Societate

Redactia
Apa vie, leac sa-ti fie!. Cu prof. dr. Ion Manzatu, despre Apele structurate sau apele vitale. Izvorul cu apa vie pe care il cauta in povestile romanesti Fat-Frumos exista si in realitate. El se afla in structura celulelor noastre, si un grup de cercetatori romani au izbutit sa il sintetizeze in labor...

Apa vie, leac sa-ti fie!

Cu prof. dr. Ion Manzatu, despre Apele structurate sau apele vitale

Izvorul cu apa vie pe care il cauta in povestile romanesti Fat-Frumos exista si in realitate. El se afla in structura celulelor noastre, si un grup de cercetatori romani au izbutit sa il sintetizeze in laborator. O descoperire epocala, tratata in Romania cu totala indiferenta. Somnul guvernantilor naste monstri </b>\

Apa este viata si, mai mult decat atat, e chiar invelisul mistic al renasterii prin botez. Nu intamplator cele mai tulburatoare povesti populare sunt legate de apele despartitoare ale celor doua taramuri: apa mortii si apa tineretii fara batranete a vietii fara de sfarsit. In pantecul amniotic al apei se ascund tainele acestei lumi: secretul sanatatii si al imbatranirii. De ce apa din corpul sugarilor este alcalina si din cel al batranilor - acida? Cine separa viata de moarte?

Studiul apei a devenit astazi o prioritate mondiala. Industria medicamentelor si marile firme de cosmetice pun la bataie sume aiuritoare pentru a-i dezlega tainele. Nici o incercare, oricat de trasnita ar fi, nu e lasata deoparte. Celebrul grup american EstŽe Lauder a reusit sa obtina o apa biologica activa, tratand lichidul cu sunete, cu muzica de Wagner si Beethoven. Acelasi concern va cumpara cu bani grei licenta de producere a apei structurate, inventie a fizicianului roman prof. dr. Ion Manzatu si a grupului de cercetatori de la Biotehnos, confirmand - fie si indirect - o opera de pionierat romanesc in domeniu, o munca de peste 25 de ani si o lupta pe masura cu indiferenta, invidia, ironia, cu nepriceperea.

O mare sansa in lupta cu cancerul: Apa Structurata

I se spune apa structurata si, printre multe altele, se foloseste cu mare succes in medicamente si cosmetice. E o chestiune pe cat de simpla, pe atat de greu de explicat. Trecuta prin diferite campuri electrice sau magnetice, apa capata niste proprietati incredibile: stimuleaza sau inhiba procese biologice. Asta deschide noi cai de vindecare a cancerului sau ofera cu adevarat o arma de lupta impotriva batranetii.

Cercetatorii de la Biotehnos au scos deja pe piata Armon, un produs natural din extracte de plante, apa structurata si rasini, cu rezultate deosebite confirmate deja in cele mai grave arsuri. Un alt produs, Alflutop, a carui eficienta a fost confirmata de zeci de cititori ai revistei "Formula As" (extract din animale marine), a devenit deja speranta celor bolnavi de osteoporoza si de reumatism degenerativ cronic, fiind incomparabil mai eficient, mai lipsit de toxicitate si mai ieftin decat orice alt produs importat din Occident. Lista medicamentelor si, mai ales, a produselor cosmetice (Salvaderm, Trofigel, Crisol etc.) ar fi si mai lunga, daca Bancorex si alte foruri guvernamentale nu ar fi blocat de patru ani o investitie realizata in proportie de 90%. Ceea ce ar fi putut fi prima fabrica moderna de medicamente din Romania, risca sa devina in scurt timp o paragina, un morman de fiare ruginite. Milioane de dolari stau blocati din ratiuni birocratice, fara a produce nimic. Probabil ca cineva are interes ca Romania sa devina cel mai mare importator de medicamente din zona. Altcumva, in anul 2001, cand tara noastra se va alinia exigentelor europene de calitate, actualele fabrici de medicamente din Romania se vor inchide. Pana la noi ordine, Biotehnos rezista cat poate, cu o minuscula statie-pilot si un entuziasm care cu greu poate alina realitatea. Parca suntem blestemati sa ne punem de-a curmezisul valorilor pe care (inca) le mai avem. Resemnata si obosita, cercetarea romaneasca pare a-si astepta sfarsitul. Nicicand nu au plecat peste hotare atatea minti stralucite, olimpici internationali, inventatori, fizicieni, ingineri, matematicieni de exceptie. Nimeni nu pare sa observe acest exod de inteligenta. Atat cat poate, Biotehnos si tinerii sai cercetatori, ca si alte institute de cercetare, incearca sa reziste. In privirea lor intrezaresti, insa, intreg adevarul. Intrezaresti ultimele luciri de speranta.

"Reproducem doua forme de apa: una care stimuleaza si alta care inhiba procesul biologic"

- Domnule profesor Ion Manzatu, studiati de peste 25 de ani structura apei. La ce concluzie ati ajuns?

- Cele mai renumite institute de cercetari din lume incearca sa raspunda la aceasta intrebare. Din pacate, suntem inca departe de adevar. Nici pana astazi nu am reusit sa intelegem pe deplin secretele apei. Nici pana astazi nu avem o teorie satisfacatoare a ei. Sunt foarte multe enigme legate de apa. De pilda, cele mai importante celule ale organismului viu (Adn si Arn) au ca liant o apa sub forma de gheata (apa de hidratare). Destramarea acestei ape duce automat la distrugerea codului genetic. Actualmente, pe plan mondial se cheltuiesc sume enorme pentru cercetarea apei. Noi am inceput aceste studii acum 25 de ani, cu mult inaintea altor tari cu pretentii. Am pornit de la o intrebare simpla: in ce masura apa din sistemul biologic mai pastreaza caracteristicile apei din natura? Astfel, am ajuns repede la concluzia - confirmata si de altii - ca apa din celula vie are alte proprietati. Mai mult chiar, exista o evolutie a ei. Daca in organismul nou-nascutului apa este alcalina, pe masura ce organismul imbatraneste, apa devine tot mai acida. O alta intrebare pe care ne-am pus-o a fost daca apa obisnuita poate fi modificata. Raspunsul a fost afirmativ. Secretul celulei vii este dependent de fenomenele electrice. Practic, tot ce intra in celula trece printr-un camp electric transmembranar, deosebit de mare. Tensiunea dintre interiorul si exteriorul membranei este (in echivalent) de ordinul zecilor de mii de volti pe centimetru. Trecand peste mai multe detalii tehnice, neinteresante pentru cititor, am realizat celule artificiale carora le-am aplicat campuri electrice, modulate dupa nevoie. Astfel, am ajuns sa reproducem doua forme de apa: una care stimuleaza si alta care inhiba procesul biologic. Este exact ceea ce creeaza zilnic celula vie. Dumnezeu a pus in celula un mecanism extrem de simplu si de eficace: motor si frana. Cand celula scade energetic, se produce apa stimulatoare sau - cum ii spunem noi - apa St. Cand energia este in exces, apare apa inhibitoare sau apa I. De fapt, toata viata este cladita pe acest principiu.

- Ce rezultate practice a generat aceasta descoperire?

- Rezultatele sunt incalculabile. Practic, apa structurata a revolutionat industria de medicamente si de cosmetice. Explicatia e simpla - spre deosebire de apa distilata (moarta energetic), apa structurata este cel mai bun transportor intracelular. In lume, cele mai renumite firme de medicamente au incercat doua metode: lipozomii si nanosferele. Nici unul din acesti doi transportori nu a dus decat la rezultate minime. De altfel, trebuie sa spun ca intreaga industrie cosmetica actuala este o enorma pacaleala, cata vreme produsele actioneaza doar asupra efectelor, nereusind sa patrunda in celula, acolo unde se produce adevarata regenerare. Metoda noastra, care foloseste apa structurata, este net superioara si nu intamplator, marele concern EstŽe Lauder ne-a cumparat licenta de fabricare dupa ce, in prealabil, cautase o apa cu asemenea proprietati in Japonia sau in America Latina. Noi, buturuga cea mica, am rasturnat carul cel mare. Faptul ca produsele noastre au primit, recent, alte 6 medalii de aur si argint la Salonul de Inventica de la Geneva, arata ca suntem pe drumul cel bun.

Apa activa, structurata, este intr-adevar formidabila. Folosita de pilda in agricultura, grabeste germinarea semintelor, aduce spor de greutate animalelor si mareste considerabil imunitatea la cele mai diferite boli. Peste toate, prin apa structurata se deschide o noua cale, revolutionara, de prevenire a batranetii si de vindecare a unor maladii grele, cum este cancerul, cata vreme poate controla inmultirea celulelor.

- Ati incercat sa mergeti cu cercetarea mai departe, sa faceti teste in clinicile de oncologie?

- Suntem prea mici pentru un razboi atat de mare. Fara sprijin nu putem face nimic. Dimpotriva, lumea stiintifica si medicala ne trateaza inca prin indiferenta si zambete.

- Totusi, din scrisorile primite la redactie am inteles ca oamenii isi fabrica singuri aceasta "apa vie".

- Am auzit si eu, asa cum am auzit ca tratamentul ar fi dat rezultate spectaculoase in unele cancere, afectiuni renale, reumatice etc. E de precizat ca cei in cauza folosesc o instalatie primitiva, usor de realizat. E vorba de doi electrozi, o sursa de curent continuu, un saculet pentru colectarea apei acide (la plus) si un vas obligatoriu de plastic (la minus) pentru apa energizata in acest fel. Desi are anumite calitati, nu e o apa structurata cu adevarat. Se obtine usor, in sapte minute de fierbere, dar are o multime de inconveniente: puritatea apei lasa de dorit. Din electrozi ies ioni nedoriti, apa se destabilizeaza repede, in cateva ore.

- De ce nu o comercializati dvs.? De ce nu va faceti mai multa publicitate?

- In primul rand, nu ne hazardam sa comercializam apa structurata ca atare, pentru simplul motiv ca poate fi usor contrafacuta, iar noi nu avem forta de a urmari reteaua de distributie. In al doilea rand, pe noi nu ne intereseaza publicitatea. Preferam sa lucram cu colegii americani, sa fim recunoscuti de forurile mondiale - cum e Salonul de Inventica de la Geneva si cele mai importante reviste de specialitate din lume - si sa ne aparam inventiile cu brevete solide. In Sua, in Asia, in America Latina, in tara, desfacem destule produse (cum ar fi Armon - pentru arsuri, Alflutop - pentru osteoporoza sau reumatism degenerativ), dar va spun sincer ca ma simt foarte mahnit. Prea am fost atacat din toate partile. In ‘82, am fost pus la zid cu "meditatia transcedentala", in ‘81, brevetul a fost furat de la Osim de catre rusi. Dupa ‘89, Bancorex, d-l Temesan si urmasii sai mi-au blocat o linie industriala de productie de medicamente, realizata in proportie de 90%. Acum, dosarul zace la Avab, asa cum zac si ruginesc utilaje ultramoderne in valoare de 10 milioane de dolari. Peste toate aceste oprelisti, cel mai dureros pentru mine, care am refuzat in mai multe randuri oferta mai multor universitati americane, este dispretul lumii stiintifice romanesti fata de acest domeniu si indiferenta criminala a tuturor guvernelor de pana acum fata de cercetare. Am obosit sa mai lupt, sa atrag atentia, sa dau interviuri. Daca acum incalc legamantul de tacere, este pentru ca am o prea mare admiratie pentru ziarul dvs., "Formula As" fiind cea mai serioasa si mai europeana revista din Romania.

"Avem o politica iresponsabila si antinationala in domeniul cercetarii. Toti olimpicii internationali se stabilesc in Sua. Toti oamenii de valoare pleaca in Occident"

- Parca e un blestem sa ne ignoram propriile valori.

- Ignorand cercetarea, ne amanetam, de fapt, viitorul. La ora actuala, cercetarea romaneasca e la pamant. Daca in urma cu cativa ani la Osim se inregistrau 5000-6000 de inventii, acum numarul lor a scazut sub 1000. Avem o politica iresponsabila si antinationala in acest domeniu. Urmarea e ca aproape toti oamenii de valoare pleaca in Occident. Ing. Petre Buleci, inventatorul unui procedeu revolutionar de sudare la rece a arborilor cotiti, a disparut, in timp ce inventiile sale exceptionale zac la Osim, cu praful pe ele. La fel s-a intamplat cu ing. Gheorghe Lucaci de la Timisoara, autorul unor noi tehnici de recuperare a petrolului. Ce s-a ales de grupul medicilor format prin ‘76-’80? Unde sunt noile produse medicamentoase propuse de acesti medici? In afara unor articole laudative din presa, cu ce a fost ajutat marele inventator ing. Iustin Capra, cel care a inventat in ‘56 aparatul individual de zbor, aparat furat de catre americani? Noi nu suntem in stare sa ne batem pentru o mostenire exceptionala: tehnica de foraj la mare adancime creata de catre ing. Bazganu, care i-a invatat pe americani in 1930 sa foreze la peste 6000 de metri adancime. Bazganu a lasat statului roman drepturile sale de autor si, daca am castiga procesul, statul roman ar fi acum ultrabogat, nemaiavand nevoie de nici o transa Fmi. E vorba de multe miliarde de dolari.

- Nu cumva dramatizati situatia? Din cate se vede, in Romania apar mereu tineri de valoare.

- Apar, intr-adevar, dar pleaca imediat ce se afirma. E foarte grav ce se intampla. Toti olimpicii internationali se stabilesc in Sua. Nicaieri nu vad vreo reactie. Clasa noastra politica se poarta cu totala indiferenta fata de valorile nationale. E tot mai limpede ca, daca Romania va pierde cercetarea, va ramane fara coloana vertebrala, fara statul major care este inteligenta creativa. Pentru asta ne vor blestema urmasii. Nici eu nu stiu ce se mai poate face. La firma noastra, 80% din cercetatori o reprezinta cei tineri. In doi ani am pierdut deja 30 din ei. Pur si simplu nu am ce sa le ofer: toate calculatoarele noastre sunt invechite, de trei ani nu am mai achizitionat nici un utilaj nou, investitiile ne sunt blocate, iar salariile sunt de mizerie. De curand, am fost intr-un laborator de cercetari din Kenya. Am ramas mut de invidie. In Romania nu gasesti ceva asemanator. Cum poti sa faci cercetare cu aparate vechi de 10-20 de ani? Cum poti sa faci ceasuri elvetiene cu unelte de fierar? Cu adevarat, in cercetare mai lucreaza la noi aproximativ 10.000 de specialisti din peste 200.000 cati erau acum 10 ani. Sa le asiguram conditii decente, inclusiv un salariu pe masura, si apoi sa le cerem performanta. Din pacate, cata vreme industria romaneasca e la pamant, nici cercetarea nu poate sa arate mai bine, nu poate fi competitiva sau performanta.

- Totusi, ceva trebuie facut.

- Chiar daca ne plangem, nu abandonam lupta. Cu micile noastre resurse continuam cercetarile si deja pot sa va spun, in premiera absoluta, ca in ziua eclipsei am facut niste experimente unice, studiind interactiunea dintre mediul lichid, campul electric si campul gravitational. Astfel, am pus in evidenta cum in timpul eclipsei greutatea unui corp scade si creste la loc. Suntem bucurosi pentru ca suntem in pragul unei mari descoperiri. Omul, pe masura ce imbatraneste, acumuleaza o serie de ioni de deuteriu. Nimeni insa nu a studiat atent interactiunea apei structurate cu biologicul, neglijand un alt tip de apa (o apa cu magnetism special) care, impreuna cu deuteriul, conduce la imbatranire rapida. Nu ne intereseaza zambetele superioare ale unor academicieni, incercarile de jignire venite din partea oamenilor politici (e drept, putini la numar), care ne acuza ca vrem bani pentru a studia apa de ploaie. Noi ne vedem in continuare de munca. Nu avem fonduri prea mari, dar avem idei si inteligenta. Daca am ramas in tara, refuzand oferte incomparabil mai tentante, asta e pentru simplul fapt ca e nevoie de noi aici mai mult decat oriunde. E usor sa-ti afisezi sentimentele patriotice. Mai greu e sa o arati in fapte, chiar daca - din cand in cand - te apuca furia si lehamitea, cazand trecator in disperare.

Sorin Preda