Cosul cu targuieli

Redactia
Mancaruri cu cartofi. Septembrie e luna cartofilor.Ca le spuneti barabule, crumpene sau picioici, nu conteaza. Conteaza ca le-a venit anotimpul si ca pot fi transformati in mancaruri gustoase si rafinate. Cu o conditie: sa va feriti ca de diavol de cartofii tratati cu ingrasaminte nenaturale . Chifte...

Mancaruri cu cartofi

Septembrie e luna cartofilor.Ca le spuneti barabule, crumpene sau picioici, nu conteaza. Conteaza ca le-a venit anotimpul si ca pot fi transformati in mancaruri gustoase si rafinate. Cu o conditie: sa va feriti ca de diavol de cartofii tratati cu ingrasaminte nenaturale

Chiftele de cartofi cu pere si sos de smantana
Ingrediente (pentru 4 persoane): Pentru sos - 250 g smantana, 2 linguri zeama de lamaie, coaja de la o lamaie, 1/2 legatura cimbru, 40 g seminte de dovleac, sare, piper. Pentru chiftelute - o ceapa, 300 g cartofi, o para mare (200 g), un ou, o lingura faina, piper, sare, 3 linguri ulei.

Mod de preparare:
Sosul - Se amesteca bine smantana cu zeama de lamaie, apoi se incorporeaza coaja rasa de lamaie, frunzulitele de cimbru si semintele de dovleac curatate si taiate marunt. Se gusta de sare si piper.
Chiftelutele - Se curata ceapa, cartofii si para (se indeparteaza semintele si partea lemnoasa), se dau pe razatoare si se amesteca cu oul, faina, sarea si piperul. Se prajesc, pe rand, in uleiul incins (ies opt bucati) si se servesc fierbinti, impreuna cu sosul de smantana.

Cartofi copti cu salata de ierburi aromate
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg cartofi (mai mici), o lingura boabe de coriandru, sare, piper, 4 linguri ulei fin. Pentru salata: cateva frunze de salata verde (eventual de papadie), 1/2 legatura de busuioc, 1/2 legatura de patrunjel verde, cateva frunze de macris, 2 fire de menta, 2 catei de usturoi, o ceapa rosie, 6 linguri otet aromat, 3 linguri ulei, zahar, 80 g branza telemea proaspata.
Mod de preparare: Se spala cartofii, se scurg bine, se ung cu ulei si pe urma se tavalesc printr-un amestec de sare, piper si boabe de coriandru pisate. Se pun intr-o tava, se baga la cuptor si se coc 45-50 de minute. Se curata salata si se spala, se spala toate verdeturile si se scutura bine de apa. Se aleg frunzele (cele mai mari se mai rup in bucatele), ceapa si usturoiul se curata si se taie marunt. Se prepara o marinata din doua linguri de otet, ulei, sare si piper, se toarna peste verdeturi, se amesteca bine si deasupra se presara telemeaua faramitata. Se stropesc cartofii copti cu restul de otet si se servesc cu salata.

Galuste de cartofi cu sos de iaurt
(reteta indiana)
Ingrediente (pentru 4 persoane): 750 g cartofi fainosi, 2 catei de usturoi, o lingurita de praf de curry, 1/2 legatura patrunjel verde, 5 linguri seminte de susan (60 g), o lingurita ulei. Pentru sosul de iaurt: 300 g iaurt, o lingura zeama de lamaie, o lingurita chimen, un ardei iute (rosu), o ceapa (sau un bulb de praz), 250 g castraveti, cateva fire de menta.
Mod de preparare: Se curata cartofii, se spala, se taie bucati mai mici si se fierb circa 20 de minute in apa cu sare. Cand sunt gata, se scurg si se maruntesc (se trec prin presa). Se adauga usturoiul (curatat si zdrobit), praful de curry si patrunjelul tocat. Se fac 40 de galuste, se tavalesc prin susan, se prajesc 1-2 minute in uleiul incins si se lasa sa se scurga. Se amesteca bine iaurtul cu zeama de lamaie, apoi se incorporeaza sarea, chimenul, ardeiul iute taiat rondele, ceapa tocata, castravetele curatat de coaja si seminte si taiat cubulete si la urma de tot menta taiata marunt. Sosul astfel preparat se serveste langa chiftelutele calde.

Cartofi cu scrumbie afumata si sos de smantana
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 scrumbii afumate (250 g), 2 bulbi de praz (sau 2 cepe), 2 linguri otet alb, 1-2 linguri zeama de lamaie, 2 linguri ulei, piper, 1 kg cartofi marunti, 400 g smantana groasa, putina sare, o legatura marar verde.
Mod de preparare: Se spala bine pestele, se curata si se taie cubulete, la fel si ceapa. Se amesteca toate cu otet, zeama de lamaie si ulei si se pipereaza bine. Se spala cartofii si se fierb circa 20 de minute. Smantana se amesteca cu mararul tocat si se adauga putina sare. Cartofii se scurg, se curata de coaja si se servesc intregi, cu scrumbie si sosul de smantana.

Cartofi cu legume la tigaie
Ingrediente (pentru 4 persoane): 150 g ceapa, un catel de usturoi, 300 g morcovi, 750 g cartofi, 250 g spanac, 250 g ciuperci (pot fi si din conserva), sare, piper, 3 linguri ulei, 30 g cascaval ras.
Mod de preparare: Se curata ceapa si se taie in doua; usturoiul se toaca marunt. Morcovii (curatati) se taie rondele subtiri, cartofii - cubulete; spanacul bine spalat se alege si se lasa sa se scurga (frunzele raman intregi), ciupercile se curata, se taie daca sunt mai mari, iar daca sunt din conserva, se scurg de apa. Se incinge uleiul si se prajesc circa 15 minute, cartofii, ceapa si morcovii, amestecand ca sa nu se prinda. Se adauga ciupercile si usturoiul, se prajesc trei minute, apoi spanacul, care se lasa si el un minut, pana ce se-nmoaie. Se gusta de sare si piper si se presara cu cascaval ras.

Dulciuri

Tort cu ciocolata si migdale

Ingrediente (pentru 16 felii): 250 g migdale taiate marunt, 150 g ciocolata amaruie, 200 g unt, 150 g zahar, 6 oua, un varf de cutit de sare, o lingurita coaja rasa de lamaie, 3 linguri de zahar pudra, 400 g frisca batuta, 2 plicuri zahar vanilat, coaja rasa de la o portocala, o lingura lichior de portocale.
Mod de preparare: Se rumenesc migdalele intr-o tigaie fara grasime si se pun deoparte sa se raceasca. Ciocolata se rupe bucatele, se pune intr-o craticioara si se lasa sa se topeasca pe baie de apa. Apoi se lasa si ea sa se raceasca. Se amesteca bine untul (moale) cu zaharul si se adauga galbenusurile, migdalele prajite, ciocolata si sarea. Albusurile, batute spuma, se incorporeaza usor in aluat impreuna cu coaja de lamaie. Amestecul astfel obtinut se toarna intr-o forma de tort unsa (diametrul de 26 cm), se baga la cuptorul incins si se coace 45 de minute (180C). Se scoate prajitura din cuptor, se lasa putin sa se raceasca, se rastoarna si se pudreaza cu zahar farin. In frisca batuta se incorporeaza zaharul vanilat, coaja de portocala si lichiorul, se mai amesteca putin si se intinde peste tort.