care se baga bucatele de branza topita. Se da la cuptor, 25 de minute. Cu zece minute inainte ca preparatul sa fie gata, se presara deasupra restul de patrunjel tocat. Dupa ce se scoate din cuptor, se decoreaza cu ardei sau felii de castraveti acri, taiate pe lung si asezate in forma de raze. Turta se taie in felii ca un tort si se serveste la masa. (Se potriveste de minune cu tzatziki sau o salata verde).

Fileuri de cod pe morcovi

Ingrediente (pentru 4 portii): 800 g fileuri de cod (sau alt peste alb), 2 portocale, putin piper pisat, 8 morcovi mijlocii, 2 linguri de unt, 8 linguri de apa fiarta cu Vegeta, sare, patrunjel verde.

Mod de preparare: Se spala pestele, se usuca intr-un stergar, se pune intr-o farfurie adanca. Se clatesc portocalele cu apa oparita, iar coaja uneia dintre ele se da pe razatoarea cea mare. Se curata ambele portocale de coaja, scotandu-se si pielita alba care le inveleste. O portocala intreaga si jumatate din cealalta se desfac in felii, iar jumatatea ramasa se stoarce peste fileurile de cod. Se pune si coaja rasa de portocala, precum si piperul pisat. Se lasa sa se imbibe 10 minute. Se curata morcovii, se dau pe razatoarea mare. Se incinge untul intr-o cratita. Se pun morcovii si se lasa sa se caleasca doua minute. Se adauga apa fiarta cu Vegeta, se sareaza, se pipereaza. Se sareaza fileurile de peste si se aseaza peste morcovii din tigaie, impreuna cu marinata din suc de portocale. Se pune un capac si se lasa sa fiarba la foc mic 10 minute. Cand pestele e patruns, se adauga feliile de portocale. Se presara cu patrunjel tocat. (Ca garnitura, se serveste piure de cartofi).

Dulciuri

Spuma de ciocolata alba

Ingrediente (pentru 8 portii): 500 g ciocolata alba, 40 cl frisca lichida, 10 albusuri de oua, 100 g zahar tos, bucatele de ciocolata alba, 2 linguri de fistic, alune sau nuci pisate.

Mod de preparare: Rupeti ciocolata in bucatele, puneti-o sa se topeasca in frisca lichida, pe foc mic, amestecand intruna cu furculita. Lasati sa se raceasca, apoi bateti albusurile spuma. Cand sunt aproape gata, adaugati zaharul (in ploaie). Amestecati delicat cele doua produse (ciocolata topita si albusurile), turnati compozitia in boluri si puneti-le la gheata cel putin 4 ore. Decorati deasupra cu bucatele mici de ciocolata (sau dati-o pe razatoarea mare) si cu fisticul pisat.

Tort de orez

Ingrediente (pentru 6 portii): 250 g orez cu bob rotund, 1 l de lapte, 2 bucati de vanilie, 200 g zahar, 50 g unt + inca o bucata cat o nuca, 5 galbenusuri, 200 g fructe confiate (sau scoase din dulceata), 50 g migdale.

Mod de preparare: Puneti sa fiarba apa intr-o oala. Cand da in clocot, puneti orezul sa fiarba in ea 5 minute, apoi strecurati-l si aruncati apa. In acelasi vas puneti laptele, bucatile de vanilie desfacute in doua pe lung, untul, apoi lasati totul sa fiarba, vreme de o ora, pe flacara mica. Incingeti cuptorul si ungeti o forma rotunda cu unt. Scoateti bucatile de vanilie din orez si scobiti-le ca sa cada micile graunte din interior in compozitie, lasati oala sa se raceasca, apoi amestecati orezul cu galbenusurile de ou batute, fructele confiate (daca le scoateti din dulceata, sa fie cat se poate de tari) si migdalele pisate. Varsati preparatul in forma si lasati-l sa se coaca 20 de minute in cuptorul incins dinainte. Cand e gata, lasati orezul sa se raceasca, apoi bagati-l cu forma cu tot la frigider, vreme de 4 ore. Ca sa-l scoateti din vas, inmuiati forma in apa calda, apoi rasturnati compozitia pe un platou.