Strabunica stie tot

Redactia
Daca aveti musafiri. Paharele se pun in fata farfuriei, de la stanga la dreapta, in ordinea marimii lor. In stanga paharul de apa, apoi paharul de vin, paharul de tuica, in fine, cupa de sampanie, usor retrasa.. Farfuriile - Evitati vasele cu desene prea incarcate. Preferati modelele clasice, care s...

Daca aveti musafiri

Paharele se pun in fata farfuriei, de la stanga la dreapta, in ordinea marimii lor. In stanga paharul de apa, apoi paharul de vin, paharul de tuica, in fine, cupa de sampanie, usor retrasa.

Farfuriile - Evitati vasele cu desene prea incarcate. Preferati modelele clasice, care se potrivesc cu toate imprejurarile. Farfuria pentru aperitive, mai mica, se pune peste farfuria de felul doi, mai mare. Farfuriile murdare se iau de la masa numai prin partea dreapta a musafirului, iar cele curate se asaza intotdeauna prin partea stanga.

Farfuriile de supa nu se pun niciodata pe masa de la inceput. Ele se asaza pe o etajera sau o masuta alaturata si sunt aduse la masa numai dupa ce-au fost umplute. (Nu puneti niciodata mai mult de doua polonice de supa intr-o portie.)

Tacamurile se pun in ordinea folosirii lor. La dreapta farfuriei cutitul, la stanga furculita (daca serviti si supa, lingura se pune in dreapta cutitului). Lingurita sau cutitul de branza se pune intre farfurie si pahar, cu coada orientata spre dreapta.

Servetelele se pliaza in patru si se asaza in stanga furculitei.

Invitatii - Stapanul si stapana casei se asaza fata in fata, la un capat si altul al mesei, sau la mijlocul ei. Invitatul de onoare se asaza in dreapta stapanei casei. Daca aveti ca invitati si copii, faceti-le o masa separata. Se vor simti si adultii, si ei, mult mai bine.

Florile - Evitati sa daruiti buchete enorme de flori. Preocupata de indatoririle mesei, gazda nu va avea timp sa le puna in apa. De bon ton este sa trimiteti florile inainte, cu cateva cuvinte scrise pe o carte de vizita.