Foileton

Redactia
Ce cauta neamtu" in Bulgaria. Expresia lui Caragiale de la sfirsitul secolului trecut trebuia, iata, tradusa la sfirsitul acestui secol intr-una la fel de misterioasa - Ce cauta racheta americana la periferia Sofiei? Dupa ce Parlamentul Romaniei a accelerat votarea autorizarii de survol pentru avioan...

Ce cauta neamtu" in Bulgaria

Expresia lui Caragiale de la sfirsitul secolului trecut trebuia, iata, tradusa la sfirsitul acestui secol intr-una la fel de misterioasa - Ce cauta racheta americana la periferia Sofiei? Dupa ce Parlamentul Romaniei a accelerat votarea autorizarii de survol pentru avioanele Nato inainte de intilnirea la nivel inalt de la Washington, iar Parlamentul Bulgariei a aminat raspunsul la aceeasi cerere Nato pina azi, iata ca la periferia Sofiei este scapata o racheta americana si, probabil, va ingreuna sarcina acelor parlamentari bulgari care vor sa autorizeze survolul.

Incidentul, usor absurd, arata ca Balcanii sint o alta lume, inca greu de inteles pentru cartezianismul francez sau pentru pragmatismul american. Aceasta zona este diferita de restul lumii, adica si de Europa Occidentala, si de America. Aici, pe deasupra limbilor nationale - sirbo-croata, greaca, turca, bulgara, albaneza sau romana - functioneaza un alt limbaj, incarcat de rafinament si brutalitati istorice, dulce, sagalnic, uneori amenintator si ucigas, alteori tolerant si plin de umor. Acest limbaj sau supralimbaj s-a dovedit intraductibil in limbile occidentale si asta a dus la negocierea la care asistam acum - vai, de atit de aproape! - in Iugoslavia. Aceasta gindire specifica zonei, functionind pe deasupra limbilor propriu-zise si alcatuita mai ales din subintelesuri, este atit de bogata istoric, incit ea poate sa traduca in schimb toate celelalte limbaje, limbaje cu o istorie mai saraca. Numai ca nu se multumeste sa le inteleaga, ci le si parafrazeaza sau ironizeaza, aparindu-se de ele. Limbajul de lemn al comunismului, spre exemplu, care a bintuit zona citeva zeci de ani, ajunsese sa fie atit de parafrazat ironic in ultimii ani dinainte de "89, incit devenise suportabil. Ba chiar, la zece ani dupa caderea comunismului, se mai scot efecte comice din parafrazarea lui. Iata Pro-Fm-ul, care organizeaza un concert de 24 de ore la Keoke ca o defilare de 1 Mai, ironizind toate cliseele propagandei tovarasilor. Nu stiu cit vor gusta cei mai tineri aceasta uriasa devarsare ironica, pentru ca ei n-au apucat sa cunoasca enorma spaima reala cu care traiau in suflet cei care inainte de "89 isi permiteau bancuri si ironii la adresa sistemului. Sigur, s-ar putea ca tema mediatica cu Propaganda sa fie profitabila, dar ea vine prea tirziu, si anume cind nu ne mai temem de obiectul ironiei. E cu totul altceva sa stai cu spaima de bombe in suflet si sa scrii pe pancarta: "Rusilor, nu va fie frica, sirbii sunt cu voi!". Asta e ironia balcanica, dar, din pacate, ea nu poate fi inteleasa decit dupa sute de ani de spaime, ani in care te-ai aparat cu umorul de toate jivinele. Istoria Americii nu e suficient de lunga pentru ca acest limbaj sa fie inteles de americani. Asa ca lucrurile se vor rezolva asa cum rezolva elefantul problema cumparaturilor din magazinul de portelan. E greu sa comunici cind n-ai o limba comuna. Din pacate, nu neamtu" lui Caragiale va invata bulgara, ci bulgarii vor invata nemteste. Si nu mai rideti, ca de obicei, nu e nimic de ris!

Mircea Nedelciu