Cosul cu targuieli

Redactia
E vremea pinii!. Cand e vorba de paine, romanii nu pot sa fie opriti. . Le cantam in struna, oferindu-le gospodinelor cateva retete de exceptie, . in care painea se poate gati . Ficatei de pasare pe paine de grau (integrala). Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 felii de paine, 4 cepe rosii, un mar, 250...

E vremea pinii!

Cand e vorba de paine, romanii nu pot sa fie opriti.
Le cantam in struna, oferindu-le gospodinelor cateva retete de exceptie,
in care painea se poate gati


Ficatei de pasare pe paine de grau (integrala)

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 felii de paine, 4 cepe rosii, un mar, 250 g ficatei de pui, o lingura faina, 3 linguri unt, 50 ml vin alb.

Mod de preparare: Se prajesc feliile de paine. Ceapa, curatata, se taie rondele. Marul se spala, se curata de seminte si se taie bucati mai subtiri. Ficateii se dau prin faina. Se incinge untul (2 linguri), se prajeste ceapa, se scoate, se prajesc bucatile de mar (circa 5 minute). Se scot, se adauga restul de unt si se prajesc ficateii (tot 5 minute). Se toarna peste ei vinul, se sareaza si se pipereaza. Se adauga ceapa si marul, se lasa sa dea cateva clocote, dupa care compozitia se asaza pe feliile de paine prajita. Se servesc imediat.

Supa-crema de telina cu paine si cascaval

Ingrediente (pentru 4 persoane): o radacina mare de telina (500 g), 2 cartofi (100 g), o ceapa, 20 g unt, 150 ml suc de mere, 1/2 l concentrat de pasare (Knorr + apa), sare, piper, nucsoara, 100 ml frisca batuta. Painea cu cascaval: 6 felii de paine patrata (toast), 2 linguri ulei de floarea soarelui, 50 g cascaval ras, 100 g jambon (muschiulet afumat), 1/2 legatura patrunjel verde.

Mod de preparare: Se curata si se spala zarzavatul. Telina si cartofii se taie bucatele, ceapa se toaca marunt. Se incinge untul si se caleste putin ceapa, dupa care se adauga telina si cartofii, sucul de mere si zeama de carne. Se lasa 30 de minute sa fiarba la foc potrivit. Se paseaza (sau se maruntesc cu mixerul), se gusta de sare si piper. Se condimenteaza cu nucsoara rasa si la urma se incorporeaza frisca batuta. Din cele 12 felii de paine se taie rondele (cu gura unui pahar) care se prajesc pe ambele parti in uleiul incins. Deasupra se presara cascavalul ras. Se toarna supa in patru farfurii si in fiecare farfurie se pun rondelele de paine cu cascaval, patrunjel verde tocat si jambon taiat fasii.

Snitele de paine cu ciuperci

Ingrediente (pentru 4 persoane): 6 felii de paine integrala, 20 g ciuperci, 2 cepe, un catel de usturoi, 3 tulpini de praz, 2 linguri unt, 250 g smantana, sare, piper, 2 oua, 2 linguri ulei de floarea soarelui, o legatura patrunjel verde.

Mod de preparare: Se taie feliile de paine in doua, se curata ciupercile, se toaca ceapa si usturoiul. Prazul se spala si se taie rondele. Se incinge untul si se calesc ciupercile, apoi se adauga ceapa si usturoiul (se calesc putin si ele) si la urma smantana. Se lasa sa fiarba 5 minute, se gusta de sare si piper si se incorporeaza rondelele de praz. Feliile de paine se dau mai intai prin oul batut, se rumenesc in uleiul incins si apoi se rostogolesc in patrunjelul tocat. Cand se servesc, se asaza pe farfurie feliile de paine rumenita si deasupra se toarna ciupercile cu smantana.

Lasagne de chifle sarate

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 chifle (sarate), o ceapa, un catel de usturoi, 200 g ciuperci, 300 g spanac congelat, 20 g unt, sare, piper, nucsoara, 3 oua, 300 g smantana (subtire), o legatura busuioc, 250 g Mozzarella (sau cascaval moale de vaca).

Mod de preparare: Se taie chiflele felii subtiri. Ceapa, curatata, se toaca marunt, usturoiul se zdrobeste. Ciupercile se curata si se taie in patru. Spanacul se decongeleaza si se stoarce bine. Se incinge untul si se pun la calit ceapa, usturoiul si ciupercile. Se adauga spanacul, se dunstuieste si el putin si se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara rasa. Intr-o forma se asaza alternativ un strat de felii de chifle si unul de spanac cu ciuperci. Se bat ouale cu smantana, se adauga busuiocul tocat, se condimenteaza puternic si se toarna peste lasagne. Se baga la cuptor si se coace 30 de minute la 200C.

Lipie cu legume

Ingrediente (pentru 8 persoane): o lipie mare, 150 g ceapa, 2 catei de usturoi, 1/2 legatura de praz, 150 g ciuperci, 500 g carne tocata, o lingura ulei de floarea soarelui, 500 g miez de rosii (conserva), sare, piper, cimbru, rozmarin, chimen, 100 g telemea rasa.

Mod de preparare: Se taie lipia in doua. Se toaca ceapa si usturoiul, iar ciupercile si prazul se taie marunt. Se-ncinge uleiul si se prajeste carnea tocata pana ce se faramiteaza. Se adauga ceapa si usturoiul (se prajesc si ele putin), miezul de rosii, prazul si ciupercile si se dau in cateva clocote. Se condimenteaza si se intinde amestecul pe cele doua jumatati de lipie. Se presara cu branza rasa, se baga la cuptor si se coc circa 20 de minute la 200C (treapta a 3-a).

Dulciuri

Placinta cu trei prune

Ingrediente (pentru 6 persoane): 400 g prune (de mai multe feluri - renglote, bistritene, galbene, dar pot sa fie si de un singur fel), 6 oua, 270 g faina, 150 g zahar + o lingura de zahar pentru pudrat forma, 500 ml lapte, 20 g unt, 2 linguri de zahar pudra sau vanilat.

Mod de preparare: Incalziti cuptorul in timp ce preparati prajitura. Ungeti cu unt un vas rezistent la foc (yena, ceramica etc.) si pudrati-l cu zahar. Spargeti ouale intr-un castron, adaugati cele 150 g de zahar si faina. Amestecati repede, turnand laptele putin cate putin. Spalati prunele, taiati-le in doua si scoateti-le samburii, apoi asezati-le in forma pentru placinta. Varsati deasupra amestecul de oua, faina si lapte. Bagati forma in cuptor si lasati placinta sa se coaca 50 de minute. Lasati-o sa se raceasca. Inainte de-a o servi, pudrati-o cu zahar vanilat. Se pregateste in 20 de minute si e foarte gustoasa.