Cosul cu targuieli

Redactia
Bucatarie de toamna. Melancolia gradinilor incercaneaza anotimpul. Ultimele rosii, zgribulite pe vrejuri, spera sa fie vazute si duse in casa inainte de caderea brumelor lui noiembrie. Mai bine laudate in farfurie, decat inlemnite de frig. Pana la vara viitoare o sa le ducem dorul, dragutele, fiindc...

Bucatarie de toamna

Melancolia gradinilor incercaneaza anotimpul. Ultimele rosii, zgribulite pe vrejuri, spera sa fie vazute si duse in casa inainte de caderea brumelor lui noiembrie. Mai bine laudate in farfurie, decat inlemnite de frig. Pana la vara viitoare o sa le ducem dorul, dragutele, fiindca rosiile de sera (cele mai multe turcesti), care au si inceput sa inlocuiasca rosiile taranesti in piete, n-au nici aroma, nici gust. Asadar, sa le gatim pentru ultima data si sa le spunem la revedere in mileniul viitor

Rosii la cuptor cu sunca si telemea
Ingrediente (pentru 4 persoane):
200 g sunca afumata (muschi filŽ sau sunca de Praga), 700 g rosii, 250 g telemea, un ardei gras, 3 linguri de untdelemn de masline, sare, piper, 4 lingurite de ierburi aromate (cimbru, rosmarin, nucsoara, salvie).
Mod de preparare:
Porniti cuptorul. Taiati muschiul file sau sunca in felii mai groase, de circa 3/5 cm. Spalati rosiile si taiati-le capacelul. Taiati-le in felii groase pe toata latimea lor. Taiati telemeaua in felii mai grosute de circa 7/7 cm. Spalati si taiati ardeiul felii subtiri.
Luati patru forme rezistente la foc (cu diametrul de circa 12 cm) sau o forma mare de budinca si ungeti-le cu untdelemn. Puneti pe fund un rand de sunca, asezati deasupra o treime din feliile de rosii. Sarati si piperati. Formati alt strat din restul de sunca, ardeiul taiat si inca un sfert din rosii, puneti deasupra feliile de telemea. Ultimul strat sa fie din felii de rosii. Sarati, piperati si presarati toate verdeturile aromate, faramitate marunt. Turnati deasupra untdelemnul ramas. Bagati vasul la cuptor, pe raftul al doilea, vreme de 25 de minute. Se serveste fierbinte, cu paine de secara sau paine neagra.

Supa de rosii cu broccoli si cabanos
Ingrediente (pentru 4 persoane):
500 g rosii, 600 g broccoli, o ceapa rosie, 2 catei de usturoi, 4 linguri de untdelemn, 1,5 l apa fiarta cu Vegeta sau Delikat, 1/2 legatura patrunjel, sare, 350 g cabanos, piper macinat.
Mod de preparare:
Se oparesc rosiile si se curata de pielita, taindu-li-se si capacelul, apoi se taie fiecare in bucati (8-10). Se curata broccoli, se spala si se desfac in buchetele (precum conopida). Se curata ceapa si usturoiul si se toaca marunt. Se calesc in ulei incins, pana ce devin transparente. Se adauga broccoli si se lasa sa se caleasca usor, apoi se toarna apa fiarta cu Vegeta sau Delikat si se lasa oala sa fiarba pe flacara mijlocie vreme de 5 minute. Se adauga rosiile si se mai lasa sa fiarba 5 minute. Intre timp, se spala patrunjelul si se toaca marunt. Se taie cabanosul in bucati de 1-2 cm, se prajeste usor, se scurge de grasime si se pune in supa fierbinte. Se gusta de sare, piper, se adauga patrunjelul tocat.

Salau (sau cod) cu rosii
Ingrediente (pentru 4 persoane):
800 g fileuri de salau sau cod (dezosate), 5 rosii, un fir de busuioc, 2 linguri de alune pisate, 80 g masline negre fara samburi, 2 linguri de stafide, un fir de marar, 100 ml vin alb sec (o jumatate de pahar), 4 linguri de untdelemn fin, sare, piper.
Mod de preparare:
Puneti stafidele sa se inmoaie in putin vin alb. Porniti cuptorul.
Prajiti alunele zdrobite intr-o tigaie de teflon, fara grasime si avand grija sa nu se arda.
Opariti rosiile, curatati-le de pielita si de seminte, taiati-le in bucatele mici.
Spalati fileurile de peste, taiati-le in bucati (ca pentru tocanita), sarati-le. Puneti-le intr-un vas de yena si acoperiti-le cu rosiile taiate. Presarati deasupra alunele prajite, maslinele fara samburi, stafidele si busuiocul tocat. Adaugati firul de marar. Turnati deasupra untdelemnul si vinul cu stafidele inmuiate. Sarati si piperati abundent. Bagati vasul la cuptor si lasati-l vreme de 15 minute. Serviti mancarea fierbinte, acompaniata de cartofi natur sau mamaliguta.

Medalioane de vinete cu rosii si Mozzarella (sau cascaval)
Ingrediente (pentru 4 persoane):
2 vinete frumoase, 4 rosii, 4 catei de usturoi, o ceapa, doi bulgari de Mozzarella (pe piata se vinde Mozzarella romaneasca, fabricata la Targu-Mures) sau 500 g cascaval moale, o lingurita de nucsoara rasa, 5 linguri de untdelemn de masline, sare, piper, 2 fire de tarhon verde sau uscat.
Mod de preparare:
Se oparesc rosiile, se curata de pielita, se taie in doua si li se scot semintele. Se toaca in bucati mai mari. Se curata usturoiul si se da pe razatoarea mica. Intr-o cratita cu fundul drept, se pune untdelemnul la incins si se calesc ceapa si usturoiul pana devin sticloase. Adaugati rosiile tocate si tarhonul tocat sau faramitat, puneti sare, piper si lasati sa mijoteasca 15 minute.
Porniti cuptorul. Intre timp, spalati vinetele si stergeti-le cu un stergar. Taiati-le in felii regulate (cam de 1,5 cm grosime). Ungeti-le cu untdelemn de masline pe ambele parti. Bagati-le la cuptor pe un gratar antiadeziv (tava de teflon) si lasati-le sa se rumeneasca 5 minute pe ambele parti. Puneti pe fiecare felie de vanata o felie de Mozzarella sau cascaval, iar deasupra puneti tocatura de rosii. Bagati-le din nou la cuptor 5 minute. Cand le serviti, presarati-le cu nucsoara rasa.

Dulciuri

Prajitura cu ciocolata si smochine

Ingrediente (pentru 8 sau 10 persoane): 600 g ciocolata, 350 g smochine, 350 g unt + 50 g unt pentru uns forma, 6 oua, 150 g zahar tos, 100 g faina, un plic de praf de copt.
Mod de preparare:
Porniti cuptorul. Topiti untul si ciocolata rupta in bucatele intr-un vas asezat pe baie de aburi. Spargeti ouale si separati albusurile de galbenusuri.
Amestecati galbenusurile cu ciocolata topita si cu zaharul tos, cu faina si praful de copt. Bateti spuma albusurile si incorporati-le usurel in compozitie.
Tapetati o forma de prajituri cu hartie de pergament unsa cu unt. Varsati jumatate din compozitie, adaugati smochinele taiate in doua si acoperiti-le cu restul preparatului. Bagati la cuptor vreme de 45 de minute, la treapta doi (aragaz). Lasati prajitura sa se raceasca bine, inainte de a o servi.