Cosul cu targuieli

Redactia
Primavara si verzituri. Salata cu carne de pui. Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 ardei grasi (400 g), 1 legatura de morcovi, 200 g rosii, 1 legatura ridichi, 400 g piept de pui, sare, piper, ulei pentru prajit. Pentru sos: 300 g iaurt, 150 g smantana, 3 linguri bulion gros, boia dulce, 1 legatura ma...

Primavara si verzituri

Salata cu carne de pui

Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 ardei grasi (400 g), 1 legatura de morcovi, 200 g rosii, 1 legatura ridichi, 400 g piept de pui, sare, piper, ulei pentru prajit. Pentru sos: 300 g iaurt, 150 g smantana, 3 linguri bulion gros, boia dulce, 1 legatura marar, 1 legatura codite de ceapa verde.

Mod de preparare: Se curata legumele, se spala, se taie marunt si se aseaza pe un platou. Pieptul de pui, spalat si zvantat, se taie fasii si se prajeste in uleiul bine incins. Se sareaza, se pipereaza si se aseaza pe platou, langa legume. Se amesteca ingredientele pentru sos si se condimenteaza cu sare, piper si boia. Se toaca mararul, se taie rondele coditele de ceapa si se introduc in sos. Sosul astfel preparat se serveste cu legumele si fasiile de piept de pui.

Supa de pui

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 pui (1,7 kg), sare, 1 ceapa, 1 foaie de dafin, 3 cuisoare, 1 ou, 50 g malai, 1 legatura patrunjel verde, piper, 200 g orez (cu bobul lung), o cutie (250 g) rosii decojite, 500 g varza dulce, sos Worcester.

Mod de preparare: Se spala puiul si se introduce intr-o oala mai mare. Deasupra se toarna doi litri de apa si o lingurita de sare si se pune la fiert. Cand apa clocoteste, se adauga ceapa (curatata), foaia de dafin si cuisoarele si se lasa toate sa fiarba o ora. Se lasa sa se raceasca, apoi se scoate puiul, se curata de piele, se desprinde carnea de pe oase si se taie cubulete. Din carne se iau 200 g, se toaca marunt, se framanta cu oul, malaiul si jumatate din patrunjelul tocat, se sareaza si se pipereaza. Cu mainile ude, se formeaza 20 de galuste mici. Se strecoara zeama printr-o sita, se degreseaza si se pune din nou pe foc. Se fierbe in ea orezul (10 minute), dupa care se adauga rosiile taiate marunt (se fierb si ele 10 minute), varza tocata si carnea taiata cubulete si se mai fierb inca 3 minute. Galustele de carne se fierb circa 10 minute in apa cu sare. Se drege supa cu sos Worcester si sare (daca mai e nevoie), se introduc in ea galustele de carne si se presara cu patrunjelul verde tocat.

Cartofi cu castraveti si sunca

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg cartofi (mici), 2 castraveti, 2 cepe rosii, 20 g unt (margarina), 50 ml concentrat de legume (Knorr+apa), 100 g smantana acra, 200 g sunca, sare, piper, 1 lingurita zeama de lamaie, 1 legatura marar.

Mod de preparare: Se spala cartofii, se fierb 20 de minute si se curata de coaja. Castravetii se curata de coaja, se taie in doua pe lung, se scot semintele si apoi se taie bucati. Se curata cepele si se taie in opt. Se incinge untul (sau margarina) si se calesc bucatile de castravete si de ceapa. Se toarna deasupra zeama de zarzavat si se incorporeaza smantana si sunca taiata fasii. Se mai incalzesc putin, se adauga si zeama de lamaie, sare, piper si se presara cu mararul verde tocat marunt. Sosul cu legume si sunca se serveste cu cartofi fierti (intregi).

Sandvici cu peste

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 chifle (de secara), 2 lingurite unt sau margarina, 4 frunze de salata verde, 1 rosie, 1/2 castravete, 1 ceapa rosie, 4 fileuri de scrumbie (putin sarata), 4 linguri smantana acra, 4 linguri maioneza, sare, piper, zahar, coaja rasa de la o lamaie, 1 legatura marar.

Mod de preparare: Se taie chiflele in doua, se unge jumatatea de jos cu unt (margarina) si pe ea se aseaza o frunza de salata. Se spala rosia, se curata de coaja castravetele si ceapa si se taie toate in felii. Se clatesc fileurile de peste cu apa rece, se zvanta si se pun - impreuna cu legumele - peste salata. Se amesteca smantana, maioneza, coaja de lamaie si mararul tocat, se gusta de sare, piper si zahar, se toarna peste bucatile de peste, iar deasupra se aseaza cealalta jumatate de chifla.

Dulciuri

Prajitura cu orez si branza de vaci

Ingrediente (pentru 20 bucati): Aluatul fraged: 300 g faina, 100 g alune macinate, 200 g unt (margarina), 100 g zahar, 1 pachet zahar vanilat, 1 varf de cutit de sare, 1 ou. Compozitia de orez: 3 oua, 500 g branza de vaci, 2 linguri zeama de lamaie, 2 linguri lapte, 100 g zahar, 20 g amidon, 3 pahare orez in lapte (cam 600 g) - gata fiert. In plus: grasime pentru uns tava, 8 piscoturi, 1,2 kg mere.

Mod de preparare: Se framanta aluatul fraged si se lasa 30 de minute la frigider, sa se odihneasca. Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se amesteca cu branza de vaci, laptele, zeama de lamaie, zaharul si amidonul. Se incorporeaza orezul fiert (in lapte). Se bat albusurile spuma si se introduc si ele usor in compozitie. Se intinde aluatul, se aseaza pe tava unsa, iar deasupra se presara piscoturile sfaramate. Se curata merele de coaja si de partea lemnoasa, se taie felii si se pun peste aluat. Peste ele se toarna compozitia de orez. Se baga prajitura in cuptorul incins (200C) si se coace 25 de minute, apoi se reduce temperatura (180C) si se mai lasa 35 de minute sa se coaca. La sfarsit, se stinge focul si se lasa sa stea alte 10 minute in cuptor.