Medicina naturista

Redactia
Terapia cu flori de fan. (Continuare din numarul trecut). Cistita si bolile renale. Se recomanda baile fierbinti de sezut, facute seara, vreme de 15-30 de minute. Intr-un lighean se toarna 5-7 litri de infuzie fierbinte de flori de fan, care se lasa sa se raceasca la 39C. Dupa aceasta, se mai adauga i...

Terapia cu flori de fan
(Continuare din numarul trecut)


Cistita si bolile renale

Se recomanda baile fierbinti de sezut, facute seara, vreme de 15-30 de minute. Intr-un lighean se toarna 5-7 litri de infuzie fierbinte de flori de fan, care se lasa sa se raceasca la 39C. Dupa aceasta, se mai adauga in lighean din cand in cand infuzie fierbinte, pentru ca temperatura sa ramana constanta. Dupa baie, corpul nu se sterge, ci se invelesc salele intr-un prosop uscat si cald, dupa care pacientul se pune sub patura vreme de o jumatate de ora. In acest timp, va bea un ceai fierbinte, indulcit cu miere (o combinatie foarte buna pentru ceai este aceea de muguri de pin si iarba de cimbrisor sau sovarf). Baile se repeta trei zile la rand, timp in care se evita iesitul in frig sau curent, statul in picioare indelungat si oboseala.

Cancerul

Baile cu extract complet de flori de fan (vezi modul de preparare publicat in numarul trecut) sunt un adjuvant pretios in tratamentul cancerului, datorita efectelor detoxifiante si anticancerigene ale anumitor flori de fan. Printre plantele purificatoare mentionam drobita, sovarful, chimenul, sanzienele albe, iar dintre cele anticancerigene: branca ursului (frunza, mai ales), iarba sarpelui, cimbrisorul, trifoiul rosu. Baile contra cancerului vor fi facute de regula o data, maximum de doua ori pe saptamana, si vor dura o jumatate de ora. Temperatura nu va fi nici prea mare, nici prea mica, pentru a nu suprasolicita organismul. Folosirea extractului complet va da acestei bai si valente revitalizante deosebite (datorita pastrarii anumitor proprietati bioenergetice ale florilor de fan).

Bolile de piele

Numeroase plante care cresc laolalta cu fanul au efecte antiseptice si modifica anumite procese metabolice la nivelul pielii. Iata de ce baile cu extract complet de flori de fan sunt cat se poate de indicate ca adjuvant sau chiar ca modalitate principala de tratament pentru eczeme, infectii bacteriene ori cu ciuperci, la nivelul pielii. Exceptie fac infectiile in faza acuta, care necesita folosirea unor antiseptice puternice, precum si anumite dermatoze, care se agraveaza la umezeala. Sunt indicate contra afectiunilor recidivante, cronicizate.

Pentru tratarea alergiilor, infectiilor, acneei, psoriazisului, dermatozelor rebele la alte forme de tratament, se recomanda baile partiale (in care sa fie imersata doar partea afectata) - cu extract complet de flori de fan. Se incepe cu o cura intensiva: 1-2 bai de 15-30 minute pe zi timp de o saptamana, apoi se face o baie la doua zile timp de alte trei saptamani. In paralel, se fac cure de dezintoxicare cu plante cum ar fi infuzii din trei frati patati, soc, angelica.

Reumatismul

In reumatism se folosesc baile partiale si cele complete. De obicei, terapeutii naturisti recomanda baile complete foarte fierbinti, facute cu infuzie de flori de fan: se toarna in cada 5 litri infuzie fierbinte, astfel incat apa sa ajunga la 38-40C, se acopera cada cu o folie, astfel incat doar capul si gatul sa stea afara, restul corpului "inspirand" aburii de flori de fan din cada. Din cand in cand, se mai adauga infuzie fierbinte, pentru ca temperatura apei sa nu scada. Aceste bai se fac in fiecare zi, pe o perioada de minimum 10 zile; apoi se reduc treptat. Pentru persoanele foarte rezistente, se recomanda chiar o cura de o luna cu aceste bai facute zilnic. Tratamentul este deosebit de eficient, deoarece la actiunea antireumatica, analgezica si antiinflamatoare a plantelor se mai adauga un proces amplu de dezintoxicare prin intermediul diaforezei. Reamintim ca aceste bai fierbinti sunt contraindicate persoanelor care sufera de boli cardiace si vasculare.

Febra

Se imbraca pacientul cu o camasa inmuiata in infuzie rece sau extract complet de flori de fan, timp de 10-15 minute. Dupa ce febra a scazut, pacientul este culcat in loc calduros si uscat. Daca mai apare un puseu de febra, aplicatia se reia.

Insomnia

Se recomanda baile complete cu extract la rece din flori de fan, facute seara, chiar inainte de culcare. Temperatura apei de baie va fi reglata astfel incat pacientul sa se simta cat mai destins. Baia dureaza 30 de minute. In prima saptamana va fi facuta cate o baie pe zi, inainte de culcare. Apoi se face cate o baie la trei zile.

Migrena

Exista mai multe modalitati de aplicare a florilor de fan, in functie de tipul de pacient si circumstantele in care apare aceasta afectiune.

- daca durerea se diminueaza la cald, se pune o cataplasma calda cu flori de fan pe ceafa, timp de 15 minute, dupa care se schimba cu o alta, s.a.m.d., timp de 1-2 ore, timp in care pacientul ramane cat mai relaxat, intins pe burta, cautand sa respire cat mai profund.

- in cazurile in care durerea se agraveaza la caldura, se folosesc cataplasme reci cu flori de fan, pe frunte si tample, care se schimba la 10-15 minute. O astfel de procedura va fi facuta timp de maximum o ora pe zi.

- baile complete cu extract la rece din flori de fan sunt indicate mai ales persoanelor surmenate, care lucreaza intelectual vreme indelungata, care se simt slabite si devitalizate. Se fac cure: o baie completa la trei zile, vreme de trei saptamani.

Cresterea rezistentei la boli

Se fac bai fierbinti cu flori de fan o data pe saptamana. In prima faza, temperatura in cada va fi normala (32-36C), apoi se creste treptat, pana la 39-40C, prin adaugare de infuzie fierbinte. Aceste bai nu se fac mai des de o data pe saptamana. Este bine ca alaturi de infuzie sa fie folosit si extractul la rece, care va fi adaugat in cada inainte de a creste temperatura.

Ilie Tudor