Accente

Redactia
Cu un Presedinte si-un Prim-Ministru profesori universitari,. Cercetarea Romaneasca E Pusa La Zid. Incepand din luna septembrie a acestui an, grosul cercetarii stiintifice si a dezvoltarii tehnologice si inovarii din Romania, zone ale stiintei nationale cu o activitate exemplara, vor muri. Ignorati d...

Cu un Presedinte si-un Prim-Ministru profesori universitari,
Cercetarea Romaneasca E Pusa La Zid

Incepand din luna septembrie a acestui an, grosul cercetarii stiintifice si a dezvoltarii tehnologice si inovarii din Romania, zone ale stiintei nationale cu o activitate exemplara, vor muri. Ignorati de Putere, mintiti si umiliti, oamenii de stiinta, multi dintre ei cu activitati recunoscute pe plan international, au pierdut batalia pentru salvarea acestor sectoare fundamentale ale economiei. In ciuda remunerarii mizere, ei n-au cerut mariri de salarii, ci doar dreptul de a exista, dreptul de a mentine in viata o parte a tezaurului intelectual romanesc: cercetarea stiintifica. Surzenia ministeriabililor a ramas betonata.

In acest timp, Protocoalele semnate de Primul-Ministru sunt nesocotite de slujbasii ce-ar trebui sa le aplice in practica; dupa trei zile de pichetare a Ministerului de Finante, ministrul Remes le "raspunde" cu aroganta de ciocoi, oferindu-le in bataie de joc pentru rectificarea bugetului... o mie de lei. Tocmai el, "filotimul" domn Remes, care i-a iertat pe unii datornici ai statului ("European Drinks") de "modesta" suma de 200 miliarde de lei - exact suma ceruta de Federatia sindicatelor din cercetare-proiectare pentru rectificarea bugetului pe acest an, adica pentru salvarea intregului domeniu.

Privatizari frauduloase ("Carpati", "Prodomus", I.C.P.E.T. etc.), sub privirile senine ale Presedintelui Fps, dl Radu Sarbu, repetate compromiteri ale ideii de reforma, deturnarea banului public in interesul unor grupuri oculte, patronate de "experimentati" specialisti, masinatii in urma carora, in repetate randuri, documentatii stiintifice de interes national au luat "calea exilului" si nimeni n-a miscat un deget, sunt fapte care n-au nevoie de explicatii...

Si in vreme ce se invoca, obsedant, lipsa fondurilor, o pletora de functionari din Parlament, Guvern, Ministere - folosesc cu voiosie banul statului, in nesfarsite plimbari prin toata lumea, "in interes de serviciu", cu o totala ineficienta. Refacerea mobilierelor ministeriale, comandate pe bani grei in strainatate, cumpararea unui elegant "bar englezesc" unde ostenitii nostri parlamentari isi consuma plictisul, somptuoase bucatarii de miliarde in folosul acelorasi "alesi ai poporului", plini de spleen, sunt doar cateva sporadice exemple de cheltuieli inutile, care dovedesc ca administrarea banului public este scandaloasa.

Regretul - clamat cu patetism - pentru refuzul tinerilor bursieri romani aflati la studii in strainatate, de a se intoarce in tara, pare - in acest context al desfiintarii institutelor nationale de cercetare - demagogic si ridicol. I-ar astepta si pe ei aceeasi soarta ca cea a predecesorilor lor: sa moara de foame, visand la institute de cercetare spulberate de stat.

Sanda Anghelescu