Pe scurt

Redactia
La targ, cu pantalonii rupti. Oricat s-ar stradui politicienii si unii ziaristi "independenti" sa cosmetizeze povestea cu imaginea Romaniei, nu putem fi perceputi de straini ca o tara normala, daca ne prezentam oriunde cu "pantalonii rupti in fund". Este si cazul celei de-a 51-a e...

La targ, cu pantalonii rupti

Oricat s-ar stradui politicienii si unii ziaristi "independenti" sa cosmetizeze povestea cu imaginea Romaniei, nu putem fi perceputi de straini ca o tara normala, daca ne prezentam oriunde cu "pantalonii rupti in fund". Este si cazul celei de-a 51-a editii a Targului International de Carte de la Frankfurt, care se va desfasura in intervalul 13-18 octombrie.

Ministerul Culturii este nevoit sa astepte o rectificare de buget pentru a-si putea permite sa participe la aceasta manifestare de anvergura; banii stransi pana acum provin din sponsorizari. Bugetul necesar participarii este de 350 de milioane de lei. Asta pentru a putea avea si umple un spatiu de doar 40 de metri patrati (fata de cei 60, primiti la editia precedenta)! Pentru editia din acest an, Ministerul va acorda o atentie deosebita productiei de carte in limba maghiara si editurilor unde aceasta literatura vede lumina zilei: "Kriterion" , "Mentor" etc. La standul nostru, va fi si o mica expozitie de portrete ale scriitorilor romani.

O comparatie cu Ungaria spune multe: participarea vecinilor nostri la numita manifestare costa aproximativ 2,5 milioane dolari, platiti de guvernul de la Budapesta. E drept, literatura maghiara (care va fi expusa pe 6400 metri patrati!) reprezinta tema centrala a Targului International. Pentru a se prezenta cum trebuie, Ungaria se pregateste din 1995! Este prima tara fosta comunista care a primit statutul de invitat de onoare al targului. In anul 2000, invitat de onoare va fi Polonia. Romaniei ii va veni randul la... "sfantul asteapta", si asta nu din pricina "capitalistilor feroce", ci din cauza noastra. Singurul produs romanesc de anvergura, cultura, e falimentata... de la Guvern.

Claudiu Ionescu