Cosul cu targuieli

Redactia
Bucatarie usoara de vara. Fasole verde cu marar. Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g fasole verde, zeama de la o lamaie, sare, piper, zahar, 1/2 legatura ceapa verde (sau 1-2 tulpini de praz), o legatura marar, 2 linguri ulei. Pentru sos: 2 catei de usturoi, un pahar de iaurt.. Mod de preparare: Se...

Bucatarie usoara de vara

Fasole verde cu marar

Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g fasole verde, zeama de la o lamaie, sare, piper, zahar, 1/2 legatura ceapa verde (sau 1-2 tulpini de praz), o legatura marar, 2 linguri ulei. Pentru sos: 2 catei de usturoi, un pahar de iaurt.
Mod de preparare: Se curata fasolea, se spala si se taie bucati. Intr-o oala, se pune sa dea in clocot 1/8 l de apa cu zeama de lamaie.
Se introduce fasolea, se adauga sare, piper si putin zahar si se lasa sa mijoteasca circa 20 de minute.
Se curata ceapa verde sau prazul si se taie rondele, iar mararul se toaca marunt.
Se amesteca cu fasolea si se stropesc cu ulei.
Se lasa sa se raceasca si intre timp se prepara sosul in felul urmator: se curata usturoiul, se zdrobeste si se incorporeaza in iaurt. Se gusta de sare si se serveste cu salata de fasole verde.

Dovlecei pane

Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 dovlecei (600 g), 150 g telemea, 2 oua, o lingura faina, sare, piper, o legatura marar, ulei pentru prajit.
Mod de preparare: Se curata dovleceii de coaja si se taie felii ceva mai groase.
Telemeaua, data pe razatoarea mare, se amesteca cu ouale, faina si mararul tocat marunt, se sareaza si se pipereaza.
Se incinge uleiul si se calesc putin feliile de dovlecel, mai intai pe-o parte, apoi pe cealalta.
Se scot, se scutura de ulei, apoi se tavalesc prin amestecul de telemea si marar, si se pun din nou in tigaie pana ce se rumenesc bine.

Empanadas

Ingrediente (pentru 12 bucati): Aluatul - 300 g faina, 1/2 lingurita sare, 25 g unt sau margarina, 25 g osanza de porc (untura), 75 ml vin alb sec. Umplutura - 100 g cabanos, 100 g ardei gras rosu (gogosar, capia), o lingurita boia dulce, o lingurita cimbru uscat. In plus - faina pentru intins aluatul si ulei pentru prajit.
Mod de preparare: Aluatul - Se amesteca faina cu sare. Untul, osanza si vinul alb sec se amesteca cu 75 ml de apa si se pun pe foc sa se-nfierbante.
Se lasa putin sa se raceasca si se framanta cu faina pana ce se obtine un aluat neted.
Se acopera cu un stergar si se lasa sa se odihneasca 45 de minute. Umplutura - Se taie cabanosul cubulete, la fel si ardeiul (curatat de nervuri si seminte) si se amesteca cu boiaua si cimbrul.
Se intinde aluatul pe planseta infainata si se taie cu paharul 12 cercuri.
Se unge fiecare bucata cu umplutura si se impatureste in doua, formand semicercuri. Marginile se apasa bine cu o furculita ca sa se uneasca.
Se incinge uleiul si se prajesc pe rand, pana ce se rumenesc. Se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta si se servesc fierbinti.

Ciuperci marinate
Ingrediente (pentru 4 persoane): 600 g ciuperci, o ceapa, un catel de usturoi, 3 linguri ulei, zeama de la o lamaie, sare, piper, 50 ml vin alb sec, o legatura patrunjel verde.
Mod de preparare: Se curata ciupercile si, daca sunt mai mari, se taie in doua.
Ceapa si usturoiul se curata si se taie marunt. Se incinge uleiul si se pun legumele sa se caleasca.
Se stropesc cu zeama de lamaie, se sareaza, se pipereaza, se toarna vinul si se lasa 5 minute sa fiarba incet.
Se presara cu patrunjel tocat si se servesc fie calde, fie reci.

Bruschetta cu ciuperci
Ingrediente (pentru 4 felii):
2 cepe, 250 g ciuperci, 20 g unt (margarina), 50 ml vin alb, sare, piper, o legatura patrunjel verde, o legatura busuioc, 1-2 linguri smantana, 4 felii de bagheta (franzela), 2 linguri ulei de masline, 3 catei de usturoi.
Mod de preparare: Ceapa taiata marunt si ciupercile curatate si tocate se pun la prajit in untul incins. Se sting cu vin si se fierb pana ce scade toata zeama. Se sareaza, se pipereaza si se incorporeaza patrunjelul si busuiocul tocate marunt, iar dupa ce s-au racit putin, si smantana. Se prajesc feliile de paine in ulei (pe ambele parti), se ung cu usturoiul presat, iar deasupra se pun ciupercile cu verdeata. Se servesc imediat.

Dulciuri

Budinca de piersici

Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 kg piersici (mai galbene), 600 ml lapte, 2 lamai, 4 oua, 60 g zahar, 70 g faina, 40 g unt, un baton de vanilie, un varf de cutit de sare.
Mod de preparare: Se rade coaja de lamaie, se pune laptele pe foc si, cand da in clocot, se introduc batonul de vanilie (despicat pe lung) si coaja de lamaie.
Se ia vasul de pe foc, se acopera cu un capac si se lasa sa se infuzeze 15 minute.
Intr-un castron se pun ouale, zaharul, sarea si se bat bine pana ce incep sa se albeasca. Se adauga faina, se amesteca, apoi se toarna laptele si se amesteca din nou.
Se spala piersicile, se taie lamele si se aseaza pe fundul unei forme unsa cu putin unt. Deasupra se toarna amestecul de lapte si se presara cu bucatele din untul ramas.
Se baga la cuptor si se coace circa 30 de minute. Se serveste rece.