Eveniment in viata culturala a Capitalei

Claudiu Ionescu
Marea mezzosoprana Elena Cernei va fi distinsa cu titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzica din Bucuresti. Una dintre legendele muzicii din Romania, cea care a vrajit publicul din marile centre muzicale ale lumii - mezzosoprana Elena Cernei va veni, in curand, in Romania, la invitatia pe care i-a facut-o Academia de Muzica.

Muzica

Eveniment in viata culturala a Capitalei

Pe 21 mai, va fi o dubla sarbatoare pentru celebra mezzosoprana: de Sfintii Imparati Constantin si Elena, cand isi va sarbatori si ziua numelui, i se va decerna titlul de Doctor Honoris Causa al Conservatorului bucurestean.

Publicul, spectatorii fideli care au adulat-o si aplaudat-o stagiuni intregi, isi amintesc debutul ei din 1951, pe scena Ateneului Roman, in "Trubadurul" de Verdi. Memorabile sunt interpretarile sale din "Carmen", "Aida", "Barbierul din Sevilla" sau "Rigoletto"; o voce invaluitoare, cu un timbru unic si o frumusete maiestuoasa. Operele lumii i-au stat la picioare: "Scala" din Milano, "Metropolitan" din New York, Barcelona, Moscova, Paris...

Ceea ce ii confera un statut aparte in pleiada marilor cantareti de opera este faptul ca din preocuparile ei fac parte studiul matematicii, fizicii, tehnicii vocale si al sonologiei. Elena Cernei a publicat volumele: "Enigme ale vocii umane" (care s-a lansat si la Bucuresti, in 1987) si "Et fiat lux" - tiparit la Roma, in 1992.

Titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzica din Bucuresti nu este singura distinctie a Elenei Cernei: domnia sa este membru al Academiei de Stiinte din New York si, de asemenea, a primit - in urma cu 30 de ani, la Wiesbaden - titlul de Artista Emerita.

Venirea in Romania a Elenei Cernei este o sarbatoare a vietii noastre muzicale.


***


Diaspora La Telefon

Marina Krilovici
"Revin in Romania intr-un spectacol cu <<Carmen>>,
la Opera din Bucuresti"


Ce mai fac? Foarte bine! M-ati prins chiar in timpul unei lectii cu o studenta de-a mea. Am avut zilele trecute cateva bucurii: am ascultat aici, la Atena, niste concerte cu "Scala" din Milano, sub conducerea lui Riccardo Mutti - o orchestra care canta unic; iar pe Riccardo Mutti il cunosc bine, am cantat sub bagheta lui... O alta bucurie a fost s-o ascult, tot aici, pe colega mea, Nelly Miricioiu, in "Norma". Stiu ca recent a cantat si in Romania. Acum muncesc intens, pregatesc un recital din Poulenc, Puccini si Gluck. Voi pleca intr-un turneu cu Orchestra "Hromatou", cu cantece de Gershwin si Cole Porter. O sa vin apoi in Romania si o sa cant Chausson, cu Orchestra Filarmonicii, cu un dirijor grec. In programul meu bucurestean mai este un spectacol, cu "Carmen" de Bizet, la Opera. Agenda mea este incarcata, ma pregatesc pentru anul viitor, care va fi anul Chausson si Poulenc. In stagiunea viitoare voi canta intr-o gala Berlioz, in intampinarea anului 2000. La Atena imi va aparea, in curand, un compact-disc cu lieduri.

Copiii mei sunt la studii, la Londra - baiatul face regie de film, iar fata se specializeaza in studii europene. Nu vreau sa fie educati in spirit pur grecesc sau romanesc - vor primi o educatie europeana. Vreau sa fie, cu adevarat, oameni ai secolului al Xxi-lea!

Eugen Sarbu
"Voi fi pe 11 august in Bucuresti,
pentru a vedea eclipsa in direct"


Ce surpriza placuta! Ma gasiti oriunde in lume! Acum sunt, pentru doua saptamani, intr-un turneu de concerte in Statele Unite. In primavara asta am stat putin la Londra; am avut concerte in mai multe tari din Europa: Spania, Franta, Elvetia etc.

In cursul acestui an, intre doua avioane, o sa vin si in Romania, pentru a continua inregistrarile pentru fonoteca Radiodifuziunii Romane. O sa inregistrez "Partita" si "Ciaccona" de Bach, iar alaturi de sora mea - pianista Carmina Sarbu - voi canta sonatele pentru vioara si pian de Beethoven si Sonata a 3-a "In caracter popular romanesc", de Enescu.

Nici la vara nu o sa ma odihnesc: in iunie am un turneu in Italia; in iulie voi concerta in Germania, iar in august in Portugalia. Insa, cu siguranta, o sa fiu pe 11 august la Bucuresti, pentru a vedea eclipsa "in direct".

Ambasadorul Romaniei la Paris m-a invitat sa sustin in toamna un concert de caritate, scopul fiind adunarea banilor necesari restaurarii salii de concerte din cadrul Ambasadei.


***


Plastica

Dante si Romania

O expozitie cu un subiect deosebit, "Dante in Romania", a fost vernisata zilele trecute la manastirea franciscana din Ravenna, in imediata apropiere a mormantului marelui poet al Renasterii, Dante Alighieri.

Aceasta manifestare este organizata de Centrul Dantes al Calugarilor Minoriti din Ravenna, in colaborare cu Ministerul Culturii, Uniunea Artistilor Plastici si Biblioteca Nationala din Romania. Expozitia reprezinta o selectie a sculpturilor, basoreliefurilor si lucrarilor de grafica inspirate din opera lui Dante, apartinand unor artisti romani contemporani.

Vernisajul a fost urmat de un serviciu religios in Biserica "San Francesco", oficiat de cunoscutul istoric de arta Pietro Armato - directorul Muzeului Vaticanului. In discursul sau, monseniorul Armato a evocat vizita Papei Ioan Paul al Ii-lea in Romania ca fiind un moment semnificativ pe drumul ecumenismului, al reapropierii celor doua Biserici crestine. In mod simbolic a fost aleasa Biserica "San Francesco", fiindca aici, in urma cu 678 de ani - in 1321 - spiritul lui Dante isi incepea calatoria spre Paradis.

Un moment important al manifestarii a fost acordarea Medaliei de aur "Dante" unuia dintre cei mai importanti artisti plastici ai secolului, graficianul Marcel Chirnoaga, pentru gravurile sale inspirate din "Divina Comedie". Aceeasi distinctie i-a fost acordata si sculptorului Constantin Lucaci, curatorul expozitiei.