Lumea romaneasca

Redactia
Toamna, pe drumurile vacantei. Delta Dunarii. Barca se leagana usurel. Tacerea iese precum un abur din apa, cateodata intrerupta de falfaitul aripilor unei pasari care pare scapata din filele unei enciclopedii sau de un peste mai nervos care plescaie de doua ori, apoi dispare in adancuri. Pe cer, cat...

Toamna, pe drumurile vacantei

Delta Dunarii

Barca se leagana usurel. Tacerea iese precum un abur din apa, cateodata intrerupta de falfaitul aripilor unei pasari care pare scapata din filele unei enciclopedii sau de un peste mai nervos care plescaie de doua ori, apoi dispare in adancuri. Pe cer, cativa pelicani fac schimb de experienta in ale zborului. Intre canalele cele umbroase si tacute isi fac loc, mai mari sau mai mici, lacuri inconjurate de stufaris, ascunzand nuferii albi sau galbeni ce plutesc pe apa. La marginea padurilor se zaresc cateva corturi, ulitele prafuite ale satelor sunt pustii, barci razlete isi poarta pescarii dupa prada...

Cu siguranta, Delta Dunarii nu mai este in intregime acel loc magic descris de Sadoveanu, insa pastreaza multe din minunatiile pe care le-a lasat aici Cel de Sus, fara ca omul sa le fi schimbat. Prin aceasta apropiere de inceputuri, prin pastrarea unor frumuseti fara seaman, Delta Dunarii este un obiectiv turistic international, un paradis ce nu poate fi descoperit decat pas cu pas, ca intr-o initiere.

Una dintre cele mai diverse rezervatii ale biosferei, Delta, gazduieste 300 de specii de pasari, 100 de specii de pesti, 3400 de animale, totodata si cele mai mari intinderi de stufaris si cele mai numeroase colonii de pelicani din lume.

Obiective turistice

Pentru pastrarea minunilor Deltei s-au creat 18 zone de protectie integrala, in care intrarea este interzisa. Chiar si pentru o excursie obisnuita, daca nu calatoriti prin intermediul unei agentii de turism, contactati Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (Str. Pacii nr. 20, tel. 040/51.52.77, Tulcea) pentru a obtine permisul de intrare si de pescuit in Delta.

Delta este formata de gurile prin care Dunarea se varsa in Marea Neagra: cele trei sosele de apa ce curg spre rasarit. Calatoria pe oricare dintre cele trei brate - Chilia, Sfantul Gheorghe si Sulina - porneste din Tulcea. Primele doua brate sunt considerate cele salbatice, fara reale amenajari turistice. Canalul Sulina este amenajat si poate fi strabatut in circa patru ore cu vaporul, ce pleaca din doua in doua zile - lunea, miercurea si vinerea - la ora 13.00, din fata autogarii Tulcea. Pretul unui bilet: 46.000 lei. Iata si obiectivele ce pot fi vazute pe acest traseu.

Tulcea

Cu zecile de ambarcatiuni ce se leagana de-a lungul cheiului, cu vapoarele - gigant la a caror plecare rasuna tot orasul, cu tipetele pescarusilor, cu obsesia statuilor si cu acoperisul garii in forma unei barci, Tulcea are un aer aparte. La zece minute de gara, langa hoteluri, se afla o piata; exista destule terase si magazine, insa locuri unde se poate manca sunt foarte putine.

Cel mai bun hotel este "Delta": 175.000 lei/camera, cu un confort adevarat.

Hotel "Delta" - tel. 040/51.74.20; Hotel "Egreta" - tel. 040/51.71.03 si Hotel "Tulcea" - tel. 040/51.24.43.

De vizitat: Muzeul Artei Populare, Muzeul de Arta, Monumentul Independentei, aflat pe o colina la iesirea din oras, in partea opusa garii.

Maliuc

La circa o ora si jumatate de Tulcea (pe drum puteti admira epava navei "Rostock"), satul primeste turisti la hanul "Maliuc": 9000 lei/camera dubla. Tot aici exista un restaurant cu specialitati de peste. Un sat cu vreo suta de familii, care nu trebuie parasit inainte de a gusta din delicioasele produse ale brutariei din spatele hanului.

Hotel "Maliuc" - tel. 040/51.61.15.

Hotel "Lebada"

La jumatatea drumului intre Tulcea si Sulina se afla Crisan, cel mai lung si mai instarit sat de pe acest brat. Pe cealalta parte a Dunarii va asteapta Hotelul "Lebada" si o cabana vanatoreasca. La aceasta din urma puteti innopta cu 15.000 lei, dar puteti alege si locul de camping din apropiere. Inchirierea unei barci costa aici 3000 lei/zi. Cateva sute de metri mai sus, Hotelul "Lebada" ofera camere cu 200.000 lei si un restaurant cu preturi piperate (cel putin 5000 lei suta de grame la preparate din peste sau carne).

La cinci minute de hotel se gaseste un centru ecologic ce poate fi vizitat gratuit, zilnic, intre orele 10.00 - 16.00 (lunea inchis). Realizat la standarde occidentale, centrul prezinta turistilor informatii si imagini despre lupta contra poluarii, despre flora si fauna Deltei, despre imensul ei potential biologic si turistic.
Hotel "Lebada" (tel. 040/51.15.15)

Sulina

Daca doriti sa simtiti mirosul marii in nari, sa banuiti granita, sa va plimbati prin orasul fara masini, poate cel mai izolat din tara, mergeti pana la Sulina. Aici turismul este la pamant. Cu toate ca orasul (5000 locuitori) are doar sase strazi, denumite prin cifre romane, singurul hotel se afla in partea opusa "centrului", pe o straduta laturalnica, neluminata, plina de balti si gropi. Camera dubla costa 96.000 lei, insa confortul lasa de dorit. Altfel, se poate aranja, la un pret mult mai mic, o cazare la un localnic.

Punctele de atractie turistica sunt: farul mare - la care se ajunge greu datorita rolului sau strategic, farul vechi - aflat in renovare, cimitirul lipovenilor si cel international, pe drumul spre faleza. In "centru", locurile fierbinti sunt restaurantul "Marea Neagra", cu specific romanesc, si discoteca "Neptun", prilejul unei surprinzatoare forfote nocturne, ce arata faptul ca Sulina este plina de tineri.

Vaporul spre Tulcea pleaca martea, joia si sambata, la ora 7 dimineata. Daca aveti mai mult timp disponibil, puteti gasi o excursie organizata sau o ambarcatiune motorizata cu care sa ajungeti in satul de vacanta Rosu si sa vizitati cateva din lacurile mari ale Deltei: Lumina, Puiu, Rosu.

Hotel "Sulina" - tel. 040/54.30.17.

Pensiunea "Cormoranul"

Oricat de haotic s-ar desfasura turismul in Delta, exista un loc in care lucrurile merg asa cum trebuie, in care confortul si minunatiile peisajului gasesc un punct comun. La 70 km de Tulcea se afla satul Murighiol, unde se poate ajunge cu autobuzul, prin Agighiol, sau pe o sosea putin mai buna, prin Nufarul si Mahmudia. De pe lacul Murighiol, turistii anuntati sunt preluati de gazdele de la "Cormoranul".

Cand nea Fane da bice celor 115 cai-putere ai salupei "Maxum", toate tracasarile calatoriei pana la Murighiol incep sa dispara. In doar zece minute se ajunge, pe bratul Sfantul Gheorghe, la Uzlina, iar imaginea ce se profileaza este deja datatoare de sperante: o casa si un ponton la mal, intr-un loc de vis, inconjurat de padure si ape.

Pensiunea "Cormoranul" este catalogata cu trei stele. Are opt camere duble, baie cu dus si apa calda la fiecare doua camere, un restaurant dotat cu Tv si video, un bar si o terasa. Pontonul este impartit in 10 camere duble, 5 camere single si doua apartamente la fel de curate ca si in pensiune. In plus, o noapte petrecuta aici este o experienta ce merita incercata. Preturile: 45.000 lei/patul in apartamentele de pe ponton si intre 80.000-120.000 lei in pensiune. Un dejun servit in restaurant costa in jur de 45.000 lei si are la baza obisnuitele meniuri (pui, cotlet, salate) sau delicioase preparate din peste.

"Cormoranul" este un perfect punct de plecare in excursii. Chiar in spatele pensiunii se gaseste o padurice cu arbori mici si tufe, adapost pentru numeroase pasari (egrete, tiganusi) si animale (caprioare, mistreti). Pe canalele din jurul "Cormoranului" incep numeroase trasee. Cu barca cu motor ajungeti in cinci minute la lacul Uzlina, unde exista un turn de observatie de unde puteti admira pasarile sau rasaritul. Drumul lacustru continua cu un lac mai mare, Isac, de unde va puteti intoarce pe un alt traseu de 90 de minute sau puteti continua, pe canalul Crisan, pana la Grindurile de nisip Caraorman. In satul Caraorman, cu greu se vede vreo miscare, insa intre case si grinduri, intr-o zona inundata, sute de pasari isi cauta hrana. De la sat, trecand pe langa padurea Caraorman, se ajunge in 20 de minute pe bratul Sulina in satul Crisan, Hotel "Lebada", apoi - dupa alte zece minute- pe canalul Dunarea Veche la Mila 23, un sat ce pare la fel de prafuit si pustiu.

Acest tur de forta ce dureaza o intreaga zi poate fi facut doar cu o barca cu motor, in pretul careia (300.000 lei ora de mars) intra serviciile unui cunoscator al zonei si pilotarea barcii. Cu 80.000 lei/zi puteti inchiria o barca cu vasle. Pe canalele umbrite de salcii din jurul Cormoranului, o plimbare cu barca simpla va prilejuieste o intalnire mult mai intima cu atmosfera, secretele si farmecul Deltei.

Iulian Ignat

Contact:

Antrec (Asociatia Nationala a Turismului Rural Economic si Cultural):

Bucuresti - tel./fax. 222.83.22

sau Agentia "Lar Tours" - Calea Stirbei Voda nr. 2-4.