Cosul cu targuieli

Redactia
Omlete picante, de vara. Omleta cu gogosari . (ardei gras rosu). Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g cartofi (sa nu fie sfaramiciosi), 2 cepe, 150 g gogosari, 60 g masline verzi, 3 linguri ulei, sare, piper, 8 oua, boia dulce.. Mod de preparare: Se curata ceapa si cartofii, se spala gogosarii si se...

Omlete picante, de vara

Omleta cu gogosari
(ardei gras rosu)
Ingrediente (pentru 4 persoane):
500 g cartofi (sa nu fie sfaramiciosi), 2 cepe, 150 g gogosari, 60 g masline verzi, 3 linguri ulei, sare, piper, 8 oua, boia dulce.
Mod de preparare: Se curata ceapa si cartofii, se spala gogosarii si se indeparteaza nervurile si semintele, dupa care se taie toate - cartofii si maslinele felii, ceapa rondele, iar gogosarii fasii. Se incinge uleiul si se calesc cartofii si ceapa (la foc mic, circa 10 minute), se sareaza, se pipereaza si apoi se adauga gogosarii si maslinele si se inabusa inca 5 minute.
Se bat ouale, se condimenteaza cu sare, piper si boia si se toarna peste legume. Se lasa sa se-ntareasca omleta circa 10 minute, la foc potrivit. Se intoarce pe partea cealalta si se prajeste inca 4 minute.
Ca garnitura: masline sau muraturi.
Atentie: ouale se bat usor cu furculita, dar sa nu faca spuma, pentru ca atunci omleta se-ntareste si se rupe la prajit.

Omleta gen pizza
Ingrediente (pentru 4 persoane): 300 g rosii, un catel de usturoi, o legatura busuioc, 200 g salam, 150 g cascaval de vaca (moale), 8 oua, 90 g parmezan, piper, sare, 4 linguri ulei, busuioc pentru garnisit.
Mod de preparare: Se spala rosiile si se taie jumatate cubulete si jumatate felii. Usturoiul, curatat, se toaca marunt. 2/3 din salam se taie bucatele, restul, la fel ca si cascavalul de vaca, se taie felii. Busuiocul, spalat si zvantat, se taie marunt.
Se bat ouale, se incorporeaza busuiocul si parmezanul ras, se sareaza si se pipereaza.
Se incinge uleiul si se prajesc putin bucatelele de salam si usturoiul. Se adauga rosiile, pe urma ouale si se lasa circa 10 minute sa se intareasca. (Suprafata sa fie inca moale.) Se pun peste omleta feliile de salam si de cascaval si se baga la cuptor (incalzit la 200C). Se coace omleta circa 5-8 minute, se scoate pe un platou, se taie bucati si se presara cu frunzulite de busuioc.

Omleta cu mustar si legume
Ingrediente (pentru 4 persoane): 300 g dovlecei, 150 g ardei gras, 250 g rosii, un catel de usturoi, 2 cepe mici, 250 g telemea de oaie, 8 oua, o lingura mustar, 100 g cascaval ras, piper, sare, 3 linguri ulei, o legatura menta (proaspata), 40 g unt.
Mod de preparare: Dovleceii, ardeii si rosiile se spala si se curata. Dovleceii se taie felii, rosiile si ardeii - in patru. Se curata ceapa si usturoiul, se toaca marunt, iar telemeaua se faramiteaza.
Se bat ouale cu mustarul si cascavalul ras, se sareaza si se pipereaza.
Legumele se calesc circa 10 minute in uleiul incins. Se spala frunzele de menta, se usuca si se taie in fasii subtiri. Separat, se incing 10 g de unt, se toarna 1/4 din ouale batute si se lasa se se intareasca circa 4 minute la foc mic. Pe o jumatate din omleta se pun: 1/4 din cantitatea de legume calite, 1/4 din telemeaua faramitata si se presara putina menta taiata fasii. Se ia tigaia de pe foc si se pliaza (cu grija!) omleta mai intai in doua si pe urma inca o data in doua si se tine la cald. Se procedeaza la fel si cu celelalte omlete. Ca garnitura: salata de rosii cu castraveti.
Atentie: Untul incins face la-nceput spuma, dupa care incepe sa scoata putin fum. Aceasta este temperatura ideala pentru prajitul omletelor.

Rulouri de omleta gratinate
Ingrediente (pentru 4 persoane):
300 g branza de vaci, 800 g spanac, sare, 70 g unt, 20 g faina, 1/4 l lapte, piper, sare, un catel de usturoi, 1/2 legatura cimbru, 2 galbenusuri, 8 oua intregi, 4 linguri amidon, 160 g sunca de Praga, 40 g unt, 80 g cascaval ras, putin unt pentru uns forma.
Mod de preparare: Se lasa branza sa se scurga. Spanacul, curatat si spalat, se opareste cu apa clocotita, se baga sub un jet de apa rece, se stoarce si se taie (mai mare).
Intr-o craticioara se pun 30 g de unt sa se topeasca, se adauga faina, se rumeneste putin si se stinge cu lapte, amestecand intruna. Sosul se fierbe incet, circa 10 minute, si se pune deoparte.
Se spala cimbrul, se zvanta si se aleg frunzulitele. Se amesteca branza de vaci, galbenusurile, cimbrul si usturoiul zdrobit, se sareaza, se pipereaza, apoi se incorporeaza spanacul.
60 g de sunca se taie fasii. Se bat ouale cu amidonul, se condimenteaza si 1/4 din cantitate se prajeste in 10 g de unt incins.
Se unge o farfurie cu putin unt, se rastoarna omleta pe farfurie, se pune peste ea o felie intreaga de sunca si se tine la cald. La fel se procedeaza si cu celelalte omlete. Cand sunt toate gata, se intinde peste fiecare un strat de branza, se ruleaza si se aseaza intr-o forma unsa. Deasupra se toarna sosul si se presara fasiile de sunca si telemeaua faramitata. Se baga la cuptorul incins si se rumenesc circa 10 minute, la 170 grade C.

Dulciuri

Prajitura delicioasa cu prune
Ingrediente:
300 g faina, 200 g unt, 250 g zahar pudra, 6 oua, 50 ml smantana proaspata, 1 kg de prune care se desfac de pe sambure, coaja rasa de la o lamaie, un praf de scortisoara.
Mod de preparare: Se amesteca faina cu untul, galbenusurile si 100 g zahar pudra, se framanta pana ce se obtine o coca omogena, care se lasa sa stea o ora.
In acest timp, se trec prunele printr-un clocot de apa, se curata de coaja, apoi se desfac in doua si se curata si de samburi. Se presara cu zahar si scortisoara.
Se intinde aluatul pe planseta de lemn, in forma dreptunghiulara, putin mai mare decat tava de copt, in asa fel incat atunci cand il intindem in ea, sa-i ridicam marginile in sus. Se pune aluatul in tava, peste el se intind prunele, iar deasupra se pune smantana amestecata cu celelalte trei galbenusuri ramase, cu 150 g de zahar pudra, coaja rasa de lamaie si spuma batuta de la cele sase albusuri. Totul se coace la foc potrivit.