Cosul cu targuieli

Redactia
Rafinamente din legume. Supa de salata verde cu crutoane. Ingrediente (pentru 2 persoane): 50 g branza telemea (zdrobita si tinuta la frigider ca sa se intareasca), o salata mare (500-600 g), 2 cepe, un catel de usturoi, o lingura de unt, 1/2 l supa concentrata de legume (Knorr + apa), 200 g smantana...

Rafinamente din legume

Supa de salata verde cu crutoane
Ingrediente (pentru 2 persoane):
50 g branza telemea (zdrobita si tinuta la frigider ca sa se intareasca), o salata mare (500-600 g), 2 cepe, un catel de usturoi, o lingura de unt, 1/2 l supa concentrata de legume (Knorr + apa), 200 g smantana, 200 ml vin alb sec, sare, piper. Pentru crutoane: 2 felii de paine (toast), 2 linguri de unt.
Mod de preparare: Supa - Se curata salata, se spala si se lasa sa se scurga. Cateva frunze se taie fasii foarte subtiri si se pun deoparte. Ceapa si usturoiul se curata, se toaca marunt si se lasa sa se inabuse in untul incins. Se adauga foile intregi de salata, se calesc si ele putin, dupa care se toarna deasupra zeama de legume, smantana si vinul. Se fierbe supa circa 5 minute la foc mic, apoi se maruntesc foile de salata (cu mixerul) in zeama si se trece zeama printr-o sita. Se gusta de sare si piper si se lasa sa se raceasca. Crutoanele - Feliile de paine (fara coaja) se taie cubulete si se rumenesc intr-o tigaie, in untul incins. Supa se serveste rece, cu crutoane, fasii subtiri de salata cruda si bucatele de branza telemea.

Budinca de macaroane cu ciuperci
Ingrediente (pentru 3 persoane):
300 g macaroane, sare, 3 cepe mari, 3 linguri ulei de masline, 500 g ciuperci, piper, 75 g praz (tulpini subtiri), 6-8 frunze de salvie, 3 fire de busuioc. Pentru glazura: 3 oua, 1/4 l lapte, 150 g telemea proaspata (nesarata), ierburi aromate, 2 linguri de parmezan (cascaval) ras.
Mod de preparare: Se fierb macaroanele (al dente) in apa cu sare si se lasa sa se scurga. Ceapa, curatata si taiata in patru, se caleste intr-o lingura de ulei incins (pana devine sticloasa), dupa care se scoate din tigaie. Se taie ciupercile felii mai mari, se rumenesc in uleiul ramas si se gusta de sare si piper.
Prazul, curatat si spalat, se taie fasii, salvia si busuiocul se toaca marunt si se amesteca toate cu ceapa calita si ciupercile. Se sareaza, se pipereaza si se pun intr-o forma termorezistenta.
Deasupra se toarna glazura (ouale, laptele si branza batute bine), se acopera forma cu o folie de aluminiu si se baga la cuptorul incins. Budinca se coace (la 170 grade C) circa 45 de minute. Se scoate din cuptor, se presara cu parmezan sau cascaval ras si se mai coace - fara folie - inca 10 minute.

Clatite umplute cu praz
Ingrediente (pentru 3-4 persoane):
Pentru clatite - 200 g faina, 4 oua, 50 g unt, 200 ml lapte, sare, grasime pentru prajit (unt sau margarina). Pentru umplutura - 500 g praz, 150 g ciuperci, 40 g unt, 100 g smantana, 2-3 linguri sos de soia, o lingura mustar, piper, 100 g telemea moale de vaca, grasime pentru uns forma.
Mod de preparare: Clatitele - Se amesteca bine faina, ouale, untul topit si laptele, pana ce se obtine un aluat neted. Se adauga putina sare si se lasa sa se odihneasca 10 minute. Din acest aluat se fac 6 clatite subtiri, care se prajesc pe ambele parti in grasimea incinsa, dupa care se pun deoparte. Umplutura - Se curata prazul si ciupercile. Prazul se taie rondele si se caleste in 20 g unt. Se adauga ciupercile taiate bucati si smantana, apoi se lasa sa fiarba la foc iute, pana ce se evapora tot lichidul. Se incorporeaza sosul de soia si mustarul si se gusta de sare si piper. Fiecare clatita se unge cu un strat subtire de branza moale, iar deasupra se intinde umplutura de praz si ciuperci. Se ruleaza, se aseaza intr-o forma unsa, se presara bucatele din untul ramas si se baga la cuptorul incins. Se lasa sa se rumeneasca circa 30 de minute (la 200 grade C).

Prajitura de orez cu gogosari si ceapa
Ingrediente (pentru 4 persoane):
200 g orez cu bobul rotund, 3/4 l lapte, un ardei iute (rosu), cateva seminte de anason, sare, piper, grasime pentru tava. Pentru stratul de legume: 450 g ceapa, 20 g unt sau margarina, o lingura miere, 2 gogosari (ardei grasi rosii), 1/2 legatura codite de ceapa verde, 125 g branza Mozzarella sau cascaval moale din lapte de vaca, 75 g branza Roquefort (Bucegi).
Mod de preparare: Se prepara un orez cu lapte, in care se introduc de la inceput ardeiul iute, anasonul si 1/2 lingurita de sare. Cu 10 minute inainte ca orezul sa fie fiert, se ia de pe foc, se gusta de sare si piper si se intinde pe fundul unei tavi unse cu grasime (dimensiunile tavii: 37 x 32 cm).
Se curata ceapa, se taie mai intai in doua si pe urma in rondele groase de 1/2 cm. Se caleste in untul incins, se adauga mierea si se lasa sa se dunstuiasca - cu capac - circa 8 minute la foc mic. Intre timp se curata gogosarii, se taie felii, apoi se pun in tigaie si se inabusesc cu ceapa inca 4 minute. (Se poate turna deasupra putin vin alb sau putina apa.)
Legumele astfel preparate se sareaza, se pipereaza, se incorporeaza coditele de ceapa verde taiate rondele si se toarna peste orezul fiert. Deasupra se pun felii de Mozzarella (dupa ce a fost lasata sa se scurga) sau cascavalul din lapte de vaca si bucati de Roquefort. Se baga "prajitura" la cuptorul incins si se lasa 20 de minute sa se rumeneasca.

Dulciuri

Salata de fructe cu serbet de busuioc
Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 pepene galben, 2 kiwi, o banana, 2 piersici, 250 g afine sau mure, o portocala, un pachetel de zahar vanilat, 50 ml rom, 2 fire de busuioc verde. Pentru serbet: 3 lamai, o legatura de busuioc, 150 g zahar.
Mod de preparare: Serbetul - Puneti sa fiarba 500 ml de apa. Trageti vasul pe marginea plitei si bagati in ea coaja rasa de la doua lamai si frunzele legaturii de busuioc. Acoperiti vasul si lasati lichidul sa se infuzeze.
Puneti din nou apa sa dea in fiert, adaugand zaharul si sucul celor trei lamai. Lasati sa fiarba 5 minute, apoi puneti vasul deoparte sa se raceasca. Cand lichidul e rece, varsati-l intr-un vas de plastic si bagati-l doua ore la congelator.
Intre timp, opariti piersicile 30 de secunde intr-o ulcica de apa clocotita si cojiti-le. Cojiti banana si kiwi. Taiati pepenele galben in patru si scoateti-i semintele.
Taiati toate fructele in cubulete mici. Puneti-le intr-o salatiera si varsati peste ele sucul portocalei si romul. Pudrati cu zahar vanilat. Amestecati usor si puneti vasul o ora la frigider.
Cand serviti desertul, repartizati salata de fructe in sase cupe. Puneti in fiecare 2-3 linguri de afine sau de mure, faceti o gaura la mijloc si puneti 1-2 linguri de serbet. Deasupra, presarati frunzulite de busuioc taiate marunt.