Cosul cu targuieli

Redactia
Sugestii pentru masa de Mos Craciun si de Anul Nou. Aperitive Cu Paine. Camembert pe paine cu ceapa. Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 felii de paine cu ceapa (se gaseste in comert), 200 g Camembert (nu prea moale), o ceapa, 1/2 legatura patrunjel verde, 50 g unt moale, sare, piper, boia, 4 frunze de...

Sugestii pentru masa de Mos Craciun si de Anul Nou

Aperitive Cu Paine

Camembert pe paine cu ceapa
Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 felii de paine cu ceapa (se gaseste in comert), 200 g Camembert (nu prea moale), o ceapa, 1/2 legatura patrunjel verde, 50 g unt moale, sare, piper, boia, 4 frunze de salata.
Mod de preparare: Se taie Camembert-ul bucatele; ceapa, curatata, se taie marunt, iar patrunjelul se toaca. Se amesteca toate, se adauga untul si condimentele si se framanta bine cu o furculita. Pe fiecare felie de paine se pune cate-o jumatate de frunza de salata, iar deasupra cate-o gramajoara din amestecul de Camembert.

Sandvisuri cu sunca si ardei gras
Ingrediente (pentru 4 persoane): 200 g branza de vaci, 2 linguri pasta de ardei rosii, sare, piper, 1/2 legatura patrunjel verde, 1/2 ardei gras rosu, 1/2 ardei gras galben, 100 g sunca de Praga (taiata felii foarte subtiri).
Mod de preparare: Se amesteca branza cu pasta de gogosari si patrunjelul verde tocat si se gusta de sare si piper. Se spala ardeii, se-nlatura semintele si nervurile si se taie fasii. Se ung feliile de paine cu branza, peste care se pun fasiile de ardei, apoi sunca.

Bagheta cu crabi
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 baghete, 4 linguri maioneza amestecata cu iaurt, 2 linguri crema de hrean (gata preparat, din comert), sare, piper, 8 frunze de salata, 50 g ciuperci, un castravete mic, 200 g crabi (din conserva), 1/2 legatura marar verde.
Mod de preparare: Se taie baghetele in doua pe lung , apoi in 2-3 bucati pe lat. Se amesteca maioneza cu hreanul, se sareaza si se pipereaza. Se spala frunzele de salata si se zvanta, iar ciupercile si castravetele se taie felii subtiri. Se ung jumatatile de bagheta cu crema de maioneza si hrean, se pun deasupra frunzele de salata, ciupercile, feliile de castravete, crabii si mararul rupt marunt.

Fileuri de peste, coapte in paine
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 baghete, 65 g unt (frecat cu ierburi aromate), 2 cepe, o legatura marar verde, 1/2 legatura patrunjel verde, 4 fileuri de peste afumat (fara oase), o lamaie, 8 felii subtiri de sunca (jambon).
Mod de preparare: Se taie baghetele in doua si inca o data in doua pe lung (se obtin 8 jumatati) si se unge fiecare bucata cu unt. Se curata ceapa si se taie rondele, iar mararul si patrunjelul se toaca. Pe patru bucati de bagheta se pune jumatate din ceapa si din verdeata tocata, deasupra fileurile de peste care se stropesc cu putina zeama de lamaie. Urmeaza restul de ceapa si de verdeata si se acopera cu celelalte patru bucati de bagheta. Fiecare "sandvis" se infasoara cu cate doua felii de sunca. Se impacheteaza toate in folie de aluminiu, se baga la cuptor si se coc circa 20 de minute la 200 grade C.

Pungute de sunca
Ingrediente (pentru 8 persoane): 3 felii de paine de vatra, 100 g castraveciori murati, 2 legaturi codite de ceapa verde, 100 g branza de vaci, piper, 8 felii subtiri de sunca.
Mod de preparare: Se taie painea si castravetii cubulete. Se pastreaza 8 codite subtiri de ceapa, restul se taie rondele. Se amesteca toate si se adauga branza si piperul. Se iau cate doua lingurite din amestecul de branza si se asaza pe fiecare felie de sunca. Se ridica marginile si se leaga "la gura" cu cate-o codita de ceapa, formand astfel opt pungute.

Salata in paine
Ingrediente (pentru 8 persoane):
8 chifle rotunde, 3 linguri ulei amestecat cu un catel de usturoi presat, 100 g marule, o salata creata (mica), 1/2 capatana salata verde, 2 tulpini de praz, o para, 150 g piept de pui sau muschi file afumat, 6 linguri ulei, 3 linguri otet de mere, sare, piper, zahar.
Mod de preparare: Se taie "capacul" de la chifle si se scoate miezul cu o lingurita. Se taie cubulete si se rumeneste bine in uleiul incins, in care se pune si catelul de usturoi. Se lasa sa se raceasca. Se spala salatele, se zvanta si se rup bucatele. Prazul se taie marunt, para curatata se taie cubulete, iar pieptul de pui - fasii. Se amesteca toate, se incorporeaza si painea rumenita, iar deasupra se toarna uleiul amestecat cu otet, sare, piper si putin zahar. Cu salata astfel preparata se umplu apoi chiflele.

Dulciuri

Tarta cu nuci
Ingrediente (pentru 6 persoane):
100 g samburi de nuca (plus cativa pentru decorat), 3 oua, 450 g aluat fraged (gata preparat, din comert), 20 + 30 g unt, un varf de cutit sare, 250 + 150 ml smantana, 125 g zahar pudra, un baton de vanilie, 150 g ciocolata amaruie.
Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 210 grade C. Se-ntinde aluatul fraged pe planseta infainata, se inteapa (cu o furculita), se intoarce pe partea cealalta si se asaza pe fundul unei tavi pentru tarta (tava se unge inainte cu unt). Se imbraca si marginile tavii si se unge aluatul (doar bordura) cu galbenus de ou. Se acopera fundul cu hartie pentru copt (calc), se presara cateva boabe de fasole uscata (ca sa tina aluatul drept) si se coace zece minute, dupa care se indeparteaza hartia si boabele.
Se macina nuca (100 g) si se amesteca cu un varf de cutit de sare. Intr-un bol se toarna 250 ml de smantana, zaharul, batonul de vanilie despicat in doua si dat pe razatoare (sau ras cu cutitul) si cele doua oua intregi. Se amesteca bine (cu mixerul) pana ce se obtine o crema groasa. Cand este gata, se incorporeaza nuca macinata, amestecand usor cu lingura.
Se varsa crema peste aluatul din tava, se baga la cuptor si se coace inca 30 de minute. Se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca si se rastoarna.
Intre timp, se rupe ciocolata bucatele si se pune sa se topeasca pe un vas cu apa (la bain-marie), impreuna cu restul de smantana si 30 g unt. Cand s-a incins (cam la 40 grade C), glazura se intinde peste tarta cu ajutorul unei spatule si se decoreaza cu cativa samburi de nuca.