Spectator

Redactia
O lectie de presa, tinuta de adolescenti. Elevii Si Ziarele Romanesti. - Ce ziare (reviste) cititi? - De ce?. Un sondaj de opinie printre tinerii cititori ai presei romanesti actuale ar trebui sa puna pe ganduri frontul jurnalismului romanesc. Adolescentii de azi sunt maturii de maine, iar optiunile lo...

O lectie de presa, tinuta de adolescenti

Elevii Si Ziarele Romanesti

- Ce ziare (reviste) cititi? - De ce?

Un sondaj de opinie printre tinerii cititori ai presei romanesti actuale ar trebui sa puna pe ganduri frontul jurnalismului romanesc. Adolescentii de azi sunt maturii de maine, iar optiunile lor se formeaza acum. In zona presei, ele sunt de-a dreptul catastrofale. Cu mult mai inteligenti decat inclinam sa ii credem, neamestecati in jocurile de interese ale mass-media romanesti, ei citesc ziarele cu "cap limpede" absolut, detectand rapid falsurile, exagerarile, compromisurile profesionale. Rezultatul? Articolele politice, economice si uneori chiar si cele cu continut social sunt excluse din start de pe lista lor de lecturi, sub eticheta de mincinoase. Scandalurile politice nu intereseaza pe nimeni, iar despre nivelul scazut al economiei, tinerii isi dau seama si singuri ca e... la pamant. Ce le place? Revistele de profil (muzica, informatica, cinema), publicatiile de tip magazin pentru informatiile lor variate, dar mai ales presa care... urmeaza s-apara, cand jurnalismul romanesc se va reforma radical. Fara pretentii stiintifice, scurta ancheta realizata pentru "Formula As" de o eleva din clasa a Xii-a de la Liceul "Cervantes" din Bucuresti deschide o perspectiva extrem de interesanta asupra raporturilor dintre presa actuala si adolescenti.

Mihai Grigorescu,
clasa a Xii-a, matematica-biologie

"Urasc politica. Cred ca jurnalismul de astazi distorsioneaza realitatea"

"Citesc in general reviste legate de informatica si de lumea televiziunii, pentru ca imi plac foarte mult aceste domenii. Nu am chiar o idee exacta despre cum ar trebui sa arate o publicatie ideala, dar nu mi-ar placea sa cuprinda articole gen <stire>, pentru ca astfel de informatii sunt prezentate peste tot, mai ales pe micul ecran sau la radio. Majoritatea sunt despre evenimente politice, iar eu urasc politica. Imi plac articolele despre diversi oameni celebri, micile barfe pe seama lor si, mai ales, ma intereseaza noutatile din informatica. O revista ar trebui sa aiba cel putin o pagina de umor sau divertisment. In presa de acum, sunt unii jurnalisti romani care imi plac pentru ca abordeaza un stil obiectiv, la fel cum exista si altii care trateaza totul subiectiv. Cred ca jurnalismul din Romania de astazi distorsioneaza realitatea. Impresia generala este faptul ca lucrurile se prezinta in mod pesimist in presa romaneasca. Ne-ar trebui o noua scoala de jurnalism."

Ana-Maria Bobeica,
16 ani, colaborator al revistelor de fizica


"O revista trebuie sa arate bine si sa fie scrisa limpede si corect"

"In general, citesc toate tipurile de presa scrisa, atat ziarele care apar in fiecare zi, cat si publicatiile saptamanale sau lunare, cum este si revista <Formula As>. Mai citesc si reviste de domeniu, cum sunt cele de fizica si chimie. O publicatie pe care as cumpara-o zi de zi ar trebui sa cuprinda materiale care sa ma intereseze: subiecte legate de lumea extraterestra, Ozn-uri, horoscopul (pe care, de altfel, il citesc in fiecare luna), subiecte legate de plantele medicinale sau diferite tratamente pe baza acestor plante, interviuri cu diferite celebritati de la noi sau din strainatate, divertisment in general. Cred ca pentru o revista este foarte importanta tehnoredactarea, deci trebuie sa arate foarte bine, atat prin calitatea paginii, cat si prin corectitudinea exprimarii sau calitatea culorilor. Jurnalistii astazi vor sa-si vanda materialul si de aceea se intampla ca unele articole sa fie mai <bombastice> ca sa ma exprim asa. In rest, cred ca momentan mergem spre bine, dar as da un sfat oamenilor de presa: <Prezentati lucrurile cat mai clar si cat mai aproape de realitate, in adevaratul lor sens!>."

Andreea Budaca,
17 ani, informatica


"Ar trebui interzisa publicarea ziarelor care schimba realitatea"

"Momentan, pentru ca sunt in clasa a Xii-a, citesc mai ales revistele necesare pregatirii bacalaureatului, dar in general imi plac si cele de divertisment, dedicate tineretului. Imi plac informatiile despre viata actorilor romani sau a cantaretilor sud-americani, iar o publicatie la care mi-as face abonament exclude din start politica. Cred ca nu as face niciodata jurnalism politic, chiar daca mi s-ar da ocazia. Moda, muzica, filmele, umorul sunt lucrurile care ma intereseaza in mod special in presa. Unele ziare care apar la noi sunt acceptabile, dar in altele apar numai minciuni. Cred ca in functie de interesele comerciale. Ar trebui interzisa publicarea unor asemenea ziare pentru ca nu fac altceva decat sa schimbe realitatea."

C.D., 19 ani, profil umanist

"Ziaristii isi fac iluzia ca noi credem chiar tot ce se scrie? Pacat!"

"Daca ar fi sa ne luam dupa realitatile economice de astazi, v-as intreba: la ce ne mai foloseste presa scrisa? Toate informatiile de care am nevoie imi parvin de pe micul ecran sau de la radio, fara sa trebuiasca sa mai cumpar nu stiu cate ziare, care imi prezinta acelasi eveniment in nu stiu cate forme. Din pacate, asta este valabil si pentru posturile de televiziune. Si atunci, citesc presa. Macar sa vad din pura curiozitate in cate feluri este prezentat un anumit material. Comparatia este foarte distractiva uneori. Nu-mi displace politica, dar nici nu ma intereseaza in mod deosebit, mai ales ca nu prea ai ce vedea in sedintele parlamentare care se tin, si asa, din cand in cand. Daca este vorba de un anumit eveniment important, cumpar ziarele pentru ca de acolo pot afla mai multe amanunte. Pacat ca uneori acestea sunt pur fictive. Ziaristii isi fac iluzia ca noi chiar credem tot ce se scrie? Pacat!"

Gabriela Ristea,
19 ani, Facultatea de Comunicare Sociala si Relatii cu Publicul


"O revista ideala se caracterizeaza prin diversitatea temelor"

"De obicei, citesc publicatii informative de caracter general, ca ziarul <Libertatea>, reviste ca <Formula As> si, uneori, publicatii straine in limba spaniola. Cred ca este foarte important un format placut si o coperta atragatoare, pentru ca acesta reprezinta primul contact pe care cititorul il are cu publicatia respectiva. Bineinteles ca si continutul trebuie sa fie pe masura primei pagini. O revista ideala pentru mine ar trebui sa se caracterizeze prin diversitatea temelor pe care le abordeaza, printr-un mod original de a le prezenta, dar totodata obiectiv. Ma gandesc ca ar putea contine articole pe teme cat mai diferite, informatii utile despre spectacole de teatru, filme, expozitii, dar si articole pe teme culturale (prezentarea unui oras sau a unei localitati interesante pe care multi ar dori sa o viziteze etc.). De asemenea, ar trebui rubrici de divertisment sau dedicate tinerilor, in care sa se trateze diferite probleme specifice tinerei generatii, fie legate de invatamant, fie de petrecerea timpului liber. Despre jurnalismul romanesc actual, in general as putea spune ca merge asa cum trebuie, dar uneori este cam lipsit de obiectivitate si respect la adresa celor despre care se vorbeste in materialul respectiv."

Rozalia Petcu,
18 ani, Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative


"Subiectivitatea articolelor politice duce la un dezinteres general"

"Cred ca o revista, pentru a avea cat mai multi cititori, trebuie sa fie complexa, sa trateze o mare varietate de teme, pentru ca oricine are mai multe domenii de interes, la care tine mai mult sau mai putin, si doreste sa fie la curent cu noutatile fiecarui domeniu. Cumpar <Unica>, <Acasa magazin> si <Formula As> tocmai pentru ca pot gasi in paginile lor ceea ce ma intereseaza sa stiu. Chiar daca si aspectul conteaza, cumperi o revista pentru continutul sau, si de aceea el trebuie sa fie cat mai divers. Nu ma atrage politica si cred ca subiectivitatea articolelor politice duce la un dezinteres general. Cititorii nu sunt interesati de parerea personala a unui redactor, ci de prezentarea faptelor in mod realist. O publicatie ideala are un stil absolut obiectiv, care nu duce la deformarea realitatii."

Lidia Semsedin

(Alte opinii legate de presa ale cititorilor nostri adolescenti, le asteptam cu mult interes, pe adresa redactiei.)