Revista "Formula As" in judetul Neamt

Sanziana Pop
Intalnirile noastre cu cititorii din localitatile judetului Neamt au fost asa cum ni le-am imaginat: straluminate si innobilate de spiritul locului. Ceea ce presimteam din scrisori s-a adeverit: moldovenii au credinta in Dumnezeu si cultul traditiei imprimate in genele sufletesti.

Intalnirile noastre cu cititorii din localitatile judetului Neamt au fost asa cum ni le-am imaginat: straluminate si innobilate de spiritul locului. Ceea ce presimteam din scrisori s-a adeverit: moldovenii au credinta in Dumnezeu si cultul traditiei imprimate in genele sufletesti. Le mostenesc si le transmit mai departe, intr-o inlantuire care nu le dilueaza esenta. Nicaieri nu exista atata evlavie si pretuire pentru trecut. Nicaieri n-am vazut atata puzderie de noi biserici si manastiri, atatea cete de calugari si de calugarite, netezind drumul raiului cu smerenia lor. Dupa cum nicaieri nu iradiaza atata forta duhovniceasca, calauzind ca o raza, calea celor insetati de desavarsire. Venerabilul parinte Iustin, de la Schitul "Petru Voda", ascuns in padurile Muntilor Stanisoarei, monahul Iachint - tanarul custode al chiliei in care a trait parintele Ilie Cleopa, duioasa si inteleapta maica Dionisia de la Varatec sau parintele Serafim - staretul Manastirii din Bisericani - sunt calauze sigure pentru cel ce vrea sa le foloseasca pe drumul spre Dumnezeu. Cu atat mai mare ne-a fost bucuria sa aflam in chiliile lor atat de indepartate de lume... revista "Formula As", purtata ca o solie pana acolo, de credinciosi. Incurajati pentru micile noastre izbande, certati cu blandete pentru greseli, pelerinajul nostru prin chiliile monahale ne-a ajutat sa ne intelegem mai bine menirea si drumul pe care ni l-am ales.

In ceea ce-i priveste pe cititorii nostri iubiti din localitatile judetului Neamt, cu care n-am ostenit sa vorbim ore indelungate si care ne-au intarit convingerea ca munca noastra are un rost, le multumim pentru solidaritatea lor intelectuala si afectiva, pentru oferta constanta de prietenie pe care ne putem sprijini.

Ne intoarcem intremati si imblanziti din Moldova. In partea aceea de tara, miza vietii e deasupra noroiului. Fie ca lumina care arde acolo sa nu se stinga in veci.

Succesul calatoriei noastre in localitatile judetului Neamt s-a datorat unor oameni carora dorim sa le multumim in mod special:
d-na Elena Ionescu, directorul celebrei fabrici de elixiruri din plante "Plantavorel";
d-na Camelia Varvara, director al ziarului "Monitorul" din Piatra Neamt; dl Gh. Dumitroaia, directorul Complexului muzeal judetean Neamt, directorul Muzeului de istorie, unde a avut loc intalnirea noastra cu cititorii;
Marea prietena a revistei noastre, d-na Elena Nita Ibrian, care ne-a oferit o magnifica masa de flori (bunatati culinare, netrecute prin foc);
Maica stareta Onufria Nechifor de la Varatec, gazda noastra din "rai", precum si zana buna invesmantata in haine calugaresti, maica Dionisia.
Omagiul si multumirile noastre se indreapta deopotriva catre marea doamna a culturii romane, prof. acad. Zoe Dumitrescu Busulenga, pentru ceasurile de inaltare spirituala pe care ni le-a daruit (alaturi de un serbet pregatit ca-n Moldova) in casuta monahiei Frasinica de la Varatec.