Forma maxima

Redactia
Vreti sa stiti secretul frumusetii si-al tineretii?. Sala de gimnastica va asteapta!. Se spune adesea ca frumusetea se mosteneste. Adevarat! Dar ea se pierde, la fel cum s-a mostenit. Multe femei si barbati mai putini frumosi din nastere izbutesc sa ii depaseasca pe cei haraziti de la natura cu nuri,...

Vreti sa stiti secretul frumusetii si-al tineretii?

Sala de gimnastica va asteapta!

Se spune adesea ca frumusetea se mosteneste. Adevarat! Dar ea se pierde, la fel cum s-a mostenit. Multe femei si barbati mai putini frumosi din nastere izbutesc sa ii depaseasca pe cei haraziti de la natura cu nuri, ingrijindu-si sanatatea si forma fizica. Printre metodele folosite de ei cu mult succes, la loc de frunte se afla Miscarea. De fapt, ea sta la baza tuturor lucrurilor: pamantul se misca, lumea se misca, chiar si timpul se misca, tarandu-ne dupa el... Ideal este sa stim sa i-o luam inainte, sa nu-l lasam sa-si puna amprenta pe noi.

De-a lungul anilor, in "Formula As" v-am prezentat numeroase exercitii de slabire sau de intretinere care pot fi facute acasa. Dar cati dintre noi facem miscare in mod organizat, la o sala de sport? Dupa ‘89, au aparut si in Romania - dupa modelul tarilor civilizate - complexe de sanatate. Denumiri ca "fitness", "body-building", "gimnastica aerobica" fac parte din limbajul cotidian. Pentru femeile preocupate de felul in care arata, avantajul salilor de intretinere fizica este major: ele iti impun un regim sistematic de gimnastica si miscare si, pe deasupra, sunt deservite de specialisti. In incercarea de a va ajuta sa atingeti mai repede forma maxima, va prezentam ca model doua complexe bucurestene de sanatate, urmand ca cititoarele noastre din tara, odata convinse, sa le aleaga pe cele din localitatile lor.

Un nume predestinat: "Mona Lisa"

Situat in plin centru al Bucurestiului (Piata Victoriei), Salonul "Mona Lisa" va asteapta cu o sala de fitness, o sala de gimnastica aerobica, cabinet de masaj, sauna (atat colectiva, cat si individuala), aparat de bronzat cu ultraviolete, precum si cu un barulet foarte bine aprovizionat cu apa minerala si bauturi racoritoare, atat de necesare dupa efortul fizic. Toate salile sunt dotate cu aer conditionat. Dar mai multe detalii ne furnizeaza d-na Mihaela Suciu, responsabila unitatii.

- In atingerea formei maxime, prezenta specialistilor e absolut necesara. Beneficiati si dvs. de sprijinul lor?

- Avem doi profesori la sala de fitness, deocamdata doar o profesoara la gimnastica aerobica, doua maseuze, o persoana care se ocupa de sauna si de aparatul cu ultraviolete. Prezenta "profesorului" de fitness este obligatorie, mai ales cand esti incepator. Trebuie sa fie cineva langa tine care sa-ti arate ce ai de facut, pentru ce grupe de muschi sa lucrezi, sa-ti prezinte toate functiunile aparatelor, sa te invete sa lucrezi corect ca sa nu-ti soliciti prea tare corpul. Avem aparate moderne, complexe, pe care pot lucra foarte bine si un copil si un culturist. In general, femeile au mai multa nevoie de ajutor la inceput, dar sunt foarte ascultatoare, spre deosebire de barbati. Barbatii, mai ales adolescentii, vin la sala de forta si incep sa faca ce au vazut la televizor, in filme. In dorinta lor de a-si dezvolta musculatura cat mai repede, copiaza programul de antrenament al lui Jean-Claude Van Damme inca din prima sedinta, intrecandu-se intre ei, care ridica greutati mai mari. Dar ei uita sau probabil nu stiu ca aceste "pachete de muschi" au ajuns asa dupa ani de antrenamente serioase. Nimic nu se face dintr-o data. Si aici intervine profesorul. Aparatele la care se lucreaza cu greutati pot fi periculoase, deoarece ridicarea de greutati necorespunzatoare constitutiei persoanei respective poate duce la vatamari ale coloanei vertebrale, rupturi musculare, ca sa nu mai spun ce se poate intampla daca iti scapi pe picior 50 de kilograme...

- Cine sunt clientii dvs.?

- Vin persoane care vor sa slabeasca, care vor sa se ingrase, care vor sa se intretina, sa-si lucreze muschii, sportivii de performanta, culturistii. Ca varsta, vin de la elevi si studenti pana la persoane de varsta a treia. Chiar am o admiratie deosebita pentru aceste persoane: se misca foarte bine si nu-si arata varsta.

- Faceti si gimnastica recuperatorie?

- Practic, nu facem. Dar daca un doctor recomanda unui pacient sa faca gimnastica pentru o anumita parte a corpului, avem aparate pentru toate tipurile de muschi.

- Deci, cititorii nostri, indiferent de varsta si probleme, au toate motivele sa vina la salonul dvs....

- Absolut. Pe langa cele de mai sus, mai trebuie adaugat ca avem garderoba, cabine de schimb, seifuri in care pot fi tinute lucrurile de valoare, dusuri (le punem la dispozitie clientilor nostri si prosoape, halate si papuci). De asemenea, atmosfera este foarte primitoare: in toate saloanele este muzica, iar noi - personalul - incercam sa-i facem pe clienti sa se simta cat mai bine, sa nu fie complexati. Salile nu sunt foarte mari, conferindu-ti o oarecare intimitate. De aceea, intre clienti se leaga prietenii, toti se cunosc, se ajuta, se incurajeaza.

Argument

Mihai Stancu (insotitor de zbor): "In meseria mea, aspectul fizic este foarte important. Trebuie sa arat bine, dar si sa fiu mereu vesel, bine dispus. De aceea, imbin utilul cu placutul, necesitatea cu relaxarea. Vin la aceasta sala de aproximativ trei ani. Imi place aici: personalul este prietenos, atmosfera superba, instructorii sunt competenti si stiu exact de ce ai nevoie. La inceput, Dan (unul dintre instructori) mi-a facut un program de lucru strict. Pur si simplu mi-a scris pe o hartie ce am de facut. Cu timpul, organismul meu a reactionat, exercitiile erau din ce in ce mai complexe, iar acum am ajuns sa-mi cunosc foarte bine propriul corp, sa-mi dau seama singur ce exercitii imi trebuie. Vin aici de cate ori imi permite programul, iar cand plec, sunt atat de plin de energie, incat am impresia ca pot muta muntii din loc!".

Date tehnice

Salon "Mona Lisa" - Piata Victoriei (langa Brd), tel. 650.49.33.

Program: luni - vineri: 8.00 - 21.00; sambata: 8.00 - 14.00

Preturi: Sala de fitness - o sedinta (1 1/2 ora) = 35.000 lei; abonament pentru opt sedinte = 250.000 lei; abonament 12 sedinte = 350.000 lei; Gimnastica aerobica - o sedinta (o ora) = 33.000 lei; abonament pentru opt sedinte = 220.000 lei; abonament pentru 12 sedinte = 310.000 lei; Masaj - general = 135.000 lei; partial = 64.000 lei; Sauna - colectiva = 35.000 lei; individuala = 35.000 lei; Ultraviolete (15 minute) = 35.000 lei.

"Tora Club"

Cand gimnastica aerobica este regina

Intr-o alta zona a Capitalei - Manastirea Casin - functioneaza cu reputatie buna "Tora Club". Desi nu are amploarea primului club prezentat, gasim aceeasi atmosfera destinsa si acelasi spirit de echipa. Si aici instructorii sunt prezenti in sala de fitness, ajutandu-si "elevii". Dar mandria acestui club este gimnastica aerobica si dansul: exista patru profesoare care va pot indruma pasii. Una dintre ele - domnisoara Dana Burtan - a avut amabilitatea sa ne raspunda la cateva intrebari.

- Ce rol ar trebui sa joace gimnastica aerobica in viata unei femei?

- Gimnastica aerobica ar trebui sa fie o constanta in viata oricarei femei. Toti ne dorim ca pe langa doborarea kilogramelor in plus si a celulitei - lucruri de care, in general, femeile sunt complexate - sa ne schimbam in bine metabolismul, sa avem alt tonus. Tonusul, moralul, totul este un echilibru. Dupa o zi obositoare de munca, o ora de gimnastica iti redeschide pofta de viata, te face sa te simti alt om. Programul meu de gimnastica aerobica este complex, progresiv, incepand de la simplu la complicat, astfel incat sa poata fi urmat atat de incepatori, cat si de avansati. Miscarile, insotite de muzica, cuprind si o latura artistica, armonie, gratie, lucruri de care o femeie are mare nevoie. E adevarat ca mai mult femeile apeleaza la gimnastica aerobica, dar avem si barbati care fie vor sa dea jos kilogramele in plus, fie isi doresc o nota mai gratioasa a tinutei. Fiind si coregraf, am destule notiuni ca sa pot combina exercitiile fizice pe un ritm, sa le dau o nota artistica, dar in acelasi timp sa lucreze toata masa musculara. Modul meu de lucru a avut si are in continuare rezultate. Elevele mele sunt foarte fericite cand isi pot permite sa cumpere anumite piese de vestimentatie pe care, pana atunci, le admirau doar in vitrina (silueta nepermitandu-le sa le cumpere) sau cand mai strang cureaua de la pantaloni cu inca o gaura...

- Ce le recomandati femeilor: sala de forta (fitness) sau gimnastica aerobica? Multe femei cred ca fitnessul dezvolta prea tare muschii.

- Denumirea de "sala de forta" te face sa te gandesti la barbati gen Stallone si femei gen Xena. Nu e chiar asa. Aparatele existente intr-o sala de forta contin greutati. Daca greutatile cu care se lucreaza nu sunt prea mari, ele nu fac altceva decat sa arda grasimile si sa le transforme in masa musculara. Cel mai bun exemplu il constituie manechinele, care petrec cel putin 1-2 ore pe zi in sala de fitness. Deci, nu as putea spune care din cele doua metode e mai indicata pentru o femeie: eu le recomand pe amandoua. Dar as putea evidentia niste deosebiri intre ele. Spre deosebire de aerobic, fitness-ul este mai greoi. La aerobic efortul este sustinut, continuu, la fitness se lucreaza pe serii, deci cu mici pauze. La aerobic se lucreaza cu tot corpul, pe cand la fitness ai posibilitatea sa-ti alegi exercitii pentru o anumita parte a corpului. Fiecare poate decide intre cele doua, le poate chiar combina, important e sa faca ceva, sa se miste.

Pe langa aerobic, "Tora Club" mai are o sala de fitness, cabinet de masaj, sauna colectiva. De asemenea, mai ofera lectii de dans modern si de societate (atat pentru copii, cat si pentru adulti) si lectii de karate.

Argument

Luminita Dumitrescu (asistenta de terapie intensiva): "Stau cate 7-8 ore pe zi in sala de operatii, am o predispozitie ereditara pentru varice si eram si supraponderala. Vin la aceasta sala de jumatate de an. La inceput, am fost dezamagita: combinam sala de fitness cu aerobicul si, fiind un efort prea mare, plecam acasa daramata. Dar incet-incet am invatat sa-mi dozez efortul, mi s-a schimbat metabolismul si am inceput sa slabesc. Le recomand tuturor femeilor miscarea, pentru ca trebuie sa fie frumoase la orice varsta".

Date tehnice

"Tora Club" - B-dul Marasti nr. 26 (vizavi de Institutul Agronomic).

Orar - luni-vineri: 10.00 - 21.00; sambata: 10.00 - 14.00.

Preturi: Gimnastica aerobica - o sedinta (o ora) = 25.000 lei; abonament 8 sedinte = 90.000 lei; abonament 12 sedinte = 125.000 lei. Exista posibilitatea de abonamente combinate (ex.: aerobica + fitness + sauna). Elevii si studentii beneficiaza de reduceri.

Andreea Ionescu