Accente

Redactia
La multi ani, Nicolae Manolescu. (27 de ani fara concediu de odihna). A implinit 60 de ani cel mai important critic roman din epoca postbelica a Romaniei, Nicolae Manolescu. Eugen Simion, alt critic literar de mare autoritate al acestei perioade, va fi de acord ca acest superlativ, "cel mai impor...

La multi ani, Nicolae Manolescu

(27 de ani fara concediu de odihna)

A implinit 60 de ani cel mai important critic roman din epoca postbelica a Romaniei, Nicolae Manolescu. Eugen Simion, alt critic literar de mare autoritate al acestei perioade, va fi de acord ca acest superlativ, "cel mai important", i se cuvine colegului si concurentului domniei sale, fie si numai pentru recordul mondial de longevitate al unei cronici literare saptamanale, record pe care Nicolae Manolescu il detine.

Intre anii 1962 si 1989, a publicat saptamana de saptamana cate o cronica literara, fara intrerupere, fara de nici o pauza. Nici un concediu de odihna vreme de 27 de ani.

Sa facem un calcul. 52 de saptamani pe an ori 27 de ani dau 1404. Acesta e numarul de carti citite si comentate de Nicolae Manolescu in cei 27 de ani. Cate vor mai fi fost cele citite, dar ramase fara comentariu? Toate acestea sunt carti ale literaturii romane. Dar Manolescu a citit si carti straine, pe care de asemenea le-a comentat, in alte rubrici saptamanale ori lunare. Cred ca insumarea tuturor lecturilor sale ar da un numar de peste 2000 de carti. Cati s-ar putea lauda cu acest record? Cei mai multi dintre noi nici macar nu avem o biblioteca mai mare de 500 de carti.

In fine! Caci nu cantitatea a dat prestigiul lui Nicolae Manolescu, ci calitatea. A fost vreme de mai bine de 20 de ani cel mai citit scriitor roman. Elevi, studenti, profesori de literatura romana si simpli iubitori de literatura buna l-au citit saptamana de saptamana.

Dar adevaratul record al acestui scriitor care a facut din cronica literara o institutie cu audienta nationala este altul: Nicolae Manolescu era citit mai ales pentru bataliile sale subversive in contra liniei pe care Partidul Unic ar fi vrut sa o impuna pe frontul literar romanesc. Front? Da, pentru ca Partidul Unic asta practica: razboiul impotriva celor care nu i se supuneau.

Cand s-a decis Partidul Unic sa-l disciplineze si pe Nicolae Manolescu, era prea tarziu. Cronicarul devenise o institutie publica si un director de opinie. Prinsese cativa ani de relaxare a controlului de partid si se impusese ca lider al unicei Opozitii din tara, Opozitia Literaturii fata de Ideologia de Partid. A-l marginaliza ar fi insemnat sa-l transformi in disident, iar la "Europa Libera" ar fi fost si mai periculos. Din 1962 pana in 1971 (ani de relaxare a cenzurii ideologice) Nicolae Manolescu a facut din cronica literara un tanc in plina actiune contra propagandei culturale a Partidului Unic.

Pe scurt, Nicolae Manolescu a facut istorie prin cronica sa literara. O istorie a mentalitatilor noastre. Fara el, am fi fost mai lasi, mai oportunisti si mai calcati de cizma totalitara.

Daca dupa 1990 s-a indreptat spre politica de partid si a renuntat la serviciul cronicii saptamanale, e de inteles de ce. Pentru ca azi, istoria prin partide se face! Din pacate, literatura romana si-a pierdut farul. Are nevoie de un nou far! Se va intoarce, oare, Nicolae Manolescu acolo, in turnul care trimite lumina printre valori si lasa intunericului nonvalorile?

Ioan Buduca