Pe scurt

Redactia
Targul International de Carte din Bucuresti. "Gaudeamus" si nu prea.... An de an, targurile internationale de carte organizate in Romania dau seama de faptul - imbucurator - ca, in ciuda atator poveri financiare, o mana de intelectuali entuziasti - editorii - continua cu abnegatie si devotament sa cin...

Targul International de Carte din Bucuresti

"Gaudeamus" si nu prea...

An de an, targurile internationale de carte organizate in Romania dau seama de faptul - imbucurator - ca, in ciuda atator poveri financiare, o mana de intelectuali entuziasti - editorii - continua cu abnegatie si devotament sa cinsteasca - asa cum se cuvine - Cartea, Cultura.

Targul de Carte de anul acesta, "Gaudeamus" (sa ne bucuram!), subintitulat "Carte de invatatura", a fost insa (cel putin pentru participanti) prilej si de intristare.

Mai intai, preturile de participare piperate, fixate de organizatori (S.C. Romexpo S.A., Societatea Romana de Radiodifuziune si Editurile "All") i-au facut pe multi editori - romani si straini - sa nu se mai prezinte. (Este trist ca un grup de editori - Editurile "All" - au participat cu seninatate la jecmaneala confratilor lor.)

Iata insa ca nici ministrii, obligati de functie sa participe la deschiderea targului, nu au fost mai decenti. Este o rusine ca la o astfel de manifestare spirituala, ministrul culturii, Ion Caramitru, sa nu participe, iar ministrul educatiei, Andrei Marga, sa apara ca o Cenusareasa, strecurandu-se printre participanti. Este foarte trist ca, in cei zece ani de dupa decembrie "89, un ministru nu are inca habar de ceea ce inseamna "profesionalism" si "raspundere". Pe mormintele unor anonimi eroi, care nu aflasera ca joaca un rol tragic atunci, in decembrie "89, o gramada de "descurcareti" si-au instalat fotoliile comode. Aroganta, sfidatoarea indiferenta si "micile aranjamente" ii caracterizeaza pe majoritatea "oamenilor politici" de astazi.

Negand, parca, aceasta trista evidenta, Constantin Dudu Ionescu, ministrul de Interne, a onorat cu prezenta deschiderea targului. Un gest care merita aplaudat.

Lipsa de organizare este, si ea, batatoare la ochi. In prima zi, seara, nu venisera inca programele urmatoarelor lansari - nu exista un plan amplu al expozitiei, cu indicarea standurilor etc. etc. Totul pare facut in graba, totul pare improvizat.

Un singur lucru este demn de toata lauda: munca editorilor, bogatia de titluri, calitatea operelor editate, estetica volumelor. De aceea, cred, un asemenea efort cerea un mai mare respect din partea oficialitatilor.

Dar, asa cum Presedintia este plina de reprezentanti ai "Solidaritatii Studentesti", in vreme ce studentii isi striga de-a surda necazul, bruftuluiti si inghiontiti de Politie, de vreme ce stiinta este surghiunita de oameni de stiinta din Guvern si Parlament, de vreme ce teatrele asteapta sa dispara, iar actorii sunt umiliti si dispretuiti, iar spitalele au devenit o rusine nationala, nu este de mirare ca cel mai bun "prieten al Omului", Cartea, este aruncata la cosul de gunoi de catre oficialitatile "postdecembriste", coplesite de "misiunea" lor istorica.

Sanda Anghelescu