Cosul cu targuieli

Redactia
Retete de toamna. Placinta cu ceapa si mere. Ingrediente (pentru 2 portii): 1/8 l zer, 20 g unt sau margarina, 200 g faina, 1/2 pachet drojdie uscata, 1/2 lingurita sare, 1/2 lingurita zahar, 300 g ceapa rosie, 50 g slaninuta (Bacon), 2 mere, 5 crengute de cimbru, 1/2 lingurita chimen, 2 oua, 100 g sm...

Retete de toamna

Placinta cu ceapa si mere
Ingrediente (pentru 2 portii):
1/8 l zer, 20 g unt sau margarina, 200 g faina, 1/2 pachet drojdie uscata, 1/2 lingurita sare, 1/2 lingurita zahar, 300 g ceapa rosie, 50 g slaninuta (Bacon), 2 mere, 5 crengute de cimbru, 1/2 lingurita chimen, 2 oua, 100 g smantana, sare, piper, grasime si putina faina pentru forma.
Mod de preparare: Se amesteca faina, drojdia, sarea si zaharul, se toarna deasupra zerul - putin incalzit - si se framanta bine. Se acopera aluatul si se lasa sa dospeasca 30 de minute. Intre timp, se curata ceapa, se taie in doua (pe lung) si pe urma jumatati de rondele. Se pune untul la incins si se caleste slaninuta taiata fasii. Se adauga ceapa si se caleste si ea circa 10 minute, amestecand din timp in timp.
Se spala merele, se taie in patru si se indeparteaza partea lemnoasa. Jumatate din ele se taie felii, jumatate bucatele mici. Se spala cimbrul, se rup frunzulitele si se incorporeaza impreuna cu chimenul si bucatelele de mar in ceapa calita. Ouale si smantana se bat bine si se gusta de sare si piper.
Se ia o forma rotunda (diametrul 18 cm), se unge, se infaineaza si se imbraca cu aluatul intins pe planseta, in asa fel incat sa acopere marginile. Se toarna compozitia in forma, se asaza deasupra feliile de mar si se toarna ouale cu smantana. Se baga placinta la cuptorul incins (200 grade C) si se coace circa 50 de minute (la 170 grade C).

Galuste din malai cu mancarica de rosii
Ingrediente (pentru 4 portii): Pentru galuste - 1/4 l lapte, 60 g unt, sare, 2 linguri ace de rozmarin pisat marunt, 120 g malai, un ou. Pentru mancarica - 1,5 kg rosii, 2 tulpini de telina, o ceapa, un catel de usturoi, 2 linguri untdelemn fin, 1/8 l zeama de legume (Knorr + apa), piper macinat.
Mod de preparare: Galustele. Se pune la fiert laptele cu 30 g unt, sare si 1/2 lingurita de ace de rozmarin. Cand da in clocot, se toarna malaiul in ploaie si se fierbe, amestecand intruna pana se desprinde de fundul cratitei. Se lasa putin sa se raceasca, se incorporeaza untul si se fac circa 12 galuste, care se fierb zece minute in apa cu sare.
Mancarica. Se oparesc rosiile, se curata de pielita si se taie in patru. Telina se taie rondele. Ceapa si usturoiul, curatate si tocate, se calesc putin, impreuna cu restul de rozmarin in uleiul incins. Se adauga rosiile si telina, se sting cu zeama de legume si se lasa sa dunstuiasca circa 10-15 minute. Apoi, se gusta de sare si piper. Galustele scurse se rumenesc in untul ramas (30 g), se asaza peste mancarica de rosii si se presara - dupa gust - cu putin rozmarin.

Peste cu telina la cuptor
(reteta frantuzeasca)

Ingrediente (pentru 4 portii): 4 pesti a 200 g (Biban, Rosioara, Caras), 3 cepe, un bulb de telina, o tulpina de telina, 2 linguri de malai, 2 linguri pesmet, 4 linguri ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare: Se incalzeste cuptorul la 180 grade C. Se curata si se taie ceapa pestisori, se curata telina si se taie cubulete, iar tulpina de telina se spala si se taie rondele. Se incinge uleiul (2 linguri) intr-o tigaie si se caleste ceapa, 5 minute, la foc mic. Se adauga telina, se calesc si ele inca zece minute, se sareaza, se pipereaza si se pun intr-o tava.
Se curata pestele, se zvanta, se da prin malai si se prajeste in ulei (o lingura), cate un minut pe fiecare parte. Se sareaza, se pipereaza si se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta. Se asaza in tava peste stratul de ceapa si telina, se presara cu pesmet, se baga la cuptor si se lasa circa 8 minute.

Snitele umplute
Ingrediente (pentru 2 portii):
2 felii subtiri de carne de porc (a 120 g), sare, piper, 2 fileuri de peste afumat si dezosat (a 30 g), cateva felii de cascaval moale nesarat (circa 120 g), o crenguta rozmarin, 2 lingurite unt topit, 1/8 l zeama de carne de vita (Knorr + apa), 2 linguri otet aromat, o lingurita miere, 1/2 lingurita ulei.
Mod de preparare: Se spala carnea, se zvanta, se sareaza si se pipereaza. Peste jumatate din fiecare bucata se asaza un fileu de peste, cateva felii de cascaval si cate un sfert din acele de rozmarin. Se pliaza carnea in doua, se fixeaza cu scobitori si se prajeste in untul bine incins, circa 7 minute pe fiecare parte. Peste grasimea din tigaie se toarna zeama de carne si otetul, se lasa sa dea cateva clocote, se adauga sare, piper, miere si acele de pin (ramase), rumenite in uleiul incins. Sosul astfel preparat se serveste cu snitelele fierbinti.

Dulciuri
Briose cu prune


Ingrediente (pentru 12 bucati): 100 g unt, 150 g zahar, 3 oua, 225 g faina, 3 lingurite praf de copt, o lingura coaja de portocala glasata (taiata cubulete), 2-3 linguri suc sau lichior de portocale, grasime pentru uns formele, 24 de prune care se desfac de pe samburi (circa 600 g), 3-4 linguri de zahar (pentru presarat deasupra).
Mod de preparare: Se freaca spuma untul cu zaharul, dupa care se incorporeaza mai intai ouale si o lingura de faina si pe urma restul de faina, praful de copt, coaja si zeama sau lichiorul de portocale.
Se spala prunele, se desfac si li se scot samburii. Cu jumatate din aluatul preparat se umplu 12 forme de briose (unse in prealabil), peste aluat se pun cate doua jumatati de pruna (in fiecare forma), se acopera cu aluatul ramas si deasupra se asaza alte doua jumatati de pruna. Se incinge cuptorul si se coc briosele circa 15 minute la 170 grade C (la jumatatea timpului de coacere se pot acoperi cu hartie de pergament). Putin inainte de a le scoate din cuptor, se presara peste fiecare cate-o lingurita de zahar.