Cosul cu targuieli

Redactia
Bucatarie italiana. Viva Toscana!. E suficient sa-ti pui in farfurie o portie de macaroane gatite a la Italia si viata prinde parfum. Retetele lor sunt facute cu soare si cu arome care te-nnebunesc. Secretul lor? Sufletul meridional si placerea de a gati.. Macaroane cu piept de pui si ardei. (Tortiglio...

Bucatarie italiana

Viva Toscana!

E suficient sa-ti pui in farfurie o portie de macaroane gatite a la Italia si viata prinde parfum. Retetele lor sunt facute cu soare si cu arome care te-nnebunesc. Secretul lor? Sufletul meridional si placerea de a gati.

Macaroane cu piept de pui si ardei
(Tortiglioni con pollame e peperoni)
Ingrediente:
2 ardei verzi si 2 ardei rosii (in total 400 g), 350 g rosii, o ceapa, un catel de usturoi, 350 g piept de pui, 500 g macaroane scurte, sare, 3 linguri de untdelemn de masline, piper, 1/2 legatura de busuioc verde.
Mod de preparare: Se coc ardeii pe plita, se inabusa intr-un vas cu capac, se curata de pielita, apoi se taie in doua si li se scot cotoarele si semintele. Se spala rosiile, li se scot capacelele, se taie in doua si se curata de seminte. Si ardeii copti si rosiile se taie in cubulete mici. Se curata ceapa si usturoiul. Ceapa se toaca, usturoiul se da pe razatoarea mica.
Pieptul de pui se spala, se usuca, apoi se taie in bucatele mici.
Se pun macaroanele la fiert in apa cu sare, apoi se strecoara. Cat fierb, se caleste carnea in uleiul incins, impreuna cu ceapa si usturoiul. Se adauga ardeii si rosiile si se lasa sa fiarba pe foc mic 5 minute. Se gusta de sare si de piper, apoi se adauga busuiocul verde tocat. Se serveste sosul peste macaroane (fierte mai tari, cum spun italienii "al dente").

Spaghete cu sardele, masline si capere
(Spaghetti alla Puttanesca)
Ingrediente (pentru 4 portii):
o conserva cu fileuri de sardele (50 g), 2 catei de usturoi, 100 g masline negre, o lingura de capere, o cutie de rosii decojite (rosii mici, alungite, se gasesc in comert, importate chiar din Italia), sare, piper, 400 g spaghete, cate o legatura de patrunjel si busuioc verde.
Mod de preparare: Se scurg fileurile de sardele de ulei si se toaca marunt. Se curata usturoiul si se toaca. Maslinele se curata de samburi si se taie in patru. Se scurg caperele. Se caleste usturoiul in untdelemn fierbinte, apoi se adauga sardelele si se sfarama cu furculita. Se adauga si rosiile cu zeama cu tot si se lasa totul la fiert, pe flacara mica, vreme de zece minute, intr-o craticioara fara capac. Se adauga maslinele si caperele si se mai lasa la fiert vreme de 20 de minute, de data asta cu capac.
Separat, se fierb spaghetele in apa cu sare. Se strecoara si se amesteca bine cu sosul de sardele. Se presara cu busuioc si patrunjel tocat.

Macaroane cu vinete
(Pasta con melanzane)
Ingrediente (pentru 4 portii):
3 vinete mijlocii, 2 catei de usturoi, 2 linguri de untdelemn de masline, o conserva de rosii cojite (400 g), sare, piper, o legatura de busuioc verde, ulei pentru prajit, 300 g macaroane (la alegere), 250 g branza de oi, 80 g cascaval ras.
Mod de preparare: Se curata vinetele, se spala, se taie pe lung in felii de circa 1 cm latime. Se sareaza si se lasa sa stea 30 de minute. Intre timp, se curata usturoiul si se caleste asa intreg, apoi se scoate. Se baga in cratita tomatele si se lasa sa fiarba 15 minute, cu sare si cu piper. Se rup frunzulitele de busuioc si se baga in rosii.
Feliile de vinete se usuca intr-un servet, apoi se prajesc, una dupa alta, in ulei incins, vreme de 3 minute pe fiecare parte.
Se fierb macaroanele, se strecoara. Branza telemea se taie in cubulete si se amesteca cu macaroanele si cu o treime din sosul de rosii. Se ia o forma rezistenta la foc si se pun in ea trei linguri de sos de rosii, iar deasupra se asaza jumatate din vinetele prajite. Peste ele se toarna macaroanele, iar deasupra se pun vinetele ramase. Se toarna sucul de rosii ramas, se presara cascavalul ras si se baga vasul in cuptor la treapta 3 (aragaz). Se lasa o jumatate de ora.

(Toate retetele se potrivesc de minune cu un paharel de vin rosu.)

Dulciuri De Sezon

Prajitura cu mere si scortisoara
Ingrediente (pentru 6 persoane):
5 mere mari acrisoare, o portocala netratata, 125 g faina + 2 lingurite in plus, 125 g nuci rase (pe razatoarea mica) sau macinate, 5 oua, 200 g unt inmuiat + o lingurita in plus, 2 lingurite de smantana proaspata, 240 g zahar + o lingurita in plus, un pachetel de zahar vanilat, un pachetel de praf de copt, 2 linguri de rom, o lingurita rasa de praf de scortisoara.
Mod de preparare: Ungeti cu unt o forma de prajituri si bagati-o 15 minute la frigider. Pudrati-i interiorul cu doua lingurite de faina amestecate cu o lingurita de zahar.
Porniti cuptorul.
Preparati aluatul: amestecati untul inmuiat dinainte cu zaharul si cu zaharul vanilat pana cand se transforma in crema. Adaugati ouale, unul cate unul. (Asteptati pana ce amestecul devine neted si cremos, inainte de a pune celalalt ou.) Incorporati smantana, romul, nucile macinate sau date pe razatoarea mica, praful de copt amestecat cu faina, scortisoara si coaja de portocala rasa fin.
Curatati merele. Taiati-le in sferturi. Scoateti-le casuta si semintele. Taiati-le in feliute foarte subtiri. Adaugati-le in compozitie si amestecati repede.
Varsati amestecul in forma, bagati-o la cuptor si lasati-o sa se coaca 45-50 de minute. Cand prajitura e coapta, scoateti-o din forma si lasati-o sa se raceasca pe un gratar. Se poate adauga si frisca.

Budinca cu branza de vaci si fructe
Ingrediente (pentru 4 persoane):
600 g mure (proaspete sau congelate), 4 banane, 6 portocale, 6 linguri de zahar, 6 oua, 500 g branza de vaci, coaja rasa de la doua lamai, 2 pachetele de zahar vanilat, un varf de cutit de sare, 2 linguri de gris, 2 lingurite de zahar pudra, grasime pentru forma.
Mod de preparare: Se unge un vas rezistent la foc cu unt, apoi se pun murele, bananele cojite si taiate bucati, portocalele curatate de coaja si de pielita alba si taiate felii (intai se desfac in doua, apoi jumatatile se taie in 6-7 bucati), o lingura de zahar.
Se sparg ouale si se despart galbenusurile de albusuri. Se amesteca galbenusurile, branza, coaja rasa de lamaie, zaharul ramas, zaharul vanilat, sarea si grisul. Albusurile se bat spuma si se incorporeaza in compozitie. Se intinde crema de branza peste fructele din vas. Se baga la cuptor si se coace 20 de minute.