Societate

Redactia
Scrisoarea Saptamanii. "Vreau din tot sufletul sa-i ajut pe copiii din Muntii Apuseni". Stimata Sanziana Pop,. Am citit in revista "Formula As" despre clasa de copii moti care n-au mai putut sa-si faca excursia planuita la Bucuresti, deoarece le lipseau 2,5 milioane de lei. As reusi...

Scrisoarea Saptamanii

"Vreau din tot sufletul sa-i ajut pe copiii din Muntii Apuseni"

Stimata Sanziana Pop,

Am citit in revista "Formula As" despre clasa de copii moti care n-au mai putut sa-si faca excursia planuita la Bucuresti, deoarece le lipseau 2,5 milioane de lei. As reusi sa strang acesti bani, dar nu stiu cum sa fac sa ajunga la ei. Ieri, 17 octombrie, a fost ziua mea de nastere si as vrea sa pot darui si altora din fericirea mea. Sunt un copil crescut la oras, desi padurea mi-a fost mereu aproape, fiind nascuta si crescand in Brasov.

Prima si singura data cand am fost la tara aveam 23 de ani(!), acum trei ani, cand am terminat facultatea. Pana atunci n-am crezut ca mai exista oameni care n-au baie, n-au curent electric, n-au gaz metan. Era ca si cum m-as fi intors in timp. Si totusi, uneori ma intreb cine e mai fericit. Copilul din oras? Copilul din munte? Nu stiu daca as rezista sa ma despart definitiv de comoditatile vietii urbane, dar uneori ma sufoc si atunci plec in munti sa-mi gasesc linistea. Puii de moti s-au nascut intr-o lume salbatica, iar frumusetea obarsiei lor nu va putea fi inlocuita de nici un alt loc, dar trebuie totusi sa stie ca sunt si ei copiii acestei lumi. Au dreptul sa cunoasca si frumusetea altor locuri, posibilitatile pe care le ofera lumea civilizata (atata cat este ea).

Cand am intrat prima data pe Internet si am comunicat cu oameni din toata lumea, am fost nespus de emotionata. Erau oameni din America, India, Japonia, de peste tot. Cred ca si acesti copii au dreptul la aceste emotii, chiar daca pentru ei lumea mare va incepe cu... Bucurestiul. Oricum, vor intelege ca oamenii sunt aceiasi oriunde ar fi si ca lumea este a lor oriunde s-ar duce. Poate ca nu intotdeauna ramai in locul unde te-ai nascut, dar intotdeauna te vei intoarce acolo, ca sa-ti aduci aminte ca traiesti.

Imi doresc din suflet sa-i ajut pe acesti copii sa cunoasca lumea, asa cum si eu as vrea sa cunosc lumea lor. Si as mai vrea, daca asta se poate, sa fac ceva ca lumea lor sa nu se piarda. Va rog, ajutati-ma sa-i ajut.

Cu dragoste,
Sanziana Calota - Str. Clabucet nr. 17, ap. 2, Brasov


Draga Sanziana,

Primul tau dar catre copiii din comuna Avram Iancu a si fost facut: aceasta minunata scrisoare pe care o vor citi in ziar. (Sunt abonati la revista "Formula As".) Acolo, in singuratatea unde traiesc, vorbele bune sunt daruri la fel de bogate ca o calatorie in jurul pamantului. E frumos ca traiesc printre munti si paduri, dar e la fel de frumos cand cineva le adreseaza ganduri si vorbe bune. Poti fi sigura ca oferta ta sufleteasca face mai mult decat calculatorul (Mos Craciun le va rezolva aceasta dorinta) si excursia pe care si le doresc. Iti multumesc in numele lor si te asigur ca scrisoarea ta va intra in istoria scolii.

Iata adresa: Prof. Cristea Ionel (e dirigintele lor), Scoala Generala din comuna Avram Iancu, judetul Alba.

Sanziana Pop
(Sunt onorata ca am o tiza ca tine)

Va multumesc, draga doamna Elena Miron din Bacau

Cu o uriasa intarziere, am descoperit intr-un cos de scrisori minunatul dar strecurat de dvs. intr-un plic. Va cer permisiunea sa ma bucur de el, in prezenta cititorilor nostri. Este o bucatica de panza sfintita, impregnata cu ceara curata, care s-a aflat pe masa altarului, la sfintirea bisericii dintr-un sat moldovenesc. E miruita cu Sfantul Mir de la Mormantul Domnului nostru Iisus si raspandeste o mireasma dumnezeiasca.

Va multumesc, draga d-na Elena! Sunt fericita sa credeti ca merit un asemenea dar.
Sanziana Pop

Cazuri De Extrema Urgenta

"Ajutati o familie cu 6 copii"

Stimata d-na Sanziana Pop,

Urmarind cu regularitate "Formula As", care circula pe la toti locatarii din blocul in care locuiesc, va vad grija pentru saraci, bolnavi, oameni lipsiti de speranta. V-am rugat cu destul timp in urma, si revin asupra solicitarii, sa vegheati, daca se poate, si asupra destinului unei tinere familii cu 6 copii, intre 13 si 1 an. (Numele mamei este Felicia Marin.) Venitul acestei familii - in care numai tatal lucreaza ca pompier la Teatrul de Opereta, avand 900.000 lei (pe hartie!) - este de circa 1.500.000 de lei. Acum merg patru copii la scoala, fiecaruia fiindu-i necesare aproape 200.000 lei pentru rechizite scolare. Familia a fost ajutata in cateva randuri de revista "Formula As", dar viata curge pentru ei cu disperari zilnice. Nu se mai pune problema de radio si de televizor, ci de strictul necesar. Nu mai continuu. Va multumesc ca veti citi aceste randuri si va veti gandi, poate, si la Felicia. Cu drag,

Maria Predut
Adresa: Felicia Marin - Str. Dumbrava Noua nr. 6, bl. M 80, sc. 1, et. 6, ap. 38, sector 5, Bucuresti

(Caz verificat de colega noastra, Ruxandra Constantinescu)

Se solicita un loc intr-un azil de batrani

Doamna Magdalena Bonciu, fidela cititoare a revistei noastre, care in decembrie va implini 92 de ani, se afla intr-o situatie tot mai disperata. Dupa doua luni de internare la Spitalul "Pantelimon", nu mai poate rezista singura in subsolul din str. V. Conta nr. 5, fara rude si fara prieteni apropiati - avand-o drept companie doar pe splendida ei pisicuta, Flori. Nu se poate ajuta cu treburile gospodaresti si nici cu mici cumparaturi. Roaga sa fie ajutata de urgenta, cu internarea intr-un azil (camin) din Bucuresti. Cat despre Flori, d-na Bonciu spera sa o ia cineva cu suflet bun. (E o pisicuta curata si nemofturoasa.) Relatii la tel. 314.00.43 sau tel. 323.08.45 (Silvia Kerim) sau tel. 224.27.93 (Redactia).

"Ajutati o bunica sa-si poata creste nepotul"

Autoarea (anonima) a scrisorii publicata sub titlul de sus, in numarul 389 al revistei "Formula As", e rugata sa verifice si sa comunice de urgenta Adresa Corecta a celor in numele carora solicita ajutor. Multi cititori, care au incercat sa gaseasca bunica si nepotelul, ne atrag atentia ca domiciliul indicat este inexistent. Din acelasi motiv, posta de sector a returnat expeditorilor peste trei milioane de lei, destinate celor doi eroi ai scrisorii.

Comunicati-ne adresa corecta prin telefon!
"Formula As"

Le cerem scuze cititorilor nostri pentru inadvertenta produsa. Tonul si stilul scrisorii, deosebit de convingatoare, ne-au determinat sa nu mai verificam, cum facem de obicei, autenticitatea cazului relatat.

Solicitari De Locuri De Munca

"Sunt cartograf si caut un loc de munca stabil in Brasov"

In urma cu doi ani de zile, am absolvit Colegiul de Cartografie din cadrul Facultatii de Geografie a Universitatii din Bucuresti. Locuiesc in Brasov, unde la inceput am lucrat ca muncitor necalificat intr-o fabrica, dupa care am reusit sa ma angajez ca profesor calificat suplinitor. (Timp de doi ani.) Anul acesta, din cauza restrangerii catedrelor de geografie, am ramas fara loc de munca. Trebuie sa precizez ca dupa absolvirea Colegiului de Cartografie mi s-a oferit posibilitatea continuarii studiilor in cadrul aceleiasi facultati, asa ca astazi sunt studenta in anul Iv, specializarea Hidrologie-Meteorologie (curs fara frecventa). Dorinta mea este sa-mi gasesc un loc de munca in domeniu sau ceva apropiat de acesta, in Brasov. Mentionez ca am 24 de ani, ma adaptez usor la un program de munca prelungit, sunt sociabila si cu spirit de organizare. In speranta ca rugamintea mea va deveni realitate, va multumesc!

Lucia Stefan - Brasov, tel. 068/42.32.47

"Are nevoie cineva de un medic tanar?"

Citesc de mult revista dvs. si am observat atent felul in care ajutati oamenii. Intr-o societate care se destrama pe zi ce trece, asa cum este a noastra, gestul dvs. e un semn de speranta. M-am hotarat sa va scriu, dupa ce am parcurs un articol al Alinei Mirea din Teleorman care, avand o situatie sociala si financiara asemanatoare cu a mea, si-a gasit un loc de munca prin "Formula As".

Am 25 de ani si am terminat Facultatea de Medicina - Universitatea "Carol Davila" din Bucuresti. Se stie situatia dificila a tinerilor medici romani, care tot mai multi aleg Vestul. Stiu cat este de greu sa afli astazi un loc de munca, dar as fi fericita sa lucrez orice, undeva in domeniul medical, pana la inceperea stagiaturii si, de ce nu?, si dupa aceea daca ar fi posibil.

Va multumesc din inima si, chiar daca pentru mine nu se va intampla nimic pozitiv, sper sa-i puteti ajuta in continuare pe cei care va scriu de pe culmile disperarii.

Nenciu Maria Florentina - Aleea Pascani nr. 6, bl Td 49, ap. 62, sector 6, Bucuresti

"Caut un post de gestionar sau de casier"

Locuiesc in Bucuresti, am 28 de ani si am terminat Liceul Economic. Va scriu aceasta scrisoare intr-un moment de mare disperare, deoarece am doi copii si nu ne putem descurca doar cu salariul pe care il castiga sotul meu. Am lucrat ca gestionar, dar proasta organizare de la locul de munca m-a determinat sa-mi dau demisia. Am cautat peste tot, inclusiv in ziare, dar degeaba. Dorinta mea este sa-mi gasesc un loc de munca conform pregatirii mele. As putea lucra ca gestionar, casier, sa tin o evidenta contabila primara, dar pot lucra si in alt domeniu (sa ansamblez ceva) daca salariul este cat de cat bun. Va multumesc din suflet.

Lamba Daniela - Str. Delfinului nr. 24, bl. 40, sc. A, et. 4, ap. 23, sector 2, Bucuresti